Overleg gebruiker:Haagk

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Hallo Haagk, en welkom op de Nederlandstalige Wikipedia!
Vlag van Verenigd Koninkrijk Welcome message in English

Hartelijk dank voor je belangstelling voor Wikipedia! We werken hier aan het ideaal van een vrij beschikbare, vrij bewerkbare, volledige en neutrale gemeenschapsencyclopedie. We waarderen het enorm als ook jij hieraan wilt bijdragen!

De Nederlandstalige Wikipedia is sinds 19 juni 2001 online en telt inmiddels 2.156.347 artikelen. In de loop van de jaren zijn er voor het schrijven of bewerken van artikelen en voor de onderlinge samenwerking een aantal uitgangspunten en richtlijnen geformuleerd. Neem die als nieuwkomer ter harte. Lees ook eerst even de informatie in dit venster voordat je aan de slag gaat. Geen van de richtlijnen heeft kracht van wet, want Wikipedia is en blijft vóór alles vrij bewerkbaar, maar een beetje houvast voordat je in het diepe springt kan nooit kwaad.

Deze pagina, die nu op je scherm staat, is trouwens je persoonlijke overlegpagina, de plaats waar je berichten van andere Wikipedianen ontvangt en ze kunt beantwoorden. Iedere gebruiker heeft zo'n pagina. Wil je een nieuw overleg met iemand anders beginnen, dan kan dat dus op zijn of haar overlegpagina. Sluit je bijdragen op overlegpagina's altijd af met vier tildes, dus zo: ~~~~. Een druk op de handtekeningknop (zie afbeelding) heeft hetzelfde effect: je bericht wordt automatisch ondertekend met je gebruikersnaam en de datum en tijd waarop je je boodschap voltooide. Versturen doe je met de knop "Wijzigingen publiceren".

Een Wikipedia-gebruiker heeft één of meer artikelen die u hebt gestart of waar u aan hebt gewerkt genomineerd voor beoordeling. Dit betekent dat deze gebruiker het artikel op dit moment niet geschikt acht voor Wikipedia. Het gaat om Haagse communistenmoord dat is genomineerd door EvilFreD. De reden hiervoor staat op Wikipedia:Te beoordelen pagina's/Toegevoegd 20160811 en dat is ook de plek waar u kunt reageren op de nominatie. Wellicht hebt u er iets aan om de conventies door te lezen; daar kunt u zien hoe een artikel er uit hoort te zien. Zie ook Help:Waarom staat mijn artikel op de beoordelingslijst. Mocht het het artikel na 2 weken als niet voldoende worden beoordeeld zal het worden verwijderd.

N.B. dit is een automatisch bericht geplaatst door een bot. Ik heb niets met de nominatie te maken en kan er niets aan doen. Als u vragen hebt, kunt u die het beste stellen aan de gebruiker die het artikel genomineerd heeft. --Nlwikibots (overleg) 12 aug 2016 02:00 (CEST)[reageer]

Twijfel bij artikel 'Haagse communistenmoord'[brontekst bewerken]

(onderstaande tekst stond op de overlegpagina van dat intussen verwijderd artikel)


Het begint al met de openignszin: "De Haagse communistenmoord betreft communistische verzetsmensen die tijdens de Tweede Wereldoorlog op initiatief van de minister van Justitie en de burgemeester van Den Haag werden opgespoord en aan de Duitse bezetter uitgeleverd." De opsporing en uitlevering van communistische verzetsmensen aan de Duitsers zou gedaan zijn op initiatief van minister van Justitie en de burgemeester van Den Haag. De minister van Justitie ten tijde van de Duitse inval, Gerbrandy, vertrok op 13 mei 1940 met het kabinet naar het Verenigd Koninkrijk. Dat hij van daaruit samen met de burgemeester van Den Haag het initiatief heeft genomen om communistische verzetsmensen te gaan opsporen en uitleveren aan de Duitsers, staat wellicht in een boek van Harthoorn maar dat lijkt me geen onder historici een algemeen geaccepteerde stelling. Bij de tweede voetnoot staat

Rudi Harthoorn, Zelfmoord op laagwater, blz. 34-35. Gebaseerd op geheime brief van hoofdcommissaris A. Marcusse van Rotterdam aan de procureur-generaal in Amsterdam: in Politiearchief bij het Rotterdams Gemeentearchief.

In het boek 'Vuile oorlog in Den Haag' van dezelfde Harthoorn gaat het bij pagina 34 en 35 eveneens over de combinatie Barnat/Broekhoff. In dat boek wordt gerefereerd naar een brief uit 1918 van de waarnemend Rotterdamse hoofdcommissaris A. Marcusse aan de procureur-generaal in Amsterdam die ook in datzelfde archief zou zitten. Dus in het ene boek is het een brief van de waarnemend hoofdcommissaris A. Marcusse van Rotterdam maar in de andere boek is het opeens een geheime brief van de Rotterdamse hoofdcommissaris A. Marcusse. Uit een voetnoot blijkt het trouwens te gaan om A.J. Marcusse. In 1918 had Rotterdam trouwens geen waarnemend hoofdcommissaris A.J. Marcusse maar in Amsterdam was die er in 1918 wel. Dat een Amsterdamse waarnemend hoofdcommissaris een brief stuurt aan de procureur-generaal in Amsterdam klinkt ook logischer. Is het alleen wel vreemd dat die brief gevonden zou zijn in een Rotterdams archief. Op pagina 19 van dat boek 'Vuile oorlog in Den Haag' erkent Harthoorn

.. heb ik niet in alle gevallen goed bijgehouden welke bronnen ik precies heb geraadpleegd.

Dat zou hier ook zomaar het probleem geweest kunnen zijn. Echt wetenschappelijk is dat boek 'Vuile oorlog in Den Haag' dus niet en zo te zien is het bij 'Zelfmoord op laagwater' nog erger gesteld. Op diezelfde pagina 34 van 'Vuile oorlog in Den Haag' staat dan weer over Broekhoff ".. al sinds 1917, toen nog als hoofdinspecteur, .." terwijl Broekhoff pas in 1922 hoofdinspecteur zou worden. Op de volgende pagina (35) staat dan weer:

De combinatie van de geaardheid van Broekhoff en de uitbundige levensstijl doen vermoeden dat homoseksualiteit een rol speelde in de innige contacten met elkaar. Op een foto uit 1933 in De Telegraaf ziet Barmat er dandyachtig uit.

En zo fantaseert Harthoorn er wel vaker op los. Op blz. 46 staat dan weer over Muller een signalement met aan het einde een opmerking over 'loopt sterk op zijn hakken'. Dat is voor Harthoorn dan weer reden om te vermelden

Dat dit laatste in zijn signalement werd opgenomen, lijkt erop te duiden dat hij een opvallend nichterig loopje over zich had.

Kortom, bij die boeken van Harthoorn gaat nogal wat mis.

In het artikel op Wikipedia schreef KeesKnoest/Haagk verderop weer ".. over het aanleggen van een lijst van 'communistische en internationale misdadigers'.[5] Hiermee werden communisten als misdadigers gekwalificeerd zonder dat er sprake was van een wetsovertreding." Bij communistische misdadigers lijkt het me voor de hand te liggen dat dat misdadigers waren die het communistisch gedachtegoed aanhingen. Waarom er bij hen geen sprake zou zijn van een wetsovertreding blijft een raadsel want het waren dus wel misdadigers. En zo gaat het maar door in het artikel. - Robotje (overleg) 20 aug 2016 01:30 (CEST)[reageer]


(einde kopie)