Naar inhoud springen

Overleg gebruiker:Dartelaar/Archief/7

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 16 jaar geleden door Jcwf in het onderwerp Wrapper

Directe link[brontekst bewerken]

Hoi Dartelaar, aangezien ik het Auteursrechtencafé niet frequenteer, zag ik je vraag aan mij pas daarnet.

Een directe link vinden/maken, dat is voor een digibeet als ik ben een beetje een trucje, en dat is iedere keer weer zoeken en spelen met de URL. Ik weet er dus niet al te veel vanaf, je krijgt wat ik weet, compleet met hiaten. De URL, dat is dat stukje "blabla" bovenaan een webpagina, dat meestal begint met http:// Zoals http://nl.wikipedia.org/wiki/Overleg_gebruiker:Dartelaar/Archief

Die schuine streepjes in de link noemen we "slash". Als je op je eigen computer mapjes hebt, dan weet je wel dat je een mapje in een mapje in een mapje kunt stoppen, net als die vrolijke beschilderde Russische poppetjes met de naam Matroesjka. Je kunt zo'n stukje van de URL tussen twee slashes zien als een mapje. Het meest rechtste (laatste) stukje van de URL is te vergelijken met het binnenste mapje, een stapje naar links kun je zien als het mapje dat daaromheen zit enzovoorts. Het is een soort computerhierarchie en hoe verder je naar links gaat, hoe dichter je bij de kern komt. Je kunt je misschien wel voorstellen dat het stukje van de URL http://nl.wikipedia.org/ het belangrijkste is en dat het stukje /Archief het "diepste" in de website zit. Als een hoofdweg, met zijwegen een zijpaadjes. /Archief is een zijpaadje. Als niet-deskundige moet ik het met metaforen duidelijk proberen te maken.

Probeer maar eens om in de websites die je bezoekt het laatste stukje van de URL af te knippen, tot aan een slash, of tot net links van de slash, of tot de volgende slash en de volgende, dan krijg je soms aardige verrassingen te zien.

Nu zie je dat veel websites zo in elkaar zitten dat wat je ook aanklikt, je krijgt steeds dezelfde URL te zien (heeft iets met frames te maken dacht ik, maar dat mag je meteen weer vergeten). Als je goed kijkt kun je soms toch die directe link wel vinden. Bij het Masereelfonds vond ik 'm zo:

Nu wil je naar de directe link van de agenda. Je "aait" of "veegt" als het ware met je muis over de knop (of link) met het woord agenda. Je ziet dan links onderaan je pagina een URL verschijnen, dat is de URL die je moet hebben voor de directe link.

Het wordt nog een beetje eenvoudiger als je de instellingen van je webbrowser zo hebt staan dat de URLs die je bezocht hebt worden onthouden. je klikt dan een keer op <Agenda> en vervolgens weer terug naar de hoofdpagina. Als je nu met je muis naar de knop <Agenda> gaat en je laat je muis los (niet klikken, gewoon daar op dat plekje laten rusten), dan blijft die nieuwe URL dus ook rustig onderaan de pagina staan. Dan ga je typen in je URL bovenaan de pagina. Ja je moet daarvoor je muis wel even naar boven verplaatsen om achter (rechts van) de URL te klikken, waardoor je cursor daar komt te staan, zodat je je met je backspace-toets een stukje van de URL kunt verwijderen en verder kunt typen, maar vervolgens zet je je muispijltje weer netjes op ("boven") <Agenda>. Met je toetsenbord typ je dan de wijzigingen in de URL, zoals die onderaan de pagina staan, en je zult zien dat de nog in het geheugen zittende URL zich "aanvult" of "aandient", wat weer een heleboel typewerk scheelt.

  1. Opdracht: zoek de directe link van de agenda van het Masereelfonds. Je mag niet spieken in het Auterusrechtencafé. Die directe link die ik daar plaatste werkt nog wel, maar via de knop <Agenda> krijg je nu een andere. Die wil ik zien.
  2. Opdracht: Zoek nog meer websites waar je graag een directe link van wilt vinden en laat me zien waar het wel en waar het niet gelukt is. Als het niet gelukt is kijk ik even met je mee.

Hopelijk kun je me volgen. Groeten, - Aiko 20 nov 2007 14:44 (CET)Reageren

Hé, Aiko, fijn dat je dit op mijn overleg plaatste. Het eerste stuk van je uitleg had niet gehoeven hoor, maar die uitleg over wat er linksonder komt en hoe je er iets mee kunt aanvangen, hartelijk bedankt. De directe link voor Agenda is dus ...framese2.htm . Voor opdracht 2: een goed idee om af en toe iets te melden bv. in het ICT-café. Ik zal eraan denken. Ik heb ooit es een dure cursus FrontPage gevolgd, dus frames zeggen me wel iets, maar al bij al vond en vind ik het geheel vrij bewerkelijk waardoor ik nog altijd geen eigen websitemateriaal heb aangemaakt. Ik moet er toch wel dringend es aan beginnen. Wat zou jij voor een begin aanraden: gewoon in een weblog beginnen intypen met de tips gegeven in het betreffende forum ervan (bijv. http://www.web-log.nl/weblogstarten.php) of meteen starten met iets als Dreamweaver? (van horen zeggen veel makkelijker dan Front Page). --Dartelaar [schrijf me!] 21 nov 2007 05:00 (CET)Reageren
Je wist dus al vrij veel, dat scheelt. Meer dan ik, overigens, want Dreamweaver en Frontpage moest ik even opzoeken. De blogs van Blogger.com zijn wel aardig en ook van Web-log.nl zag ik wel iets dat me beviel (zie bijvoorbeeld Wereldexpat en kies het blog uit Ivoorkust, of Duveltje uit Spanje), maar ik ben niet erg in de techniek thuis, laat staan dat ik iets weet over de diverse fora. Ruim tien jaar geleden haalde ik eens een crash course HTML van het net en een aantal jaar geleden werkte ik met een foeilelijke variant van het commerciële Iprox (zie bijvoorbeeld [1] dat het met Iprox is gemaakt zie je in de broncode).
Een beetje laagdrempelig starten en gewoon aan de slag gaan lijkt me het beste. Als het niet bevalt stap je na verloop van tijd over naar iets geavanceerders, dan heb je in ieder geval wat ervaring opgedaan. In de openbare bibliotheek hier vind je diverse webdesignboeken, dat zal bij jullie niet anders zijn, mocht je meer willen lezen. Veel succes en groeten, - Aiko 21 nov 2007 06:08 (CET)Reageren

Externe link in Elfstedentocht (roeien)[brontekst bewerken]

Hallo Dartelaar,
Ik ben net bezig geweest een aantal externe links te verwijderen, die door een anonieme gebruiker naar zijn eigen website waren geplaatst. In deze bewerking plaatste je zo'n link weer terug met als bewerkingssamenvatting (-vet in link). Vermoedelijk is daar iets misgegaan.

Kun je nog eens naar die pagina kijken, en de noodzakelijke wijzigingen uitvoeren ? Johan Lont (voorbehoud) 22 nov 2007 12:33 (CET)Reageren

@Johan Lont: Oesj, niet meteen gezien dat het zijn eigen site is: waar besluit je dat uit of is dat alleen een vermoeden? "-vet in link" en naar onderen schuiven is idd van mij.--Dartelaar [schrijf me!] 22 nov 2007 12:36 (CET)Reageren

Als ik zie dat iemand een externe link bij een artikel plaatst, ben ik altijd argwanend - het zou immers een 'spamlink' kunnen zijn. Daarom stel ik dan voor mezelf de vraag: "Is deze link nodig of overbodig, gezien het onderwerp van het artikel". (Zie ook : Wikipedia:Wanneer extern linken). Vaak open ik dan even de link om te zien wat voor website het is. De domeinnaam "beleefFriesland.nl" gaf mij ook al een aanwijzing dat het om promotie ging.

In dit geval concludeerde ik dus, dat het om een overbodige externe link ging.

Vervolgens kijk ik even in de geschiedenis van het artikel en verwijder de link. Meestal (zoals nu) klik ik vanuit de artikelgeschiedenis ook even op 'bijdragen' en op 'overleg' van die gebruiker. Het komt namelijk regelmatig voor dat iemand op een groot aantal artikelen links naar een bepaalde website plaatst. Dan verwijder ik die zoveel mogelijk.

Nu zag ik op Overleg gebruiker:217.166.130.161 dat het IP-adres van Stichting Fryslân Marketing is. Dat had iemand een paar dagen geleden al uitgezocht.

Normaal gesproken zet ik in zo'n geval nog even het sjabloon {{linksnoei|Elfstedentocht (roeien)}} op die overlegpagina, zodat de betrokkene uitleg krijgt over de regels ten aanzien van links. Nu zag ik dat dat sjabloon vorige week al geplaatst was, en dat hij of zij doorging met dezelfde links plaatsen, zelfs op artikelen waar ze al een keer van geschrapt waren. Daarom heb ik toen op Wikipedia:Verzoekpagina voor moderatoren/IPBlok gevraagd of ze hem even willen blokkeren.

Het gaat mij er dus niet zozeer om, dat de link naar de eigen website is. De hoofdzaak is: is het een nodige of een overbodige externe link. Als gemeenteambtenaar een link naar de officiële website van een gemeente op het artikel over die gemeente zet, zal ik het laten staan.

Overig vermijd ik het woord 'spam' liever, en spreek in plaats daarvan over "overbodige externe link". Spam is het pas als iemand een link vele malen plaatst, en als het bedoeld is als reclame. Vaak wil een gebruiker alleen maar wat 'leuke of nuttige links' toevoegen, met de beste bedoelingen, maar passen die links toch niet echt bij het artikel. Johan Lont (voorbehoud) 22 nov 2007 12:57 (CET)Reageren

O, dat is wel duidelijk, hoewel vrij bewerkelijk. Zal ik ook doen hoor, maar je kunt dit opzoeken alleen verwachten van collega's die al pakweg minstens 6 maanden vertrouwd zijn met de werkwijze(n). Wat het nagaan van een IP-adres aangaat: is dat niet enkel door moderatoren uit te voeren? Concreet nog over deze link: ik zie al bij al weinig verschil met de andere aanwezige link. Ook als we van het "principe" uitgaan dat elke link iets anders, iets eigens moet leveren, mag deze tweede inderdaad weg. N.B. Ik heb je antwoord "gekantlijnd" (:: weg en regelteruglopen: zie mijn verzoek bovenin over zigzagpatroon, dit vind ik leesbaarder).--Dartelaar [schrijf me!] 22 nov 2007 13:28 (CET)Reageren

Je verzoek voor de 'zigzag'-layout op je overlegpagina had ik niet gezien. Ik zal nu proberen me daaraan te houden.
Het nagaan van de eigenaar van een IP-adres kan in principe iedereen. Daar zijn tools voor te vinden op Internet, zoals http://www.dnsstuff.com/tools/whois.ch?ip=217.166.130.161 (Deze link ken ik niet uit mijn hoofd, maar het "Waarschuwing - organisatie"-sjabloon (Sjabloon:ws-organisatie), dat nu ook op Overleg gebruiker:217.166.130.161 staat, bevat een linkje naar "Whoisinformatie". Dat linkt naar die tool waarmee je de eigenaar van een IP-adres kunt vinden.) Dit lukt niet altijd, want de 'eigenaar' van het IP-adres kan een Internet Service Provider zijn, en niet de échte eigenaar. Ik neem meestal niet de moeite om uit te zoeken wie de eigenaar van een IP-adres is. Anoniem is anoniem. Alleen bij herhaald hardnekkig vandalisme kan dat nuttig zijn. Bijvoorbeeld bij scholen. Dan is het vaak mogelijk om per e-mail contact op te nemen met de internet-beheerder van die school om samen te werken, zodat de vandalisten betrapt kunnen worden en de rest onbelemmerd door kan werken.
Johan Lont (voorbehoud) 22 nov 2007 13:45 (CET)Reageren

Okee, Johan, alles duidelijk. Zeg, apropos, waarom heb je geen directe link naar je overleg in je handtekening? Ik heb er een categorievraag gesteld (strips Tweede Wereldoorlog).Dartelaar [schrijf me!] 23 nov 2007 02:46 (CET)Reageren

Controle nieuwe artikelen[brontekst bewerken]

Moi Dartelaar, op de controlelijst staat al drie dagen dat je bezig bent met het laatste stuk van de nieuwe artikelen van 2 november. Ik ben zo vrij geweest om 2 november af te maken, uit je editlijst maakte ik op dat je gebleven was bij Station Houyet, alles daarna heb ik gecontroleerd. Peter boelens 1 dec 2007 17:20 (CET)Reageren

Okee, 'k heb nu net nog een "tussentijdse" ongemarkeerde gemerkt die afgemarkeerd heb. Ik doe het wellicht te grondig. Ik klik op "Bekijk logboeken" , klik dan op de al gemarkeerde laatste versie en markeer alle versies die volgen. Als ik fouten zie, zit ik te bewerken met een eigen versie erna. Wat voor een vreemde groet is "moi" (iets Gronings? 🙂)--Dartelaar [schrijf me!] 1 dec 2007 18:50 (CET)Reageren
Die tussentijdse versies hoef je niet na te gaan, alleen de laatste. Wat betreft de groet: zie moi. Peter boelens 2 dec 2007 00:30 (CET)Reageren

Wrapper[brontekst bewerken]

Hallo Dartelaar. Ik zie dat je een wrapper sjabloon heb neergezet op een van de vroegste jaarbladzijden. Is dat iets dat op allemaal dient te staan en wat voor functie heeft het eigenlijk? Jcwf 5 dec 2007 02:25 (CET)Reageren

Dit is de enige manier om de plaats van die bewerklinks bij de kopjes goed te krijgen. Je moet de wrapper alleen toevoegen als je [bewerk] midden in de tekst ziet staan of meer dan 1x na elkaar. Er blijkt nl. een `conflict´ te zijn tussen de automatische toevoeging van [bewerk] bij elke kop en de grafische elementen (zowel infoboxen als een reeks (vanaf meer dan één) afbeeldingen. Zie verder mijn opstekers. Collegiale groet. --Dartelaar [schrijf me!] 5 dec 2007 04:10 (CET)Reageren

Bedankt! Jcwf 5 dec 2007 04:19 (CET)Reageren