Overleg:Vlamingen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Misschien is het interessant de "genetische" achtergrond van Vlamingen te onderzoeken.Evil berry

taalstrijd[bewerken]

het tweede deel van het artikel gaat over taalstrijd waarover al heel wat geschreven is onder die hoofding; verwijderd en verwezen.


overdreven[bewerken]

het is naar mijn bescheiden mening lichtjes overdreven om in de verenigde staten 1 miljoen vlamingen te situeren (bijna 10 maal meer dan in canada!) en in frankrijk maar liefst tot 1,3 miljoen! (in frankrijk zouden 780.000 ethnische vlamingen leven, op grond van hun achternaam zouden er zelfs 1.300.000 vlamingen wonen) ik vind dit geen steekhoudende redenering. zo kan je alles bewijzen.

hoeveel vlamingen in vlaanderen hebben een -van oorsprong- buitenlandse achternaam? tellen deze mensen dan mee als vlaming of horen ze nog thuis bij de nationaliteit van hun (voor)vader? hoeveel van die vlamingen-met-buitenlandse-achternaam zouden zich trouwens nog buitenlands voelen? jan 23 feb 2007 12:27 (CET)

Ik heb de cijfers van Vlamingen in de V.S. verwijderd wegens verkeerd geïnterpreteerd. In het bronartikel gaat het over Amerikanen met Vlaamse VOOROUDERS. (Sorry, ik was vergeten in te loggen dus het is anoniem gebeurd) Samfay 24 feb 2008 01:36 (CET)

foto ijzermonument[bewerken]

deze foto werd in de (oorspronkelijke) tekst niet verklaard. na mijn aanpassingen van de tekst verdween elk mogelijk aanknopingspunt tussen 'vlamingen' en 'ijzermonument'. het ijzermonument is geen echt symbool voor 'vlamingen', eerder voor een bepaalde periode in de 'vlaamse beweging'. daarom heb ik de vrijheid genomen om deze foto van deze bladzijde te halen.jan 24 feb 2007 01:39 (CET)

nogmaals overdreven[bewerken]

graag wil ik hier nogmaals de vreemde cijfers aan de kaak stellen die over 'vlamingen in de wereld' vermeld staan in de kadertjes naast de doorlopende tekst. kan dat echt niet anders? jan 12 mrt 2007 22:30 (CET)

Ik zie niet in waarom het zou moeten veranderd worden eigenlijk. Elk cijfer is verbonden met een voetnoot alwaar een verdere uitleg bij het cijfer gegeven wordt. Elk bezoeker krijgt dus een genuanceerd, objectief beeld van het aantal Vlamingen in de wereld en hoe men aan dit cijfer komt. Je ziet trouwens eenzelfde fenomeen bij andere bevolkingsgroepen (cfr. meer dan 5 miljoen Nederlanders in de VS). Behouden dus. Nuanceren kan eventueel in het artikel zelf nog. Outematic 12 mrt 2007 22:54 (CET)
hoe langer ik er naar kijk, hoe eigenaardiger ik die cijfers en vooral hun verantwoording vind. ik vind dit manipuleren van gegevens om zo alles te kunnen bewijzen wat je ook maar wilt bewijzen. hoe je het echter ook draait of keert: er wonen simpelweg niet zoveel vlamingen in de verenigde staten en in frankrijk. jan 24 mrt 2007 14:24 (CET)

Vlamingen[bewerken]

In dit artikel wordt gesuggereerd dat Vlamingen een totaal ander volk zijn dan Nederlanders. Ik vind dat persoonlijk ongegrond. Naar mening hebben de volkeren in de Lage Landen te veel gemeen om daarin onderscheid te maken. Ik zal daarom ook niet begrijpen waarom voor iemand uit bijvoorbeeld Maastricht een persoon uit Delfzijl meer als Nederlander geldt dan een persoon uit Hasselt (Limburg). Het is een gegeven dat voornamelijk Brabant en Limburg veel gemeen hebben met de Vlaamse gewesten. Dat wijst er dus op dat er verschillende regio's binnen de Nederlanden bestaan, met een afwijkende identiteit. Over het algemeen kun je toch wel spreken over de volkeren van de Lage Landen en je kunt moeilijk een lijn trekken bij de landsgrenzen, want daarvoor verschillen onze volkeren te weinig van elkaar, misschien is dat verschil zelfs nihil. Een verschil kom je bijvoorbeeld tussen Duitsland en Polen tegen, dat zijn inderdaad verschillende volkeren, maar Vlamingen en Nederlanders behoren naar mijn mening beiden tot de volkeren der Lage Landen en tussen deze volkeren bestaan natuurlijk weer aanzienlijke verschillen, maar scheiding tussen Vlamingen en Nederlanders is naar mijn mening te ongenuanceerd.

Vlamingen enkel inwoners van het Vlaamse gewest?[bewerken]

De zéér consensuele keuzen van de Brusselse Vlamingen zijn hiermee in flagrante tegenspraak: zij beschouwen zich voor 99% héél nadrukkelijk als Vlamingen. Ook ALLE Vlaamse politieke partijen, media, universiteiten, .... beschouwen de Vlamingen vin de eerste plaats als leden van de bedoelde gemeenscha. Sommigen, waaronder nogal wat historici spreken mede daarom ook over de Vlaamse natie. Kortom, de huidige definitie lijkt me compleet onwetenschappelijk en hoogst partijdig.

als je schrijft op een overleg-pagina zou je daar als slot je persoonlijke gegevens bij moeten vermelden. je klikt daarvoor tijdens het bewerken op de knop met je ondertekening met datum en tijd, bovenaan het bewerkingsveld. jan 28 jul 2007 14:01 (CEST)
Van Dale vermeldt: Nederlandstalige bewoner van België en dat lijkt me de juiste definitie. Nederlandstaligen in Brussel en Wallonië horen hier dus bij. Diegenen die in het buitenland wonen kunnen zich Vlaming voelen maar zijn het in feite niet meer. Ze behoren tot de Vlaamse natie als je ze in deze definitie van natie kan terugvinden: alle mensen die oorsprong, taal, zeden enz. gemeen hebben. Paul Hermans 13 aug 2007 17:01 (CEST)

Nederlandse etniciteit[bewerken]

Over de bewerkingen van Gebruiker:Antropologisch, die beweert dat Vlamingen tot de "Nederlandse etniciteit" behoren (zie deze bewerking voor het verschil). Hij citeert namelijk geen enkele bron. Ik heb al eens een aantal bronnen op het internet geraadpleegt (zie en:User:SPQRobin#Flemish voor een lijst) waarvan geen één zegt dat dit waar is, terwijl alle gevonden bronnen zeggen dat Vlamingen zelf een etnische groep zijn. Dus, graag bronnen of anders draai ik het terug. Btw, ik heb hierover al veel discussie gevoerd op enwp (de bewerkingen van Antropologisch lijken trouwens erg veel op die van en:User:HP1740-B - sorry als dit niet waar is). Groeten, SPQRobin 20 sep 2008 12:56 (CEST)

Dan ga je even bij Gebruiker:Antropologisch om bronnen vragen. Mij lijkt het in ieder geval plausibel dat de Vlamingen tot de Nederlandse etniciteit behoren. Hier is ook overleg geweest op Overleg:Nederlanders. --.....jeroen..... 20 sep 2008 16:42 (CEST)
Trouwens die bronnen die je geeft op de Engelse Wikipedia hebben het op 1 na (Joshua project=geen valide bron), niet over een Vlaamse etniciteit, maar over Vlamingen als een etnische groep binnen België. Dat klopt; de Vlamingen zijn een aparte etnische groep in België, maar dat kan dus ook een etnische subgroep zijn binnen de Nederlandse etniciteit (die je niet moet verwarren met de nationaliteit of natie). Ik heb aan Gebruiker:Antropologisch gevraagd voor bronnen. --.....jeroen..... 20 sep 2008 16:57 (CEST)
Voor bronnen kan ik zeker zorgen, wat is het precies waaraan hier getwijfeld wordt?Antropologisch 1 okt 2008 20:36 (CEST)

Statistieken[bewerken]

De belangrijkste bron voor aantal Vlamingen: (nl) Structuur van de bevolking - België / Brussels Hoofdstedelijk Gewest / Vlaams Gewest / Waals Gewest / De 25 bevolkingsrijkste gemeenten (2000-2006) bestaat niet meer. Ik heb wel deze pagina gevonden, maar die splits het Brussels Hoofdstedelijk Gewest niet op. Is wel een essentiële bron, dus als iemand iets heeft, wellicht handig om an te passen (geldt ook voor de Engelse versie). Joost 99 (overleg) 17 jan 2011 15:16 (CET)

Vlamingen[bewerken]

In de eerste alinea's van het artikel verwijst men naar 'Vlamingen'. Daarbij wordt geen enkel onderscheid gemaakt tussen inwoners van het gewest Vlaanderen of verwanten tot de Vlaamse Gemeenschap. Nochtans is dit onderscheid fundamenteel van belang. In de opsomming van 'de Vlamingen' maakt men gewag van meer dan 6 miljoen Vlamingen in Vlaanderen. Daar verwijst men dus naar de inwoners van het gewest Vlaanderen, als territoriaal gegeven. In de rest van dit ganse artikel verwijst men echter naar een culturele samenhang (de Vlaamse gemeenschap dus), die niets te zien heeft met de territoriale eigenheid. Stellen dus dat een kenmerk van 'de Vlaming' is dat hij Nederlands spreekt, is, om het heel zacht uit te drukken, een beetje kort door de bocht. Ofwel gaat dit artikel over het Vlaamse gewest, ofwel over 'de Vlaamse gemeenschap'. Deze twee zijn totaal andere entiteiten.– De voorgaande bijdrage werd geplaatst door BartJanssens (overleg · bijdragen) PS: Wil je voortaan alsjeblieft ondertekenen met vier tildes (~~~~)? Er wordt dan automatisch een link naar je gebruikerspagina geplaatst.

Eenzelfde discussie was al aan de gang over artikel Vlaanderen (Overleg:Vlaanderen), dat net met hetzelfde probleem worstelt. Ik meld het maar even. MichielDMN 🐘 (overleg) 7 nov 2013 09:16 (CET)
zo staat het er: Vlamingen zijn inwoners van Vlaanderen, oftewel de leden van de Vlaamse Gemeenschap, of ook alle inwoners van het Vlaams Gewest en die inwoners van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest die zich als Vlaming beschouwen. lijkt me toch een duidelijke omschrijving, niet dan? jan (overleg) 8 nov 2013 20:31 (CET)
Dat is wellicht hetgeen Bart Janssens bedoelt. De omschrijving is duidelijk, maar geeft net aan dat de term "Vlamingen" ambigu is. Het is niet in elke situatie duidelijk of er nu verwezen wordt naar de culturele groep of het gewest, zeker als je als lezer niet zo thuis bent in de materie. Al denk ik dat het er in vele gevallen ook niet ontzettend hard toe doet. MichielDMN 🐘 (overleg) 8 nov 2013 21:59 (CET)

Externe links aangepast[bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 2 externe link(s) gewijzigd op Vlamingen. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 26 jul 2017 03:32 (CEST)