Naar inhoud springen

Overleg gebruiker:81.83.5.105

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 9 jaar geleden door Wikiklaas in het onderwerp Blokkade

Beste gebruiker,

Het staat u vrij om te reageren op een naar uw mening onterecht voorstel om een artikel te verwijderen, of een in uw ogen onterechte kwalificatie van het onderwerp ('beginnend bandje'). Het is echter niet de bedoeling dat u veranderingen aanbrengt in door anderen ondertekende teksten op discussiepagina's. Omdat u ongetwijfeld wat overvallen bent door de hele procedure, geef ik u hier even een link naar een pagina waar dit wat beter wordt uitgelegd: Help:Waarom staat mijn artikel op de beoordelingslijst. Leest u ook even Wikipedia:Wat Wikipedia niet is (Wikipedia is niet "een platform om iets te presenteren of onder de aandacht te brengen"). In het kort: in deze online-encyclopedie worden onderwerpen opgenomen die een zekere relevantie bezitten en waarover onafhankelijke publicaties te vinden zijn. Voor de meeste bands geldt dat niet, en het is aan degene die het artikel plaatst om te laten zien dat het onderwerp voldoende relevant is voor een artikel. Meer over relevantie is te vinden op Wikipedia:Relevantie. Voor vragen kunt u steeds een bericht achterlaten op de helpdesk: Help:Helpdesk.

Vriendelijke groet,

Paul B (overleg) 5 mei 2015 15:45 (CEST)Reageren

Blokkade[brontekst bewerken]

Beste 81.83.5.105,

De pagina die u aanmaakte was niets anders dan een persoonlijke aanval en een niet al te zuinige ook. Dit soort project-ontwrichtend gedrag is niet goed te praten. De duur van de blokkade bedraagt 24 uur. Hierna kunt u weer gewoon bijdragen. Overigens is het bewerken van andermans overlegbijdragen zoals u hier deed notdone. U had redelijkerwijs kunnen vermoeden dat zowel de persoonlijke aanval als het bewerken van andermans commentaar ongewenst is aangezien het hier om elementaire fatsoensnormen gaat. Zet u dit gedrag voort is het zeer waarschijnlijk dat u de volgende keer voor een langere periode geblokkeerd wordt. Natuur12 (overleg) 5 mei 2015 16:46 (CEST)Reageren

Ik heb de door u aangemaakte en inmiddels al weer verwijderde pagina's over uw band gelezen, ook de laatste versie die u ervan maakte, en die aanleiding was voor deze blokkering. Ik vrees dat u zich onvoldoende heeft ingelezen in de doelstellingen van Wikipedia, en dat u daarom nu niet goed begrijpt wat het probleem eigenlijk is.
Wikipedia is een encyclopedie die als doelstelling heeft om kennis vrij beschikbaar te maken. Het gaat daarbij om kennis waaraan behoefte is en waar mensen iets mee kunnen. Wie iets wil weten over de cosinusregel kan dat in de encyclopedie vinden. Zou het artikel niet bestaan, dan was het zeer welkom geweest als het door iemand werd aangemaakt. Er is ook informatie over geschiedkundige onderwerpen, over cultuur, wetenschap, politiek. Wikipedia is echter geen almanak waarin actuele informatie kan worden opgezocht, noch een medium waarin agenda's en dienstregelingen worden geplaatst. Een onderwerp dient een zekere notabiliteit te hebben voordat het als artikel in de encyclopedie wordt geaccepteerd. Beginnende bandjes, die vrijwel niemand kent, hebben die notabiliteit niet. Ze zijn als onderwerp voor een artikel ongewenst.
Wikipedia is ook niet de plaats waar men zaken onder de aandacht kan brengen, of er reclame voor kan maken. Daarvoor zijn andere media. Een onderwerp is pas zinvol voor Wikipedia als mensen er uit zichzelf iets over willen weten en het in de encyclopedie zouden willen opzoeken. Dat geldt dus niet voor volslagen onbekende beginnende bands: daarover zoekt vrijwel niemand iets op en dan heeft het als artikel hier geen zin; dan wordt het hooguit door de band zelf gebruikt om zijn eigen relevantie aan te tonen maar het zou juist precies andersom moeten zijn. Mensen die geen Facebook, Linked-In, Twitter, whatever hebben, en dus niet bereikt worden als een band die media met reclame spamt, zouden ook via Wikipedia niet bereikt worden: in een encyclopedie zoekt men iets op wat men zelf wil weten. De encyclopedie maakt geen reclame voor de artikelen die erin staan, en u bereikt dus niet meer mensen als u een artikel over uw band in de encyclopedie zet. Uw verhaal over mensen zonder sociale media snijdt dus geen hout. Die mensen die wél van het bestaan van uw band hebben gehoord, zou u echt waar het beste van dienst zijn door zelf een duidelijke website over uw band te maken. Wikipedia is niet de plek die u de ruimte daarvoor gratis biedt. Dat is niet waar onze donateurs voor betalen.
Wikipedia is ook niet de plek waar men kan schrijven over onderwerpen waar men zelf nauw bij betrokken is, zoals familieleden, het eigen bedrijf, de eigen politieke groepering, de eigen school, het eigen werk of de eigen band. Wie over zichzelf schrijft, schrijft gekleurd. Niet objectief. Er is altijd een belang om niet ongewenst negatieve informatie over zichzelf te plaatsen, ook als die negatieve informatie er wel degelijk is. Het is strijdig met de doelstelling dat Wikipedia onafhankelijke en betrouwbare informatie wil bieden. De door u geschreven informatie was niet onafhankelijk en daarom niet betrouwbaar. U kunt nog zo uw best doen om geen reclame te maken; uiteindelijk wilt u dat mensen iets over uw band te weten komen omdat u ze als publiek wilt hebben en bekendheid wilt genereren. De beste manier voor een band om bekendheid te krijgen is om goede nummers te schrijven en uit te voeren, en daarmee blijk te geven van kwaliteit die bij een zeker publiek aanslaat. Al het andere is bijzaak. Onbelangrijk. U kunt nog zoveel over uzelf melden, op Twitter of Facebook; als u geen goede muziek maakt, heeft het geen zin. Is het vervuiling van het medium. Komt u daarentegen bovendrijven doordat u goede muziek maakt, dan gaan er mensen uit zichzelf zaken over uw band op sociale media zetten. Dan komt er, na verloop van tijd, ook wel iemand op het idee om eens een Wikipedia-artikel over uw band te beginnen. Het artikel over The Rolling Stones (97 taalversies hebben dat) is echt niet door de leden van die band zelf geschreven. Het is geschreven aan de hand van publicaties en recensies die door deskundigen over die band zijn geschreven omdat die vernieuwend is of was, veel hits heeft gehad, en een enorm publiek bereikt. In die volgorde werkt Wikipedia: zorg zelf maar dat u goede muziek maakt en bekend wordt, het artikel volgt dan vanzelf; niet omgekeerd. Ik hoop dat u hiermee voldoende geïnformeerd bent. Met vriendelijke groet, WIKIKLAAS overleg 5 mei 2015 18:16 (CEST)Reageren