Overleg gebruiker:AntonSmit78

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 3 maanden geleden door Bertux in het onderwerp VSV, terug ermee
Hallo AntonSmit78, en welkom op de Nederlandstalige Wikipedia!
Vlag van Verenigd Koninkrijk Welcome message in English

Hartelijk dank voor je belangstelling voor Wikipedia! We werken hier aan het ideaal van een vrij beschikbare, vrij bewerkbare, volledige en neutrale gemeenschapsencyclopedie. We waarderen het enorm als ook jij hieraan wilt bijdragen!

De Nederlandstalige Wikipedia is sinds 19 juni 2001 online en telt inmiddels 2.157.790 artikelen. In de loop van de jaren zijn er voor het schrijven of bewerken van artikelen en voor de onderlinge samenwerking een aantal uitgangspunten en richtlijnen geformuleerd. Neem die als nieuwkomer ter harte. Lees ook eerst even de informatie in dit venster voordat je aan de slag gaat. Geen van de richtlijnen heeft kracht van wet, want Wikipedia is en blijft vóór alles vrij bewerkbaar, maar een beetje houvast voordat je in het diepe springt kan nooit kwaad.

Deze pagina, die nu op je scherm staat, is trouwens je persoonlijke overlegpagina, de plaats waar je berichten van andere Wikipedianen ontvangt en ze kunt beantwoorden. Iedere gebruiker heeft zo'n pagina. Wil je een nieuw overleg met iemand anders beginnen, dan kan dat dus op zijn of haar overlegpagina. Sluit je bijdragen op overlegpagina's altijd af met vier tildes, dus zo: ~~~~. Een druk op de handtekeningknop (zie afbeelding) heeft hetzelfde effect: je bericht wordt automatisch ondertekend met je gebruikersnaam en de datum en tijd waarop je je boodschap voltooide. Versturen doe je met de knop "Wijzigingen publiceren".

 →bertux 15 jan 2024 19:03 (CET)Reageren

VSV, terug ermee[brontekst bewerken]

Dag Anton,

Ik zag de discussie op de overlegpagina van Henri Duvent. Ik geloof zeker dat VSV een voldoende rijke geschiedenis heeft om een lezenswaardig en encyclopedisch artikel over te schrijven, dus help je graag een beetje op weg.

Als je graag verder werkt op het oorspronkelijke artikelen in plaats van het artikel vanaf de grond af weer opnieuw op te bouwen, kun je een moderator vragen om terugplaatsing van het artikel Vliegtuigbouwkundige Studievereniging Leonardo da Vinci. Zet erbij dat je graag wilt dat de pagina naar je persoonlijke kladblok wordt verplaatst, om het te kunnen verbeteren. Een linkje naar je kladblok vind je in het uitklapmenu rechtsbovenaan deze pagina. Je kunt dan vanaf daar naar hartelust aan je pagina werken, totdat je 'm goed genoeg vindt voor terugplaatsing in de hoofdnaamruimte.

Om er een goed artikel van te maken, dat de tand des tijds kan doorstaan en niet bij de volgende opruimronde alweer verwijderd wordt, zou ik adviseren om de onderstaande zaken in je artikel te verwerken:

  • doelstelling en motto: waar doet de vereniging het allemaal voor?
  • symboliek: is er een embleem, hymne of vlag met een diepere betekenis?
  • geschiedenis: wat is de ontstaansgeschiedenis van de vereniging? En bij voorkeur binnen een maatschappelijke context? Bij een studievereniging hangt de oprichting meestal nauw samen met de oprichting van een nieuwe opleiding, dus wellicht kun je daar iets over vertellen: waarom de TU besloot om deze opleiding in het leven te roepen. Daarnaast zijn er vast ook andere belangrijke of relevante gebeurtenissen te melden die er door de jaren heen hebben plaatsgevonden.
  • activiteiten: welke bijzondere activiteiten heeft VSV door de tijd heen georganiseerd, of hebben de leden van VSV wellicht een belangrijke prestatie geleverd op een Delfts, nationaal of zelfs internationaal evenement?
  • oudleden: als er oudleden zijn met een eigen artikel op wikipedia, is het natuurlijk wel gaaf om die eventjes te noemen, zeker als die oudleden een prominente rol binnen de vereniging hebben gespeeld, zoals bestuurslid of praeses van een belangrijke commissie.
  • secundaire bronvermelding: het allerbelangrijkste van het artikel is dat alles verifieerbaar is, en dat de inhoud aantoonbaar relevant kan worden beschouwd. Wanneer een secundair medium (landelijke krant, wetenschappelijk tijdschrift, documentaire enzovoort) een publicatie aan VSV gewijd heeft, is dat een goede indicatie dat de VSV een vereniging van maatschappelijk belang is. Artikeltjes uit lokale media, zoals TU Delta of de Delft op Zondag, kun je voor een deel van je onderbouwing ook wel gebruiken, maar ik zou er zeker niet je hele artikel aan ophangen.
  • foto's: een illustratieve foto van een relevante gebeurtenis is altijd goed om het artikel meer sjeu te geven.

Dingen die je vooral NIET moet doen:

  • primaire bronvermelding: je eigen website of een door de VSV uitgegeven almanak is geen geschikte bron.
  • vluchtige informatie: vermijd zoveel mogelijk het vermelden van vluchtige informatie. Het aantal leden fluctueert continu, het bestuur wisselt ieder jaar, en commissienamen houden het vaak maar een paar jaar vol. Dus probeer dat soort zaken te vermijden. In het ideale geval schrijf je je artikel zó, dat het hele artikel in 2034 nog steeds volledig klopt, ook als er 10 jaar lang niemand iets aan het artikel wijzigt. Weersta de verleiding om woorden als "nu", "momenteel" en "op dit moment" te gebruiken.
  • trivialiteiten: wat een studievereniging is, kan de lezer al vinden in het artikel studievereniging. Dus wijd vooral niet uit over boekverkoop, excursies, studiereizen, workshops, symposia, bedrijvendagen, de jaarboekcommissie en het eerstejaarsweekend. Sterker nog: laat dat gewoon weg, tenzij het een encyclopedisch relevant kan worden beschouwd, zoals de verkoop van een museumstuk, een workshop die geleid heeft tot een belangrijke stap in ontwikkelingssamenwerking met derdewereldland X,... nou ja, je snapt me wel.

Ik hoop dat je hier wat aan hebt. Ter inspriratie van hoe het wel moet, kun je eens kijken op bijvoorbeeld De Leidsche Flesch. Op dit moment is het een van de weinige artikelen over studieverenigingen met goede bronnen en lezenswaardige inhoud. Ter illustratie van hoe het juist niet moet, kun je eens kijken op Het Gezelschap "Practische Studie". Dat hele artikel is werkelijk waar om te huilen zo slecht; Frans van Hasselt is als je het mij vraagt de enige reden dat het nog niet is weggeknikkerd.

Hopelijk kun je met deze tips een eind komen. Ik kijk verwachtingsvol uit naar een lezenswaardig artikel over de VSV!

Groetjes, Sietske | Reageren? 15 jan 2024 19:48 (CET)Reageren

Deze pagina van de KNVvL lijkt me alvast geschikt, al is deze wegens ons-kent-ons niet onafhankelijk in strikte zin  →bertux 15 jan 2024 20:02 (CET)Reageren
Beste Sietske, Dankjewel voor alle duidelijkheid en de tips. Ik zal er zeker mee aan de slag gaan om onze pagina in glorie te herstellen. AntonSmit78 (overleg) 15 jan 2024 20:43 (CET)Reageren
Goed zo, alvast veel succes ermee! Als je hulp nodig hebt, stuur me gerust een berichtje op mijn overlegpagina. En ook bertux hierboven is altijd bereid om een handje te helpen (ja toch, bertux? :-) ) Sietske | Reageren? 15 jan 2024 20:50 (CET)Reageren
Als je trouwens inspiratie zoekt, en wilt weten hoe artikelen eruit zien die men hier écht heel goed vindt, kun je eens kijken in de Wikipedia:Etalage. Daar staan geen studieverenigingen tussen, maar wellicht heb je er op een andere manier wat aan. Sietske | Reageren? 15 jan 2024 20:55 (CET)Reageren
Omdat ik de eerst aangesprokene was, toch ook van mijn zijde een reactie. Wellicht kan er een pagina ontstaan die mag blijven, maar ik weet dat er heel veel van dit soort pagina's zijn verwijderd. Ik zou van mijn eigen studievereniging ook nooit een wikipediapagina maken. Je moet als studievereniging echt boven het locale en tijdelijke uitstijgen zoals sommige studentenverenigingen (studentencorpora) bijvoorbeeld wel doen. Tot zover de waarschuwing. Tegelijk een relativering: menige voetbalclub heeft hier een pagina die overleeft, terwijl de bovenlokale en eeuwigheidswaarde vsn die club ook niet geheel vaststaat. mvg HenriDuvent 15 jan 2024 21:10 (CET)Reageren
Ik heb Gebruiker:AntonSmit78/Kladblok al aangemaakt... vanuit https://nl.wikisage.org/wiki/Vliegtuigbouwkundige_Studievereniging_Leonardo_da_Vinci. Hopen dat ik geen geseling krijg van een moderator 🥺  →bertux 15 jan 2024 21:21 (CET)Reageren
Dank allen voor de tips, en Bertux voor het aanmaken van het kladblok. Ik zal er met mijn Bestuur uiterst hard werk van maken om de standaarden te bereiken. De reden dat wij graag willen dat er een Wikipedia is, is omdat er toch nog veel mensen zijn die daar kijken voor snelle informatie, en het vooral ook heel leuk staat. Ik snap de waarschuwing en waardeer die; we gaan zien wat we er aan kunnen doen. Uiteraard willen wij als studievereniging boven het locale en tijdelijke uitstijgen, maar ook lekker ons ding kunnen blijven doen. We gaan er wat moois van maken! AntonSmit78 (overleg) 15 jan 2024 21:36 (CET)Reageren
Ik heb geen geseling gekregen, wel is er nu een doublure, want de moderator heeft het artikel teruggeplaatst als Gebruiker:AntonSmit78/Vliegtuigbouwkundige Studievereniging Leonardo da Vinci.
Graag alleen dat artikel bewerken, de kladblokversie (een doublure) wordt hopelijk snel opgeruimd  →bertux 15 jan 2024 22:39 (CET)Reageren