Overleg gebruiker:JohannesAALedoux

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 3 jaar geleden door Thieu1972 in het onderwerp Alfons Willem Ledoux
Welkom op Wikipedia, JohannesAALedoux! Om te beginnen

Hartelijk dank voor je belangstelling voor Wikipedia! We werken hier aan het ideaal van een vrij beschikbare, vrij bewerkbare, volledige en neutrale gemeenschapsencyclopedie. We waarderen het enorm als ook jij hieraan wilt bijdragen!

De Nederlandstalige Wikipedia is sinds 19 juni 2001 online en telt inmiddels 2.158.792 artikelen. In de loop van de jaren zijn er voor het schrijven of bewerken van artikelen en voor de onderlinge samenwerking een aantal uitgangspunten en richtlijnen geformuleerd. Neem die als nieuwkomer ter harte. Lees ook eerst even de informatie in dit venster voordat je aan de slag gaat. Geen van de richtlijnen heeft kracht van wet, want Wikipedia is en blijft vóór alles vrij bewerkbaar, maar een beetje houvast voordat je in het diepe springt kan nooit kwaad.

Deze pagina, die nu op je scherm staat, is trouwens je persoonlijke overlegpagina, de plaats waar je berichten van andere Wikipedianen ontvangt en beantwoordt. Iedere gebruiker heeft zo'n pagina. Wil je een bericht voor iemand anders achterlaten, dan doe je dat dus op zijn of haar overlegpagina. Sluit je bijdragen op overlegpagina's altijd af met vier tildes, dus zo: ~~~~. Een druk op de handtekeningknop (zie afb.) heeft hetzelfde effect: je bericht wordt automatisch ondertekend met je gebruikersnaam en de datum en tijd waarop je je boodschap voltooide. Versturen doe je met de knop "Wijzigingen publiceren".



De vijf zuilen
Verken Wikipedia
Een overzicht van hulppagina's
Jargon en afkortingen
Aan de slag
Coachingsprogramma
De snelcursus
Bronvermelding

Encycloon (overleg) 4 mei 2021 15:20 (CEST)Reageren

Alfons Willem Ledoux[brontekst bewerken]

Hallo JohannesAALedoux, ik zag dat je een artikel hebt geschreven over Alfons Willem Ledoux. Dit artikel is naar mijn mening nu (nog) niet geschikt voor Wikipedia. Geen enkel gegevens lijkt verifieerbaar te zijn. Bronnen ontbreken, en het lijkt dat betrokkene ook in geen enkele bron voorkomt. Daarmee kan niets in dit artikel geverifieerd worden. Het is daarom op de beoordelingslijst geplaatst en daar is ook de mogelijkheid op de geuite bezwaren te reageren. De komende twee weken kan iedereen daar zijn of haar mening geven. Bovendien kan iedereen het artikel in die periode nog verbeteren. Daarna beslist een van de moderatoren op grond van de argumenten op de beoordelingslijst en de richtlijnen of het artikel op Wikipedia kan blijven staan. Meer achtergrondinformatie is te vinden op Waarom staat mijn artikel op de beoordelingslijst, Conventies waaraan artikelen na verloop van tijd (zouden) moeten voldoen, Relevantie van het onderwerp voor Wikipedia. Thieu1972 (overleg) 4 mei 2021 22:12 (CEST)Reageren

Alfons Willem Ledoux[brontekst bewerken]

Hallo @Thieu1972, ik begrijp de opmerkingen bij mijn artikel en wil graag meewerken aan verbetering ervan. In ogenschouw nemende, dat ik niet vertrouwd ben met het aanmaken van artikelen in Wikipedia, maak ik beginnersfouten en ben derhalve blij met terugkoppeling, correctie en aanvulling. Het encyclopedisch aanbod op het onderwerp van het verzet tegen de bezetter van Nederlands-Indië in 1942-1945 is relatief (ten opzichte van het verzet in Nederland tegen de Duitse bezetter) beperkt. Zo ook over het verzet op Sumatra en de mensen die hierin een rol hebben gespeeld. Onderzoek, onder anderen door Esther Zwinkels voor het NIOD, het ministerie van Defensie en de Universiteit van Leiden, is gaande. Vandaar, dat ik een artikel over Willem Alfons Ledoux heb aangemaakt. Alfons is een sleutelfiguur in het verzet op Sumatra en hij heeft dit met de dood door executie betaald. Wellicht kan ik de aanzet tot een artikel op dit onderwerp beter eerst overhevelen naar mijn kladblok, om daar een ew artikel samen te stellen alvorens over te gaan tot publicatie? Graag uw advies.

Hallo, het is doorgaans de wens om een artikel zo veel mogelijk te baseren op secundaire bronnen. Dergelijke bronnen tonen aan dat iemand encyclopedisch relevant is (anderen hebben immers aandacht aan het onderwerp besteed), en het voorkomt eigen onderzoek (dat is namelijk een risico als je alleen primaire bronnen gebruikt). Het levert bovendien een betere balans op, omdat je niet zelf hoeft te bepalen wat belangrijk is: je vat gewoon samen wat anderen belangrijk hebben bevonden. Momenteel bevat het artikel slechts primaire bronnen die een enkel feitje bevestigen, maar het echte verhaal over Ledoux ontbreekt. Wat maakt hem zo relevant? Ik zie het nog niet terug in het artikel, en ik wil ook niet zelf iets moeten bedenken ('hij zal wel dit of dat hebben gedaan.....').
Zo'n onderzoek van Zwinkels lijkt me een uitgelezen kans om een artikel op te baseren. Is er al zicht op een publicatiedatum? Het is overigens geen enkel probleem om dit artikel in een kladblok te plaatsen om er daar rustig aan verder te werken, zonder bemoeienis van anderen. Ik zou aanraden die suggestie op de nominatiepagina te vermelden, zodat daar rekening mee gehouden kan worden bij de afhandeling. Thieu1972 (overleg) 6 mei 2021 19:21 (CEST)Reageren

Alfons Willem Ledoux[brontekst bewerken]

Johannes als beginnend gebruiker zoek je nog even naar de vorm. Ik ben toevallig over je artikel over Alfons Willem Ledoux gestruikeld. Ik vind het, na de aanvullingen al een aardig artikel. Er staan meerdere referenties in, en de hoofdlijnen van zijn prestaties. Als je op de link klikt van de eerste referentie kom je op in het archief van de indische collectie. Als je dan helemaal naar beneden scrolt tot "960 - Le - Lu" kom je op ingescande pagina's. Op pagina 2 en 3 staat daar een brief van de vrouw van Alfons Willem Ledoux, met een relaas van wat er volgens haar is gebeurd. Lijkt me wel een leuk archiefstuk voor jou.... T Matheij (overleg) 6 mei 2021 15:10 (CEST)Reageren