Overleg gebruiker:31.201.63.200

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 6 jaar geleden door Wikiklaas in het onderwerp Vraag
Welkom op Wikipedia, gebruiker vanaf het IP-adres 31.201.63.200! Om te beginnen

Hartelijk dank voor je belangstelling voor Wikipedia! We werken hier aan het ideaal van een vrij beschikbare, vrij bewerkbare, volledige en neutrale gemeenschapsencyclopedie. We waarderen het enorm als ook jij hieraan wilt bijdragen!

De Nederlandstalige Wikipedia is sinds 19 juni 2001 online en telt inmiddels 2.157.619 artikelen. In de loop van de jaren zijn er voor het schrijven of bewerken van artikelen en voor de onderlinge samenwerking een aantal uitgangspunten en richtlijnen geformuleerd. Neem die als nieuwkomer ter harte. Lees ook eerst even de informatie in dit venster voordat je aan de slag gaat. Geen van de richtlijnen heeft kracht van wet, want Wikipedia is en blijft vóór alles vrij bewerkbaar, maar een beetje houvast voordat je in het diepe springt kan nooit kwaad.

Deze pagina, die nu op je scherm staat, is trouwens je persoonlijke overlegpagina, de plaats waar je berichten van andere Wikipedianen ontvangt en beantwoordt. Iedere gebruiker heeft zo'n pagina. Wil je een bericht voor iemand anders achterlaten, dan doe je dat dus op zijn of haar overlegpagina. Sluit je bijdragen op overlegpagina's altijd af met vier tildes, dus zo: ~~~~. Een druk op de handtekeningknop (zie afb.) heeft hetzelfde effect: je bericht wordt automatisch ondertekend met je gebruikersnaam en de datum en tijd waarop je je boodschap voltooide. Versturen doe je met de knop "Wijzigingen publiceren".

Je bijdragen worden nu geregistreerd onder je IP-adres. Aanmelden biedt veel voordelen. Na vier dagen krijg je ook de mogelijkheid om semi-beveiligde pagina's te bewerken en verdwijnt de verplichting om een bewerking eerst te controleren.


Registreren
De vijf zuilen
Verken Wikipedia
Een overzicht van hulppagina's
Jargon en afkortingen
Aan de slag
Coachingsprogramma
De snelcursus
Bronvermelding

Vraag[brontekst bewerken]

Vraag: is https://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Humor_en_onzin is toch gemaakt om onzin op te plaatsen dus waarom worden artikelen hierop verwijderd?

Beste niet-ingelogde gebruiker,
Ja, Wikipedia:Humor en onzin is er, tot op zekere hoogte, om teksten te plaatsen die zich niet lenen voor de encyclopedie. Dat wil echter niet zeggen dat alles daarop geplaatst kan worden. In dit geval heeft u het artikel twee keer in de hoofdnaamruimte (de echte encyclopedie) aangemaakt. Daarmee heeft u de verdenking op zich geladen dat u dit als een serieuze pagina wilde plaatsen. Degene die dit als eerste beoordeeld heeft, heeft er helaas niet voor gekozen om u uitleg te geven over Wikipedia en vooral de onwenselijkheid van cyberpesten. De door u gekozen naam kan ik niet direct terugvinden, maar dat u refereert aan een bestaand persoon is zeker niet uitgesloten.
Wikipedia is, ook in de hoek humor en onzin, niet bedoeld voor gedrag zoals cyberpesten. Soms is de grens tussen een geslaagde parodie of persiflage en cyberpesten moeilijk te trekken. Dat er dan veiligheidshalve voor gekozen wordt om de tekst niet te handhaven, is een verdedigbare keuze.
Aan uw schrijftalent ligt het in ieder geval niet. En als u die tijd zou willen steken in het daadwerkelijk bijdragen aan de encyclopedie, bent u van harte welkom. Hiernaast vindt u dan wat tips. Met vriendelijke groet, RonnieV (overleg) 29 dec 2017 23:34 (CET)Reageren

Bedankt voor de toelichting. Ik heb een nieuwe pagina aangemaakt is dat al meer in de richting? De pagina die we hebben aangemaakt is ontstaan uit een weddenschap dat we een week lang een pagina op Wikipedia online kunnen houden. We hebben het over een persoon maar grotendeels zoals zijn naam hebben we verdraaid en veelal zijn verhalen aangedikt. Maar goed ik begrijp jullie optreden zeker. – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 31.201.63.200 (overleg · bijdragen)PS: Wil je voortaan alsjeblieft op overlegpagina's ondertekenen met vier tildes (~~~~)? Er wordt dan automatisch een link naar je gebruikerspagina geplaatst.

U maakte om mee te beginnen een onzinartikel aan in de hoofdnaamruimte. Dat werd direct verwijderd, onzin in de hoofdnaamruimte is ongewenst. Het wordt zelfs als Wikipedia:Vandalisme (punt 1 en 3) beschouwd. Een logische stap was geweest om overleg te openen, zoals u nu deed, of via Help:Helpdesk of Wikipedia:Verzoekpagina voor moderatoren. U maakt echter de pagina opnieuw aan, u had natuurlijk al op uw klompen kunnen aanvoelen dat uw bijdrage ongewenst is. Via de waarschuwing die u daarna van een moderator kreeg, had u via de link Wikipedia:Welkom voor nieuwkomers onder: "De belangrijkste spelregels" kunnen vernemen dat Nieuwe onderwerpen dienen encyclopedisch relevant te zijn (zie ook Wikipedia:Relevantie). U maakte desalniettemin opnieuw een pagina aan. Bu vraagt u zich af of uw inhoud geschikt is voor Wikipedia:Humor en onzin. In de inleiding kunt u lezen dat deze pagina: "is bedoeld voor niet-encyclopedische teksten waar toch zoveel humor of creativiteit in zit dat het jammer zou zijn ze voorgoed te wissen; en ook voor leuke en/of creatieve bijdragen die als vandalisme moesten worden verwijderd" Dat gaat dus over het algemeen over dingen die door Wikipedianen zelf worden verzameld door anderen aangemaakt. De inhoud kan dermate grappig zijn dat zij er voor kiezen het daar onder te brengen i.p.v. definitief wissen. Als iedereen daar onzin zou kunnen plaatsen zou het snel wildgroei worden. Als u vindt dat uw bijdrage valt onder de categorie "creatieve bijdragen die als vandalisme moesten worden verwijderd" een plek verdiend op Humor en onzin kunt u een gemotiveerd terugplaatsingsverzoek indienen op WP:TERUG. Ik kan inschatten dat de kans dat uw verzoek wordt ingewilligd érg klein, misschien zelfs nihil is. Een nieuwe poging zoals vandaag, is dus pertinent niet te bedoeling. Zie ook WP:NIET. Ik waardeer uw eerlijkheid betreffende "die we hebben aangemaakt is ontstaan uit een weddenschap dat we een week lang een pagina op Wikipedia online kunnen houden" Daarvoor is Wikipedia niet bedoeld. Voor het rechtstreeks plaatsen van onzin kunt u misschien terecht bij: oncyclopedia. Mocht u toch nog zinvolle bijdragen willen maken, dan wil ik u alsnog even doorverwijzen naar Wikipedia:Welkom voor nieuwkomers.Rode raaf (overleg) 30 dec 2017 11:32 (CET)Reageren
Een week lang een pagina online houden in Wikipedia? Dat is helemaal niet moeilijk. Kies een serieus onderwerp, zoek er vakliteratuur bij, vat die samen, en kijk bij een vergelijkbaar artikel af hoe het in een voor de encyclopedie bruikbare vorm kan worden gegoten. Ik heb alvast een suggestie: we hebben vreemd genoeg geen artikel over de Atlaskever (Chalcosoma atlas). Er is een Engelstalig artikel met links naar versies in het Spaans, Frans, Italiaans, Noors, Zweeds, en nog wat exotische talen. In die artikelen zijn ook afbeeldingen en links naar literatuur te vinden. Een voorbeeld voor de structuur van een dergelijk artikel in de Nederlandstalige Wikipedia is te vinden in Herculeskever of het wat uitgebreidere neushoornkever. Gegarandeerd dat een serieuze poging langer dan een week blijft staan. Pak je de handschoen op? WIKIKLAAS overleg 30 dec 2017 12:12 (CET)Reageren