Overleg:Nikola Tesla

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Assassins Creed[bewerken]

Als er zoveel over Tesla in games in dit artikel geschreven wordt, lijkt het mij dat Assassins Creed 2 er ook vermeld moet worden. Een redelijk aantal van de glyphs gaan over hem. Ik bewerk wiki nooit, dus laat ik het aan iemand anders over;)

USA Kunnen we in de tekst niet beter VS of Verenigde Staten van Amerika zetten in plaats van USA, want volgens mij is dat nog altijd geen Nederlandse afkorting. --Basje 28 sep 2007 13:53 (CEST)

Je hebt helemal gelijk, zie ook Wikipedia:Buitenlandse geografische namen. Pas het gerust aan als je wilt. Dit zijn vrij kleine wijzigingen, en met de richtlijn waar ik naar linkte in de hand, hoef je daar eigenlijk niet eens over te overleggen. Groet, Paul B 28 sep 2007 13:58 (CEST)

viscose Kan iemand nagaan of in de paragraaf "laatste jaren" met het woord " vicose" misschien bedoeld wordt: "viscositeit"? Dat zou n.l. logischer zijn:

...., gebruik maakte van viscose tussen het erdoor stromende medium (stoom, gas of vloeistof) en de schijven waar de turbine uit bestond .... Gerritse 29 apr 2006 17:40 (CEST)

Inderdaad, dat viel mij ook op... Inmiddels gedaan, plus wat klein correctie- en verwijzingswerk. --Pbech 28 jul 2006 20:08 (CEST)

'Nadat kort daarna Edison weigerde' leest m.i. niet lekker

Trivia: Red Alert[bewerken]

Bij Command & Conquer: Red Alert series, heb je niet alleen Tesla Coils (Teslatorens), maar ook TeslaTroopers en TeslaTanks, bij Red Alert 3 komen daar nog speedboten bij, die het land op kunnen en pootjes krijgen. Alle Teslawapens schieten bliksemschichten en behoren bij de Soviet-Unie, waarom juist de russen die technologie hebben weet ik niet. – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 81.206.59.210 (overleg · bijdragen)

Ok. Maar dit artikel gaat over de echte Tesla, geen speelgoed. Deze trivia is veel te triviaal voor vermelding bij een serieus artikel. En om daar nou "Red Alert" bij te gaan roepen... 't Is maar een spelletje, weet je nog? Kleuske 5 nov 2008 15:21 (CET)

Smilja[bewerken]

Tesla is geboren in Smilja. Dat is een plaatsje in het midden van Kroatië. Toch wordt gesteld dat Tesla een Serviër is. Dat lijkt mij incorrect. Tesla zou dan een Kroaat moeten zijn. – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door Buchan (overleg · bijdragen) 10 jun 2009 10:33 (CEST)

Blijkbaar was hij een etnische Serviër uit een Kroatisch dorpje vlakbij de voormalige Krajina. JRB 20 jun 2009 11:29 (CEST)

Afkomst[bewerken]

Ik heb ook al aangegeven dat Nikola Tesla enkel servisch-orthodox geloof had en Kroatische nationaliteit!

Daarvoor kreeg ik direct een waarschuwing van mod om geen oorlog uit te vechten, maar wat er nu staat is gewoon fout. – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door AlmirSaric (overleg · bijdragen) 10 jul 2009 09:26 (CEST)

Zie voor de uitleg hier. Tesla was Servisch van afkomst en woonde in een gebied wat tegenwoordig bij Kroatie behoort. Symbole-faune.png MoiraMoira overleg 10 jul 2009 09:27 (CEST)

Antw: Religie staat daar inderdaad goed, maar nationaliteit echter niet. Bekijk wikipedia van alle ex-Joegoslavische landen. Enkel op de Servische-Cyrillish site wordt aangegeven dat hij Servisch nationaliteit had. En waarschijnlijk is de tekst in engels ook gemod door iemand uit die regio.

En daarnaast: Hij is geboren in Austrian Empire dat nu Kroatie is, heeft daar gewoond en dan is hij Serv? Wat mij betreft zetten jullie het maar kikkerland maar wat nu staat is ieder geval niet goed! Gebruiker:AlmirSaric – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 62.177.236.83 (overleg · bijdragen) 10 jul 2009 09:51 (CEST)

Tot mijn verbazing lees ik dat in 2009 al geopperd werd om de nationaliteit van Tesla aan te passen naar de Kroatische nationaliteit. Des te bevreemdender dat dit thans nog niet geschied is. Gaat hier nog werk van gemaakt worden aangezien we nu nog twee maanden in het jaar 2014 leven. Ik vind het niet meer dan passend dat deze incorrectheid binnen vijf jaar verholpen gaat worden. – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 82.173.222.66 (overleg · bijdragen) 5 nov 2014 20:37‎ (CET)

De kans dat dat gebeurt wordt in geen geval groter als je je bericht niet ondertekent en er daardoor geen datum onder komt. Daarnaast is wel de suggestie geopperd maar is er geen overeenstemming bereikt, en dat is eigenlijk het belangrijkste voordat er "werk van gemaakt gaat worden". Tot nu toe lijkt het er zelfs op dat de beste argumenten zijn aangedragen om "Servisch" te laten staan. WIKIKLAAS overleg 5 nov 2014 21:01 (CET)
Bij zijn geboorte (1856) en voor zijn naturalisatie tot Amerikaans staatsburger (1884) woonde Tesla in het Koninkrijk Kroatië en Slavonië, dat tot 1918 deel uitmaakte van Oostenrijk-Hongarije. Dat land is in de geschiedenis achtereenvolgens opgegaan in de Staat van Slovenen, Kroaten en Serven, het Koninkrijk Joegoslavië, de Socialistische Federale Republiek Joegoslavië, en, waar het zijn geboorteplaats betreft, uiteindelijk in het huidige Kroatië. Zowel Servië (dat het aan hem gewijde Tesla Museum in Belgrado bezit) als Kroatië (waar zijn wieg stond) claimen Nikola Tesla als voormalig staatsburger. De achtergrond van Tesla lijkt meer Servisch dan Kroatisch, dus je kunt er alle kanten mee op. Bij leven was Nikola Tesla staatsburger van achtereenvolgens Oostenrijk-Hongarije en de Verenigde Staten - de rest is een op nationalistische gevoelens gebaseerd getouwtrek dat verder geen enkel doel dient. Quistnix (overleg) 8 jan 2018 01:18 (CET)
“Servisch” in deze context is geen nationaliteit maar een referentie naar Teslas ethno-religieuze afkomst. Onder niet-Sloveense, niet-Montenegrijnse, niet-Macedonische en niet-Bulgaarse zuid-Slavische volkeren wordt het geloof van iemands voorouders als de basis van hun “ethniciteit” gezien. Katholieken zijn “Kroatisch”, moslims zijn “Bosniërs”/”Moslims” en Servisch-Orthodoxen zijn “Servisch”. (bron: 1)
Maar in dit artikel lijkt mij dat volledig onnodig, bij Nicolaas Copernicus luidt de intro “Nicolaas Copernicus (Duits: Niklas Koppernigk, Kopernik; Pools: Mikołaj Kopernik; Latijn: Nicolaus Copernicus; Thorn (Kulmerland), 19 februari 1473 – Frauenburg (Ermland, Koninklijk Pruisen), 24 mei 1543) was een wiskundige en astronoom die een heliocentrisch model van het universum formuleerde waarbij de zon, in plaats van de aarde, in het centrum werd geplaatst.” waar er niet wordt gezegd of hij Duits of Pools is (sinds hij uit Koninklijk Pruisen kwam, wat het Duitse gedeelte was van Polen-Litouwen).
En bij Albert Einstein noemt het artikel juist al zijn nationaliteiten en ethniciteit. “Albert Einstein (Ulm, 14 maart 1879 – Princeton (New Jersey), 18 april 1955) was een Duits-Zwitsers-Amerikaanse theoretisch natuurkundige van Joodse afkomst. Hij wordt algemeen gezien als een van de belangrijkste natuurkundigen uit de geschiedenis, naast Isaac Newton en James Clerk Maxwell.”
Het verschil hier is dat de afkomst van Copernicus controversieel sinds zowel de Duitsers als de Polen hem als één van hun beweren, maar de afkomst van Einstein is niet controversieel. Sinds Nikola Telsa zowel door Kroatië als door Servië als “één van hun” wordt gezien kan dit artikel beter het model van Copernicus gebruiken en zijn afkomst (en nationaliteiten) niet in de intro noemen.
Sent from my Microsoft Lumia 950 XL with Microsoft Windows 10 Mobile 📱. --Donald Trung/徵國單 (Overleg 💬|"Mijn" artikelen 📚) 9 jan 2018 11:39 (CET)

Prestaties[bewerken]

Onder "Prestaties" stond dat Tesla "zich voegde bij" het selecte gezelschap van mensen naar wie een eenheid is vernoemd. Ik moet inderdaad toegeven dat het een prestatie is als iemand zich 17 jaar na zijn overlijden alsnog ergens "bij voegt"...

Ik ben desondanks toch maar zo vrij geweest die ene zin uit de puntenopsomming te verwijderen en hem onder het lijstje toe te voegen, maar dan zonder opsommingsteken. Het is geen prestatie van hem, maar wel een erkenning voor zijn prestaties. En alszodanig mag het dus wel in deze paragraaf staan.

HHahn (overleg) 24 mrt 2010 11:00 (CET)

Mythologie[bewerken]

De paragraaf In film en computerspel bevat een subparagraaf Mythologie. Beschrven worden hier allerlei fictieve verhalen e.d. waarin hij een of andere rol speelt. Ik vraag me af of "mythologie" hier wel de juiste term is. "Mythologie" betekent heel iets anders.

Kan hier niet beter de term "mythevorming" o.i.d. worden gebruikt? Bij uitblijven van reacties zal ik dit binnenkort (over enkele dagen of weken) wijzigen.

HHahn (overleg) 23 jun 2010 15:34 (CEST)

Is inmiddels door Gebruiker:Hannes Karnoefel gedaan, zie ik. Bedankt. HHahn (overleg) 23 jun 2010 21:15 (CEST)

Tesla Motors[bewerken]

Tesla Motors, Inc is een Amerikaans automerk.– De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 87.211.58.110 (overleg · bijdragen)

Dus? Sonty (overleg) 15 dec 2011 13:15 (CET)

Murdock[bewerken]

In een aflevering van "Murdock" een canadese serie wordt ook een aflevering gewijd aan Tesla.– De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 82.92.80.199 (overleg · bijdragen) 16 mei 2011 12:06 (CEST)