Overleg Wikipedia:Links naar doorverwijspagina's

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Databasedumps[bewerken]

Ik zal binnenkort weer een nieuwe lijst maken, maar de laatste dump is van 1 november, dus ik wacht even op een volgende dump. --Erwin85 9 nov 2006 17:36 (CET)

Gedaanlijst herchecken[bewerken]

Goed idee is m.i. om de gedaanlijst (door aftekenaar) af en toe te herchecken. Er kunnen weer nieuwe artikelen aangemaakt zijn waarvan auteur de links niet gecontroleerd heeft. Zo zag ik er pas weer 2 nieuwe over Middelburg bij, die naar DP gingen.
Beter is natuurlijk nogmaals met klem er op wijzen, dat auteur van nieuw artikel alle links checkt en, indien nodig, zelf aanpast, anders blijven we aan de gang met deze lijst. --Algont 17 okt 2006 01:07 (CEST)

Ik vind dit wel een goed initiatief, Gebruiker:RobotE is bij vlagen altijd bezig met de dp's, maar besef wel dat er momenteel meer dan 10.000 dp's zijn, zodat het werk altijd, altijd nodig zal blijven. Oproepjes zijn goed, maar ga er niet vanuit dat het werkt... Elly 4 nov 2006 09:38 (CET)

CorHomo[bewerken]

Zou het geen idee zijn om deze ook voor nl.wikipedia te maken. Het lijkt me een heel handig programma. Emiel (overleg!) 4 nov 2006 09:26 (CET)

Bewuste link naar DP voor andere betekenissen kan handiger[bewerken]

Met sjabloon sjabloon:zie dp worden bewust links naar doorverwijs pagina's gemaakt. Dit met het doel om andere betenissen van een benaming te tonen. Dit gebruik van DP is niet zo duidelijk. Is het een idee om deze verwijzingen en het betreffende sjabloon geheel te verwijderen. Als alternatief voor het benaderen van die andere betekenissen van die naam kan namelijk die betreffende doorverwijs pagina in een categorie opgenomen worden. Dat is voor lezers een meer logische plek voor het zoeken naar artikel. Daarnaaast is het zo dat in een categorie geen verwijzingen naar een niet bestaand artikel voorkomen (aleen handmatig toegevoegde). Dus de benadering van artikel laten lopen via categorieen waarbij geen verbroken links ontstaan, en tevens die vreemde starre verwijzingen die onderhouds gevoelig zijn verwijderen. Voordelen lijken duidelijk meer structuur, minder werk. Mogelijk zijn er nadelen die ik nu even niet zie.AbNormaal 13 jan 2007 10:33 (CET)

Ja het sjabloon is duidelijk. Neen die wordt niet weggenomen. Neen de categorie is geen alternatieve zoekplaats. --LimoWreck 13 jan 2007 15:35 (CET)
Uw mening is duidelijk. Is er een ook een rede om de verwijzing naar DP die andere betekenissen bevatten uitsluitend in artikel op te nemen? Wat is er zo duidelijk als het sjabloon bijvoorbeeld wel in Friesland opgenomen kan worden en niet in Utrecht en niet in Groningen omdat de doorverwijs pagina niet toevallig Utrecht (provincie) (doorverwijspagina) heet? Is de DP met meer aanwijzingen naar andere betekenissen dan niet juist gewenst in de categorie. Uiteraard geld dit slecht voor een aantal relevante DP. Is dit soort overleg de manier om aanpassingen te realiseren? AbNormaal 13 jan 2007 17:40 (CET)
Voor de duidelijkheid zal ik wat ik hier bedoel opslitsen (vind het zelf ook onduidelijk verhaal)
 1. Zet de DP die duidelijk verwijst naar andere betekenissen in categorie.
  1. Dan heb je geen verbroken links en geen onderhoud, (aan verwijzingen naar die DP in artikel)
  2. Dan vind je de DP niet alleen met zoeken (Google) naast het artikel (en daarna via de link in het artikel), maar ook direct in de categorie als je via categorie zoekt. Dat is dan eenduidiger. De reden dat zie dit op die manier teruggedraaid wordt kan ik nog steeds niet achterhalen.
  3. De DP met andere betekenisen zijn uitsluitend in doorverwijs categorie opgenomen. Een aantal DP zijn niet te benaderen via categorie naar onderwerp, dit terwijl deze (DP)/artikelen wel zinvolle overzicht en verwijzingen bevat. Is daar een goede rede voor??
  4. Als er een artikel is waarin de verwijzing naar andere betekenissen als ZieDP handig is dan is er waarschijnlijk gewoon bestaansrecht voor zo'n categorie waarin het artikel en ook de artikelen met die andere betekenis staan. De DP waar dit nog eens in samengevat wordt staat daar dan ook.
 2. Door artikel in een categorie te plaatsen waar naast die andere betekenissen ook de DB staat maakt mogelijk de verwijzing in het artikel (overbodig) minder nodig.
  1. Verwijzingen naar DP worden in principe aangepast in directe verwijzingen. De bewuste verwijzing naar andere betekenissen is daarop een uitzondering. Dit kan natuurlijk maar als de noodzaak van deze verwijzing weggenomen kan worden vervallen deze uitzonderingen.
  2. Met name het sjabloon Zie DP maakt gebruik van PAGENUMMER en is daarmee niet zomaar inzetbaar. En ja voor de uitzonderingen kan je zieook of zieartikel nemen. Een nadeel is dat dit niet zo vanzelfsprekend is en de link er ander uitziet (plaatje). Zou {{{1|doorverwijspagina}}} en {{{2|DPvan}} op kunnen nemen in ZieDB sjabloon dan wordt het wat breder inzetbaar. Hoewel het juist de bedoeling lijkt dat niet te doen.
  3. De manier zolals het nu in elkaar steekt maat het zo dat in bepaalde artikelen wel naar DP verwezeb kan worden en in ander vergelijkbare artikelen niet. (Wel in provincie: Friesland niet in Utrecht en Groningen) terwijl er wel DB met andere betekenissen zijn.
Mijn opzet was om wat meer structuur aan te brengen. ZieDp mag daarbij natuurlijk best blijven bestaan maar zou daarnaast wel dit soort doorverwijzing overbodig willen maken. Dat kan nu blijkbaar niet. Mogelijk na wat overleg wel--AbNormaal 14 jan 2007 10:49 (CET)

Gedaan ??[bewerken]

Als je een doorverwijspagina hebt nagekeken moet je dan onder het kopje Gedaan zetten of niet? Crazyphunk 6 feb 2007 19:34 (CET)

Als je alle links hebt opgelost, lijkt me dat je die dp gedaan hebt, dus dan zou het toch wel onder dat kopje moeten ja. «Niels» zeg het eens.. 6 feb 2007 20:01 (CET)
ok dan :) Crazyphunk 6 feb 2007 20:07 (CET)

Rechterrijtje[bewerken]

Aangezien de drempel voor m'n bot op 20 links lag voor deze dump, gezien de gunstige resultaten van de vorige dump, werd de lijst deze keer vrij groot. Ik heb hem afgekapt op minimaal 40 inkomende links, maar CrazyPhunk en mij leek het handig om ook het onderste deel van de lijst op een pagina te zetten zodat men aan kan geven welke gedaan zijn. Ik heb daarom van de dump van 2 februari 2007 een rechterrijtje gemaakt, d.w.z. pagina's met min. 20 en max. 40 inkomende links. --Erwin85 6 feb 2007 21:04 (CET)

Inmiddels heb ik die lijst toegevoegd aan de normale lijst. DP's werden van de één naar de ander verplaatst, dus het leek me duidelijker om gewoon één lijst aan te houden. --Erwin85 7 feb 2007 23:55 (CET)

Samenwerking[bewerken]

Ik heb in deze dump een oproep tot samenwerking aan een bepaalde doorverwijspagina achterwege gelaten, ik had niet het idee dat men daar iets op uit deed. Voel je vrij om het terug te plaatsen. (Het idee komt, net als de rest van de pagina, van en: alwaar het wel werkt.) --Erwin85 6 feb 2007 21:04 (CET)

Botstatus[bewerken]

Als je links wilt aanpassen met behulp van Pywikipedia, moet je dan een botstatus hebben of ergens op een lijst van bots staan ofzo. Of mag je dit gewoon altijd doen? Hoe zit dat nou precies? Larzzz 1 mrt 2007 15:57 (CET)

Je mag het altijd doen, maar zonder botstatus mag je maximaal twee wijzigingen per minuut maken. Daarnaast moet je sowieso even je bot vermelden op Wikipedia:Bots, maar dat mag iedereen doen, op die pagina staat ook meer informatie. --Erwin85 (E85) 1 mrt 2007 16:02 (CET)
Oké, bedankt. Ik heb mijn bot vermeld. Larzzz 1 mrt 2007 18:03 (CET)

Winkeldochters[bewerken]

Ik heb een extra lijstje aangemaakt met doorverwijspagina's waar vrijwel continu veel links naar verwijzen. Deze lijst wordt elke nacht geüpdatet door Erwin85Bot. Echter deze bepaalt niet welke pagina's in het lijstje horen. Dus als je vindt dat een bepaalde pagina toegevoegd moet worden of juist weggehaald, voel je vrij en ga je gang. --Erwin85 21 mrt 2007 21:42 (CET)

Één keer linken[bewerken]

Bij de algemene opmerkingen staat "Normalerwijs moet er niet vaker dan één keer naar een lemma gelinkt worden in hetzelfde artikel". Kan iemand me uitleggen wat hiermee wordt bedoeld? Als ik denk dat er staat wat er staat dan zie ik de relatie niet met doorverwijspagina's (en vraag ik me bovendien af of deze stelling algemeen gedeeld wordt). Fruggo 25 apr 2007 21:15 (CEST)

Volgens mij staat daar wel iets over in de conventies (in de trant van "bij korte artikelen maar 1 link naar hetzelfde lemma, bij langere artikelen misschien nog een keer later in het artikel"). De link met doorverwijspagina's is denk ik dat vooral bij het "geholpen" (dmv solve_disambig.py (denk ik) en met hulp van AutoWikiBrowser) oplossen van links naar dp's er een melding komt dat er meerdere uitgaande links naar een ander artikel in een bepaald artikel staan; maw: los je links naar dp's op, neem dan ook meervoudige links naar andere artikelen even mee. «Niels» zeg het eens.. 8 mei 2007 01:43 (CEST)

Help mee[bewerken]

Bij algemene opmerkingen staat er nu een "Help mee"-link om in de bewerkingssamenvatting te plaatsen. Dit lijkt me echter niet gepast als dit in de bewerkingssamenvatting gebruikt wordt, alhoewel het natuurlijk goed bedoeld is. De bewerkingssamenvatting is daar imho niet voor bedoeld. Hoe denken jullie erover? Annabel(overleg) 1 mei 2007 15:39 (CEST)

Als er ook iets genoemd wordt over de bewerking lijkt het mij niet erg. Emiel 2 mei 2007 17:52 (CEST)
Eens met Emiel. Lijkt mij redelijk. Een samenvatting als dp-linkfix [[Rome]], help mee! lijkt mij zeker niet fout. Bij externe dwz niet deze wiki of Wikimediaprojecten zou het spam worden m.i. Een beetje vergelijkbaar met de link die de popups geven. «Niels» zeg het eens.. 8 mei 2007 01:47 (CEST)

Wikipedia Cleaner[bewerken]

Hi,

I am currently writing a tool to help fixing links to disambiguation pages. If you are interested in testing it, it can be installed directly from here. It's a Java program (Java 1.5+ required) that will be automatically installed through Java Web Start. It's under development but it's functional.

For the moment, the idea is to analyze a given page to find all the links to disambiguation pages and to provide help for fixing them. In the future, I will also probably add the same feature as in CorHomo: from a given disambiguation pages, find all the pages that are linking to it.

For the moment, only the English and French Wikipedia are available, but adding this Wikipedia should be easy. I just need a few informations:

Comments, suggestions, ... are welcome on the talk page of the tool. It's on the French wikipedia, but you can write in English also.

Please, contact me on the French Wikipedia --NicoV 16:09, 25 May 2007 (UTC)

Documentation available with screen captures here --NicoV
I use pywikipedia, so I wouldn't use it myself, but if you want you can add this wiki. The name would be Nederlandstalige Wikipedia, login text is Aanmelden gelukt, summary could be Link naar doorverwijspagina aangepast. Help mee!, template for disambiguation pages is {{dp}} and redirect {{DP}}. --Erwin85 31 mei 2007 19:35 (CEST)
Thanks, I have released version 0.15 which should work here. Anyone willing to give it a try and tell me if it's working on the Dutch Wikipedia ? Documentation --NicoV 2 jun 2007 15:51 (CEST)
A documentation in English is now available. --NicoV 3 jun 2007 14:33 (CEST)
Wikipedia Cleaner can now be translated into other languages, see here. And a lot of features have been added since my last message --NicoV 28 mrt 2008 18:50 (CET)

Nieuw systeem[bewerken]

Aangezien de recentste dump van 1 juli is en ik geen zin meer heb om de lijst bij te werken, heb ik Bryan Tong Minh gevraagd m.b.v. de database op de toolserver een lijst te maken. Bryan heeft namelijk voor onze Duitse vrienden al een script geschreven om dit te doen, zie de:Wikipedia:WikiProjekt Begriffsklärungsseiten/Top-BKS. De nieuwe lijst staat op Wikipedia:Links naar doorverwijspagina's/data en het is mijn bedoeling om deze op te nemen in deze pagina in plaats van Wikipedia:Links naar doorverwijspagina's/Winkeldochters en de huidige volledige lijst. In dit nieuwe systeem wordt de lijst wekelijks bijgewerkt en hoef je zelf de lijst niet meer te bewerken. De voortgang zoals voorheen wordt dus niet bijgehouden en je hoeft niet aan te geven dat je een doorverwijspagina behandeld hebt. Het verschil met de lijst van vorige week wordt wel getoond. Het voordeel van dit nieuwe systeem is dat de gegevens veel betrouwbaarder en makkelijker bij te werken zijn. Is iemand hier op tegen? --Erwin(85) 4 nov 2007 23:43 (CET)

Klinkt goed! GijsvdL 4 nov 2007 23:48 (CET)
Ik heb de pagina aangepast om deze nieuwe lijst te gebruiken. --Erwin(85) 7 nov 2007 14:09 (CET)

Links in sjablonen[bewerken]

Begrijpt iemand iets van Speciaal:VerwijzingenNaarHier/Gorga en Speciaal:VerwijzingenNaarHier/Kojatice? Een groot deel van de links naar de dp werd veroorzaakt door respectievelijk sjabloon:Navigatie gemeenten Rome en sjabloon:Navigatie gemeenten in Třebíč, die ik inmiddels 2 weken geleden heb aangepast. Dit is echter niet verwerkt in de genoemde lijsten. Mogelijk geldt het voor meer gevallen. Vriendelijke groet, --Maurits 4 okt 2008 14:36 (CEST)

Wikiproject?[bewerken]

Zou dit niet beter een wikiproject kunnen zijn? - Quistnix 18 nov 2008 13:45 (CET)

Redirects naar DP?[bewerken]

Netwerken verwijst naar Netwerk, wat gewoon goed is volgens mij. Kan ik op de 1 of andere manier zeggen dat daar een vals alarm op gegeven wordt? Joepnl (overleg) 30 mei 2011 00:52 (CEST) Vergelijkbaar is de link naar Netwerk op Netwerkwetenschap, waarbij naast de link al wordt gewaarschuwd dat de gebruiker op een Dp terechtkomt. Joepnl (overleg) 30 mei 2011 00:53 (CEST)

Redirects zijn vaak wel goed. Ze worden ook niet meegenomen bij de telling.
Het tweede geval moet vaak goed bekeken worden. Vaak is het zo dat niet alle links van de genoemde doorverwijspagina relevant zijn voor de pagina met de link. In dat soort gevallen kan beter enkel de relevante pagina's genoemd worden. Anders is er een link die niet op te lossen is. Pompidom (overleg) 30 mei 2011 08:43 (CEST)

Edits afvinken[bewerken]

Ik vond deze lijst en wil hier graag eens mee aan de slag op vrije momenten. Nu heb ik als test alvast Zwaard verwerkt, maar het lukt me niet om deze nu als afgevinkt aan te geven in de lijst. Hoe doe ik dit, of is dit alleen een optie voor moderators? Wellicht ook een tip om dit stukje uitleg (Hoe af te vinken) op te nemen in het artikel. Mvg, Saberfrog (overleg) 10 jul 2011 12:23 (CEST)

Niet verwijzen vanaf dp's?[bewerken]

De eerste regel van dit artikel luidt 'Doorverwijspagina's zouden over het algemeen geen binnenkomende links moeten hebben; links zouden moeten wijzen naar het betreffende onderwerp.'. Dat is niet zo handig als je op een dp aankomt met RODE links naar het onderwerp waar je iets over wilt weten. Dan kan er in de beschrijvende regel toch beter een blauwe link komen te staan.

Op deze dp is het bijvoorbeeld prettig als je op zoek naar Antigone (dochter van Berenice) meteen terecht kunt bij Ptolemaeus I van Egypte, de vader van de juiste Antigone. Nu kostte het me vijf minuten met een grote omweg via de Engelse wikipedia om erachter te komen dat ze niet de dochter was van Ptolemaeus I van Macedonië. Ik doe het even voor op de betreffende pagina: ziehier. Glatisant (overleg) 25 dec 2011 19:56 (CET)

Ik gebruik meestal de Engelse Wikipedia als handleiding voor doorverwijspagina's. Daar is alles zeer verregaand gestandardiseerd. Zij gebruiken de volgende regel, net om het probleem te vermijden dat u aangeeft: Red links should not be the only link in a given entry; link also to an existing article, so that a reader (as opposed to a contributing editor) will have somewhere to navigate to for additional information. --Midas02 (overleg) 6 aug 2014 14:57 (CEST)

Automatische verwitting gebruikers bij plaatsen van link naar doorverwijspagina?[bewerken]

De Engelse Wikipedia heeft een bot die gebruikers automatisch verwittigd wanneer ze links naar doorverwijspagina's plaatsen. Da's net zo handig, want dat bespaart anderen achteraf opruimingswerk. De gebruiker krijgt dan de volgende boodschap:

Disambiguation link notification for DATE Hi. Thank you for your recent edits. Wikipedia appreciates your help. We noticed though that when you edited ARTICLE, you added a link pointing to the disambiguation page ARTICLE. Such links are almost always unintended, since a disambiguation page is merely a list of "Did you mean..." article titles. Read the FAQ • Join us at the DPL WikiProject. It's OK to remove this message. Also, to stop receiving these messages, follow these opt-out instructions. Thanks, DPL bot (talk)

Ik ben niet zo thuis in de botwereld. Ik veronderstel dat iemand die dan moet hosten op z'n server of zo. Enig idee of zo'n bot ook op WP.NL aan het werk kan gaan? --Midas02 (overleg) 6 aug 2014 14:57 (CEST)

Genomineerd voor een WikiUil 2017, uitnodiging voor de uitreiking[bewerken]

Beste oplossers van links naar dooverwijspagina's, Van 4 november t/m 30 november 2017 konden gebruikers van de Neerlandstalige Wikipedia de meest gewaardeerde gebruikers en projecten van 2017 nomineren. Minstens een van de Wikipedia-gebruikers heeft jou voorgedragen voor een WikiUil in de categorie:

 • ProjectUil – Via projecten kunnen meerdere gebruikers samenwerken om Wikipedia structureel te verbeteren. De gezamenlijke werkzaamheden en wederzijdse ondersteuning is belangrijk en vaak een grote hulp.

Van harte gefeliciteerd met deze nominatie!

Van 1 januari t/m 14 januari 2018 konden alle actieve gebruikers op Wikipedia hun stem uitbrengen. Welke gebruikers en projecten daadwerkelijk een WikiUil winnen wordt pas bekend gemaakt tijdens de uitreiking van de WikiUilen tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst in Utrecht op zaterdag 20 januari en daarna ook op Wikipedia. Omdat je genomineerd bent voor deze prijs, willen we je graag uitnodigen voor deze nieuwjaarsbijeenkomst. Meer informatie kun je vinden op: Nieuwjaarsbijeenkomst 2018.

Na de uitreiking kan men gratis het Universiteitsmuseum Utrecht bezoeken en daarna volgt een gratis borrel. Om gratis toegang te hebben is inschrijven noodzakelijk. Blijf je liever anoniem kun je gerust een pseudoniem invullen: via deze link.

Daarnaast willen wij, als organisatoren van de uitreiking van de WikiUilen, ook graag weten of je komt of niet! Kun je dit ons laten weten?   Dat kan door hieronder op dit bericht te reageren, dat kan op de pagina van de Nieuwjaarsbijeekomst, of kan door ons een e-mail te sturen.

Dank voor je bijdragen aan Wikipedia in het afgelopen jaar en we hopen in de toekomst nog meer bijdragen van je te zien!

Namens de organisatie van de prijsuitreiking, Taketa & Romaine 15 jan 2018 11:27 (CET)

PS: Kunnen jullie zorgen dat iedereen van de nominatie en prijsuitreiking op de hoogte is? Dank!

Inhoudelijke vraag[bewerken]

Beste lezer,

Omdat ik niet weet waar ik deze vraag elders moet stellen, doe ik het hier. voor David Jacobs heb ik een doorverwijspagina aangemaakt. De links heb ik naar mijn idee gerepareerd maar als ik hier kijk [1] blijven er doorverwijzingen bestaan. Naar mijn idee komt de lijst door Sjabloon:Navigatie olympisch kampioen/atletiek 4x100m mannen, waar ik de link heb gerepareerd. Kan iemand hier naar kijken? Alvast bedankt. Micnl (overleg) 23 sep 2018 13:17 (CEST)

Je zou op al die pagina's een dummybewerking kunnen doen: klik op 'bewerken' en dan op 'wijzigingen publiceren' zonder iets te veranderen. Er wordt dan geen bewerking gelogd. Makkelijker is het om te wachten tot morgen. Dan zijn ze waarschijnlijk wel verdwenen. Wikiwerner (overleg) 23 sep 2018 15:14 (CEST)
Ik heb nog een aantal dpfixes gedaan en daarnaast zoals Wikiwerner hierboven beschrijft heb ik inderdaad op de rest van de pagina's dummybewerkingen gedaan. Met vriendelijke groeten, Face-smile.svg4ever(Overleg) 24 sep 2018 09:44 (CEST)