Overleg gebruiker:Boeknsteun

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 3 jaar geleden door Paul Brussel in het onderwerp Hendrik Pieterse
Hallo Boeknsteun, en welkom op de Nederlandstalige Wikipedia!
Vlag van Verenigd Koninkrijk Welcome message in English

Hartelijk dank voor je belangstelling voor Wikipedia! We werken hier aan het ideaal van een vrij beschikbare, vrij bewerkbare, volledige en neutrale gemeenschapsencyclopedie. We waarderen het enorm als ook jij hieraan wilt bijdragen!

De Nederlandstalige Wikipedia is sinds 19 juni 2001 online en telt inmiddels 2.157.773 artikelen. In de loop van de jaren zijn er voor het schrijven of bewerken van artikelen en voor de onderlinge samenwerking een aantal uitgangspunten en richtlijnen geformuleerd. Neem die als nieuwkomer ter harte. Lees ook eerst even de informatie in dit venster voordat je aan de slag gaat. Geen van de richtlijnen heeft kracht van wet, want Wikipedia is en blijft vóór alles vrij bewerkbaar, maar een beetje houvast voordat je in het diepe springt kan nooit kwaad.

Deze pagina, die nu op je scherm staat, is trouwens je persoonlijke overlegpagina, de plaats waar je berichten van andere Wikipedianen ontvangt en ze kunt beantwoorden. Iedere gebruiker heeft zo'n pagina. Wil je een nieuw overleg met iemand anders beginnen, dan kan dat dus op zijn of haar overlegpagina. Sluit je bijdragen op overlegpagina's altijd af met vier tildes, dus zo: ~~~~. Een druk op de handtekeningknop (zie afbeelding) heeft hetzelfde effect: je bericht wordt automatisch ondertekend met je gebruikersnaam en de datum en tijd waarop je je boodschap voltooide. Versturen doe je met de knop "Wijzigingen publiceren".

Encycloon (overleg) 18 nov 2020 17:11 (CET)Reageren

Hendrik Pieterse[brontekst bewerken]

Hallo Boeknsteun, ik zag dat je een artikel hebt geschreven over Hendrik Pieterse. Dit artikel is naar mijn mening nu (nog) niet geschikt voor Wikipedia. Het is daarom op de beoordelingslijst geplaatst en daar is ook de mogelijkheid op de geuite bezwaren te reageren. De komende twee weken kan iedereen daar zijn of haar mening geven. Bovendien kan iedereen het artikel in die periode nog verbeteren. Daarna beslist een van de moderatoren op grond van de argumenten op de beoordelingslijst en de richtlijnen of het artikel op Wikipedia kan blijven staan. Meer achtergrondinformatie is te vinden op Waarom staat mijn artikel op de beoordelingslijst, Conventies waaraan artikelen na verloop van tijd (zouden) moeten voldoen, Relevantie van het onderwerp voor Wikipedia. Paul Brussel (overleg) 18 nov 2020 19:50 (CET)Reageren

Beste Paul Brussel,

Hartelijk dank voor het reageren om de pagina over Hendrik Pieterse. Dit is mijn eerste bijdrage voor Wikipedia en hoewel ik goed heb gekeken naar de pagina's van andere kunstenaars uit dezelfde tijd, ging ik er niet vanuit dat het direct zonder verbeteringen op Wikipedia zou worden opgenomen. Alle tips ter verbetering zijn daarom welkom.

De opmerking die wordt gemaakt is dat Pieterse(1889-1969) een lokale kunstenaar was. Dat klopt wellicht, maar is het daarmee niet mogelijk om op Wikipedia een pagina te hebben? Hoe groot moet het werkterrein en/of de bekendheid van een kunstenaar minimaal zijn? In de tijd dat hij leefde was het niet ongewoon om slechts op de eigen omgeving gericht te zijn; zeker als er weinig geld was om te reizen.

Voorts wordt de conclusie getrokken dat Hendrik Pieterse naast ander betaald werk ook wat schilderde. Dit is niet het geval. Tot 1933 had hij weliswaar een kleine banketbakkerij om in het onderhoud van hemzelf en zijn moeder te voorzien, maar uit de verklaring van zijn dochter blijkt dat kunst zijn passie was waar feitelijk alles voor opzij werd gezet. In zijn latere leven verdiende hij dan ook zijn geld met het produceren van diverse kunstuitingen. Ook kunsthistorica Eliane Odding was verrast over de enorme omvang en de diversiteit van kunstwerken die hij heeft gemaakt. Zijn hele leven produceerde hij deze vele werken.

Tijdgenoten wiens Wikipedia-pagina ik als voorbeeld heb bekeken bij het schrijven van de tekst over Hendrik Pieterse, te weten Anton Pieck(1895-1987) en Dirk Oudes(1895-1969), maar ook die van zijn zoon en Jaap Oudes(1926-1998) tonen dat er inderdaad een verschil in bekendheid is tussen geschoolde kunstenaars zoals Pieck (en bijvoorbeeld ook Alkmaarder Koos Stikvoort(1891-1975)) en autodidactische, met name regionaal bekende kunstenaars zoals vader en zoon Oudes (beide ook Alkmaarse kunstenaars). Het enige verschil tussen bovengenoemde schilders en Hendrik Pieterse dat blijft staan, is het ontbreken van een vermelding in de data van de RKD. Dit heeft kunsthistorica Eliane Odding er in elk geval niet van weerhouden om uit de kunstwerken van Pieterse een tentoonstelling samen te stellen welke afgelopen zomer(juni-sept) in museum De Grote Kerk Alkmaar voor het publiek te zien is geweest.

Graag hoor ik wat voor verbeteringen er kunnen worden gedaan aan de tekst om het toe te laten op Wikipedia. Bij voorbaat dank voor je reactie.

Het grootste probleem met dit artikel is dat er gezaghebbende, onafhankelijke bronnen ontbreken om het belang van deze lokale schilder aan te tonen. Nu is alles opgehangen aan 1 tentoonstelling, dit jaar, en de daarmee samenhangende publiciteit die is gegenereerd door en via de curator Eliane Odding, en de eigen stichting. Indien die bronnen er zijn en gegeven worden, buiten Odding en stichting om dus, dan zal er geen probleem zijn om het artikel te behouden. Paul Brussel (overleg) 19 nov 2020 10:15 (CET)Reageren