Overleg:Straatverlichting

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Straatverlichting in België[brontekst bewerken]

De gegeven uitleg waarom er in België zoveel verlichting buiten de bebouwde kom te vinden is komt op mij als een broodjeaapverhaal over. Is het niet veel aannemelijker de lintbebouwing als oorzaak aan te wijzen? In België is het onderscheid tussen 'buitengebied' en 'bebouwde kom' immers veel vager dan in Nederland met als gevolg overal huizen en dus overal verlichting.--Drieskamp 18 mei 2010 19:03 (CEST)

Het is zeker juist dat bepaalde energiecentrales, waaronder kolencentrales, langzaam en moeilijk op vraagfluctuaties reageren, en het lijkt me aannemelijk dat dit de beslissing tot het al dan niet aanleggen en laten branden van straatverlichting beïnvloedt. Maar of dat in België sterker geldt dan in andere landen? Duitsland had bruinkoolcentrales en die zijn nog moeilijker bij te regelen. In delen van de Sovjet-Unie waren centrale verwarmingssystemen zo uitgevoerd dat ze alleen aan of uit konden, zonder verdere regeling, soms zelfs met alleen een enkele regeling voor een heel flatcomplex. Russen hadden dus 's winters de keuze om in berenmuts óf in zwembroek voor de buis te gaan zitten. Beide absurde varianten kwamen voor. Het lijkt me zeker wel denkbaar dat dergelijke systemen juist aangelegd werden om voor een stabiele vraag te zorgen, waarmee het Belgische verhaal een zweem van geloofwaardigheid krijgt.
Maar een zweem van geloofwaardigheid is niet voldoende. Wat we nodig hebben zijn onverdachte bronnen die dit onomwonden stellen of verscheidene bronnen die dit duidelijk impliceren. Anders: schrap. Temeer omdat je ook weer geen honderdduizenden lantaarns nodig hebt om de fluctuaties op te vangen.
De lintbebouwing als verklaring kan best naast de andere bestaan, de overwegingen hoeven elkaar niet in de weg te zitten. Maar de ongelooflijke verlichtingscapaciteit van de Belgische autosnelwegen is niet zo makkelijk verklaard met de lintbebouwingshypothese, tenzij België extreem veel op- en afritten heeft. Bij alles wat er in België tussen 1830 en 1970 op grote schaal is gebeurd, moet je je afvragen wat de rol is geweest van de Generale Maatschappij van België die soms meer dan de helft van de Belgische economie bestuurde en dan logischerwijs als een soort kernstaat fungeerde, waar de echte staat als een schil omheen zat. Ook vraag ik me af of België extreem goedkope energiebronnen had of misschien moeite had om de koloniale rijkdommen efficiënt te benutten. Daarbij denk ik ook aan het spoorwegnet dat decennialang het dichtste van Europa en waarschijnlijk van de wereld was.
Helaas, ik weet over deze zaken maar net genoeg om ze te kunnen aanstippen, de antwoorden moet ik schuldig blijven. Het lijkt me wel duidelijk dat het mooie verlichtingsverhaal geschrapt moet worden als er geen bronnen gepresenteerd worden.
Met vriendelijke groet, b222  ?!bertux 18 mei 2010 22:11 (CEST)
Wat betreft de autosnelwegen: volgens dit forum zou men oorspronkelijk, net zoals in de meeste landen, enkel de afritten verlichtten maar omdat Belgie relatief gezien nogal veel afritten telt was het niet zoveel duurder om alles te verlichten.-Drieskamp 19 mei 2010 07:18 (CEST)
dat is geen broodje aap verhaal, het is een gekend feit dat tot voor enkele jaren niemand zich zorgen maakte over het energie verbruik van verlichting van bvb autowegen. die kost was er gewoon niet niemand kreeg de factuur electrabel maakte geen factuur. Ondertussen is er een en ander veranderd.--DerekvG 7 jun 2010 00:05 (CEST)
Misschien is het nu toch echt tijd dat er een bron voor dit gekende feit op tafel komt. Fransvannes 21 jun 2010 11:58 (CEST)

Verlichtingsbronnen[brontekst bewerken]

Wie kan het gestelde onder de kop 'Verlichtingsbronnen' meer tijdsbestendig maken. 'Tegenwoordig' is het slechts even! --JanB46 (overleg) 31 okt 2017 09:47 (CET)

LED[brontekst bewerken]

Wie kan LED verlichting toevoegen? Theking2 (overleg) 17 feb 2019 07:53 (CET)

Beste Theking2, ik heb er wel naar gezocht, maar vond niet veel Nederlandse bronnen met encyclopedische informatie. Het beetje dat ik vond is terechtgekomen in Straatverlichting#Na 2000. In Engelstalige bronnen is vast meer te vinden, maar door gezondheidsredenen zal ik er de komende tijd niet veel aan kunnen doen. Hopelijk pakt iemand anders dit op! →bertux 21 jul 2021 10:43 (CEST)
P.S.: Je had het kopje voorzien van enkele is-tekens: = LED =. Die moeten altijd dubbel zijn: == LED ==; de inhoudsopgave gaat anders naar de vaantjes en er schijnen ook foutmeldingen in beheerspagina's te ontstaan  →bertux 21 jul 2021 10:43 (CEST)

Raapolie[brontekst bewerken]

Hallo Henk van Haandel, je veranderde petroleum in raapolie. Aannemelijk genoeg, want petroleum is een te recent product om grootschalig gebruikt te zijn voor straatverlichting. Ik ben geïnteresseerd in de geschiedenis van straatverlichting, waar vond je de vermelding van raapolie? Alvast bedankt!  →bertux 21 jul 2021 10:53 (CEST)

Het lijkt me aannemelijk dat in verschillende regio's verschillende oliën gebruikt werden. –bdijkstra (overleg) 21 jul 2021 12:10 (CEST)
Ja, bijvoorbeeld in Geschiedenis van de techniek in Nederland. De wording van een moderne samenleving 1800-1890. Deel III:
In grafiek 6.1 is de prijs van raapolie in tien-jaarlijkse gemiddelden,
van 1671 tot 1840 gegeven. Uit deze grafiek wordt duidelijk dat in de periode rond
1800 de raapolie duur was. Slechte oogsten maar ook een toegenomen vraag naar
raapolie deden de prijs ervan stijgen. In zulke tijden diende het gewone volk fors
op het gebruik van kaarsen en olielampen te bezuinigen. Henk van Haandel (overleg) 21 jul 2021 16:30 (CEST)
Dit is een wereldwijde encyclopedie, en het is niet aannemelijk dat raapolie wereldwijd het meest gebruikelijk was, dus heb ik er maar olie van gemaakt. –bdijkstra (overleg) 21 jul 2021 17:54 (CEST)
Bij "olie" als brandstof denkt de gemiddelde lezer aan aardolie.Dat is dus geen goed alternatief. Ik zal eens rondkijken of ik kan vinden welke olie elders werd gestookt in de straatlampen. Henk van Haandel (overleg) 21 jul 2021 22:21 (CEST)
Ik heb de link intussen veranderd in lampolie  →bertux 21 jul 2021 22:32 (CEST)
Dank je, Bertux. Ik had deze oplossing net in mijn bed bedacht, en nu blijk jij hem al te hebben doorgevoerd. Ik kan je trouwens nog een boektitel noemen: De geschiedenis der verlichting van Amsterdamdoor G.P. Zahn uit 1911, bij de DBNL te vinden als ongecorrigeerde scans. Henk van Haandel (overleg) 22 jul 2021 05:00 (CEST)