Overleg gebruiker:Madho1

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Hallo Madho1, en welkom op de Nederlandstalige Wikipedia!
Vlag van Verenigd Koninkrijk Welcome message in English

Hartelijk dank voor je belangstelling voor Wikipedia! We werken hier aan het ideaal van een vrij beschikbare, vrij bewerkbare, volledige en neutrale gemeenschapsencyclopedie. We waarderen het enorm als ook jij hieraan wilt bijdragen!

De Nederlandstalige Wikipedia is sinds 19 juni 2001 online en telt inmiddels 2.157.033 artikelen. In de loop van de jaren zijn er voor het schrijven of bewerken van artikelen en voor de onderlinge samenwerking een aantal uitgangspunten en richtlijnen geformuleerd. Neem die als nieuwkomer ter harte. Lees ook eerst even de informatie in dit venster voordat je aan de slag gaat. Geen van de richtlijnen heeft kracht van wet, want Wikipedia is en blijft vóór alles vrij bewerkbaar, maar een beetje houvast voordat je in het diepe springt kan nooit kwaad.

Deze pagina, die nu op je scherm staat, is trouwens je persoonlijke overlegpagina, de plaats waar je berichten van andere Wikipedianen ontvangt en ze kunt beantwoorden. Iedere gebruiker heeft zo'n pagina. Wil je een nieuw overleg met iemand anders beginnen, dan kan dat dus op zijn of haar overlegpagina. Sluit je bijdragen op overlegpagina's altijd af met vier tildes, dus zo: ~~~~. Een druk op de handtekeningknop (zie afbeelding) heeft hetzelfde effect: je bericht wordt automatisch ondertekend met je gebruikersnaam en de datum en tijd waarop je je boodschap voltooide. Versturen doe je met de knop "Wijzigingen publiceren".

Glatisant (overleg) 23 dec 2011 10:43 (CET)[reageer]

dringend verzoek[brontekst bewerken]

Beste Madho, Vandaag heb ik opnieuw ongeveer 10 van uw bijdragen teruggedraaid. Het vermelden van het bijschrift "(foto .... Filip Naudts)" zie ik als ongewenst "namedropping" /reclame maken voor de persoon Filip Naudts.

Wikipedia is een medium dat niet bedoelt is voor promotie van eigen werk/reclame maken. Dat is duidelijk vermeld in de gebruiksvoorwaarden. Foto's geüpload op Commons worden vrijgegeven onder de volgende voorwaarden: "Ik, , de auteursrechthebbende van dit werk, verleen hierbij iedereen het onherroepelijke recht dit werk te gebruiken onder de Creative Commons-licentie Naamsvermelding-Gelijk delen 4.0 (juridische tekst)."

Het is dus ongewenst om overal de naam van de fotograaf te gaan toevoegen, indien de lezer wil weten wie de foto heeft gemaakt dan kan deze op de foto klikken en wordt daarmee doorgestuurd naar Commons waar de gegevens van het bestand (inclusief de maker) zichtbaar worden onder "beschrijving".

Ik hoop dat u (en/of de heer Naudts) zich verder onthouden van het toevoegen van deze gegevens in de toekomst. Vr groet Saschaporsche (overleg) 12 jul 2021 17:16 (CEST)[reageer]

Beste Sashaporsche,
Deze "namedropping", zoals jij het noemt, is gebeurd door een groep Wikimedianen die het unaniem eens waren dat de vermeldingen beter blijven staan.
Dit gebeurde naar eigen zeggen in een semi-automatisch proces, via een "robot" zeg maar.
Men was van plan in contact te treden met jou, maar blijkbaar is dat (nog) niet gebeurd? Ik breng hen terug op de hoogte van je actie.
We betreuren het dat je de vermelding van auteursnamen als een overbodige last blijft aanzien.
Artikels worden verfraaid, foto's kunnen gratis en eindeloos worden gereproduceerd, en er worden geen auteursrechten geïnd.
Filip zag dit als zijn vrijwillige constructieve bijdrage aan de Wikipedia-gemeenschap.
Inmiddels heeft hij beslist zijn bijdragen definitief stop te zetten omdat hij niet aan een systeem gekoppeld wil zijn dat vermelding van auteursnamen bediscussieerd en systematisch verwijdert. Madho1 (overleg) 14 sep 2021 10:33 (CEST)[reageer]


Beste Saschaporsche, De meer dan 130(!) fotobijdragen van Filip Naudts betekenen een grote meerwaarde voor Wikipedia. Wikipedia haalt geen enkel voordeel uit het stelselmatig verbergen van zijn credits. Integendeel. Het lijkt een onnodige heksenjacht op auteurs die constructieve bijdragen leveren aan Wikipedia. En ze zijn al zeldzaam. Het zal er Filip Naudts en andere vrijwillige auteurs toe aanzetten geen verdere bijdragen meer te leveren aan Wikipedia. Met die reden vraag ik u vriendelijk uw visie omtrent het vermelden/verbergen van auteursnamen te willen herzien. Uitkijkend naar uw reactie. Mvg.

Beste Madho, op Commons worden dagelijks duizenden afbeeldingen belangeloos "gedoneerd" aan "de gemeenschap". (Ook ik heb dat gedaan). Op het moment dat je dat doet weet je dat een ieder de bewuste afbeelding vrijelijk kan gebruiken. (wat daadwerkelijk ook gebeurd). Als maker van de afbeelding kan men daarna geen "claim" meer leggen op de bewuste afbeelding, De afbeelding is vrij gegeven onder Commons-licentie Naamsvermelding-Gelijk delen 4.0.
Om daarna op allerlei plaatsen alsnog de naam van de maker expliciet te gaan toevoegen op Wikipedia is ongewenst.
Het staat Filip Naudts vrij om te stoppen met het plaatsen van foto's op Commons. Als hij er kennelijk zoveel op prijs stelt om zijn naam vermeld te hebben bij plaatsing van een afbeelding dan moet hij zijn afbeeldingen zeker niet vrijgeven op commons.
Vr, groet Saschaporsche (overleg) 12 jul 2021 18:19 (CEST)[reageer]

Het uploaden gebeurt inderdaad belangeloos, maar als we de kwaliteit van fotobijdragen op Wikipedia willen verbeteren, doen we er goed aan om niet te pretenderen dat we het vermelden van auteursnamen per definitie irrelevant vinden, wegens 'gedoneerd'. Ik onderzoek dit verder. Mvg.

UPDATE Bij nader onderzoek blijkt volgens de vereisten van de Creative Commons licentie, het vermelden van de auteursnaam van een werk verplicht om te voldoen aan de vereisten van de licentie. Het argument voor verwijderen zoals hierboven aangehaald, namelijk dat de foto's rechtenvrij zouden zijn, is incorrect. De foto's zijn vrijgegeven onder een vrije licentie onder bepaalde voorwaarden. We nemen nog contact op met Wikipediagerelateerde auteursrechtenexperts zodat het een en ander definitief kan worden verduidelijkt. Dit kan nog een tijdje duren, maar mogen we aannemen dat jij er alvast mee akkoord gaat dat de credits voorlopig worden teruggezet? Mvg.

Nee ik ben niet mee akkoord met terugzetten van de credits. Het is namelijk zeer ongebruikelijk om de maker van de afbeelding te vermelden bij plaatsing van een afbeelding,
Wees alsjeblieft eerlijk in deze, kijk eens in de spiegel!. Het is u (en/of) Filip Naudts; slechts te doen om zoveel mogelijk naamsbekendheid te genereren door bij afbeeldingen (gemaakt door FN) die u plaats overal de naam van de maker te vermelden.
Zoals eerder gezegd, als u echt uit het juiste hout gesneden bent dan stelt u de afbeeldingen belangeloos beschikbaar en staat u er niet op dat uw naam daarbij vermeld wordt.
Komt u dus maar eerst met bewijs van uw briefwisseling met de "Wikipediagerelateerde auteursrechtenexperts" en dan zien we verder hoe we hiermee omgaan.
Vr groet Saschaporsche (overleg) 13 jul 2021 16:24 (CEST)[reageer]

Beste Saschaporsche, Het gaat er even niet om wiens rechten ik verdedig. En ik gooi hier de communicatie liever niet te grabbel. Je zal door iemand van Wikimedia Nederland zelf worden gecontacteerd. Dat lijkt me de meest correcte en efficiënte weg. Kort samengevat: volgens de CC-BY-SA 4.0 licentie moet er aan naamsvermelding worden gedaan. Dat werd me zonet meermaals bevestigd. Mvg.

Beste Madho, dank voor je mededeling, ik wacht het wel af dan. Vr groet Saschaporsche (overleg) 13 jul 2021 21:39 (CEST)[reageer]
De licentie stelt naamsvermelding inderdaad verplicht, maar volgens mij is ook weleens (door gebruikers) gesteld dat de informatie die je hier na klikken op een afbeelding ziet op zich afdoende zou zijn om aan de naamsvermelding te voldoen. Zie ook dit overleg (toevallig? kort na bovenstaande gesprek). Ik ben kortom benieuwd naar de eventueel gegeven meningen van experts. Mvg, Encycloon (overleg) 6 sep 2021 23:38 (CEST)[reageer]