Overleg gebruiker:85.148.161.79

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 6 jaar geleden door Rode raaf in het onderwerp Azteken, Motecuhzoma II en Tenochtitlan
Hallo, en welkom op de Nederlandstalige Wikipedia!
Vlag van Verenigd Koninkrijk Welcome message in English

Hartelijk dank voor je belangstelling voor Wikipedia! We werken hier aan het ideaal van een vrij beschikbare, vrij bewerkbare, volledige en neutrale gemeenschapsencyclopedie. We waarderen het enorm als ook jij hieraan wilt bijdragen!

De Nederlandstalige Wikipedia is sinds 19 juni 2001 online en telt inmiddels 2.157.835 artikelen. In de loop van de jaren zijn er voor het schrijven of bewerken van artikelen en voor de onderlinge samenwerking een aantal uitgangspunten en richtlijnen geformuleerd. Neem die als nieuwkomer ter harte. Lees ook eerst even de informatie in dit venster voordat je aan de slag gaat. Geen van de richtlijnen heeft kracht van wet, want Wikipedia is en blijft vóór alles vrij bewerkbaar, maar een beetje houvast voordat je in het diepe springt kan nooit kwaad.

Je bijdragen worden nu geregistreerd onder je IP adres. Aanmelden biedt veel voordelen. Na vier dagen krijg je ook de mogelijkheid om semi-beveiligde pagina's te bewerken en verdwijnt de verplichting om een bewerking eerst te controleren.

Deze pagina, die nu op je scherm staat, is trouwens je persoonlijke overlegpagina, de plaats waar je berichten van andere Wikipedianen ontvangt en ze kunt beantwoorden. Iedere gebruiker heeft zo'n pagina. Wil je een nieuw overleg met iemand anders beginnen, dan kan dat dus op zijn of haar overlegpagina. Sluit je bijdragen op overlegpagina's altijd af met vier tildes, dus zo: ~~~~. Een druk op de handtekeningknop (zie afbeelding) heeft hetzelfde effect: je bericht wordt automatisch ondertekend met je gebruikersnaam en de datum en tijd waarop je je boodschap voltooide. Versturen doe je met de knop "Wijzigingen publiceren".

Azteken, Motecuhzoma II en Tenochtitlan[brontekst bewerken]

Hallo, anonieme gebruiker vanaf het IP adres. Fijn dat je ook wil bijdragen. Ik wil echter wel wat opmerkingen plaatsen over je bewerkingen tot nu toe. Ik zag dat je op Azteken een passage (ondersteunt met een academische bron) verwijderde en dat je dat verving met achterhaalde/verouderde/pov passage. Ik heb dat (met motivatie) teruggedraaid. Daarna voegde je wederom nieuwe pov toe, je schrapte het woord -mensenoffer- dat je vervingt met -offerandes- hetgeen nogal een verschil is. Je schrapte wederom de eerstgenoemde passage met die bronvermelding. Vervolgens dook je op bij Motecuhzoma II. Daar voegde je bronloze pov toe: "omdat de mensen in die tijd niet zulk verraad kende het moest waarschijnlijk als een schok voor de bevolking overkomen" dat klinkt bijna alsof je erbij was. Dus, zoiets toevoegen, dat zou ondersteunt moeten worden door een of meerdere gezaghebbende/betrouwbare bronnen, want iemand zal dat ooit als theorie gebracht hebben, dus ik zou graag willen weten wie. Als het je eigen mening is dan botst dat met de WP:GOO "geen eigen onderzoek" richtlijn. Je maakte ook gebruik van het waardeoordeel: "hebzucht van Cortés"', ook dat is een pov. Dat de man op goud uit was, staat buiten kijf, dat de man volgens hedendaagse begrippen een dief of erger genoemd zou worden ook... Maar een encyclopedie beschrijft zonder waardeoordelen; als de keizer zijn schatkamer toont en Cortés kort daarna de keizer probeert af te zetten; kan de lezer ook zijn eigen conclusie trekken dat het Cortés om dat goud te doen was. Lees WP:NPOV eens door over neutraal schrijven. Tenslotte voegde je op Tenochtitlan "info" toe. Je maakt er een verwarrend stukje van, waarin je eerst (wederom!) met een pov komt, dan een tussenregel plaatst met: "...deze theorie is niet zeker het zou ook kunnen zijn... " waardoor er een onduidelijke passage stond, die niet alleen mij opviel, want al je toevoegingen werden inmiddels teruggedraaid. Tips: Schrijf objectief, schrijf zo encyclopedisch mogelijk. Zorg dat je artikel(tje), hoe klein ook, in deze encyclopedie past door taalgebruik en opmaak. Houd rekening met elkaar. We gaan ervan uit dat iedereen z'n best doet, pleeg dan ook overleg. Loop elkaar niet voor de voeten en vermijd bewerkingsoorlogen. Iedere pagina heeft een eigen overlegpagina (links bovenin) kaart knelpunten aan, als je ergens niet mee eens bent of dat je een grotere wijziging wil doorvoeren. WP:NIET: Wikipedia is niet de plek om eigen speculaties en gedachten neer te zetten, zie ook: Help:Tips voor het schrijven van een goed artikel. Rode raaf (overleg) 29 aug 2017 07:12 (CEST)Reageren