Naar inhoud springen

Overleg gebruiker:Mieke Frere

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 2 jaar geleden door SvenDK in het onderwerp Herman Gillis
Hallo Mieke Frere, en welkom op de Nederlandstalige Wikipedia!
Vlag van Verenigd Koninkrijk Welcome message in English

Hartelijk dank voor je belangstelling voor Wikipedia! We werken hier aan het ideaal van een vrij beschikbare, vrij bewerkbare, volledige en neutrale gemeenschapsencyclopedie. We waarderen het enorm als ook jij hieraan wilt bijdragen!

De Nederlandstalige Wikipedia is sinds 19 juni 2001 online en telt inmiddels 2.161.062 artikelen. In de loop van de jaren zijn er voor het schrijven of bewerken van artikelen en voor de onderlinge samenwerking een aantal uitgangspunten en richtlijnen geformuleerd. Neem die als nieuwkomer ter harte. Lees ook eerst even de informatie in dit venster voordat je aan de slag gaat. Geen van de richtlijnen heeft kracht van wet, want Wikipedia is en blijft vóór alles vrij bewerkbaar, maar een beetje houvast voordat je in het diepe springt kan nooit kwaad.

Deze pagina, die nu op je scherm staat, is trouwens je persoonlijke overlegpagina, de plaats waar je berichten van andere Wikipedianen ontvangt en ze kunt beantwoorden. Iedere gebruiker heeft zo'n pagina. Wil je een nieuw overleg met iemand anders beginnen, dan kan dat dus op zijn of haar overlegpagina. Sluit je bijdragen op overlegpagina's altijd af met vier tildes, dus zo: ~~~~. Een druk op de handtekeningknop (zie afbeelding) heeft hetzelfde effect: je bericht wordt automatisch ondertekend met je gebruikersnaam en de datum en tijd waarop je je boodschap voltooide. Versturen doe je met de knop "Wijzigingen publiceren".

Herman Gillis[brontekst bewerken]

Hallo Mieke Frere, ik zag dat je een artikel hebt geschreven over Herman Gillis. Dit artikel is naar mijn mening nu (nog) niet geschikt voor Wikipedia. Het is daarom op de beoordelingslijst geplaatst en daar is ook de mogelijkheid op de geuite bezwaren te reageren. De komende twee weken kan iedereen daar zijn of haar mening geven. Bovendien kan iedereen het artikel in die periode nog verbeteren. Daarna beslist een van de moderatoren op grond van de argumenten op de beoordelingslijst en de richtlijnen of het artikel op Wikipedia kan blijven staan. Meer achtergrondinformatie is te vinden op Waarom staat mijn artikel op de beoordelingslijst, Conventies waaraan artikelen na verloop van tijd (zouden) moeten voldoen, Relevantie van het onderwerp voor Wikipedia.Fred (overleg) 23 jan 2022 11:58 (CET)Reageren

Beste Mieke, welkom op Wikipedia. Alle begin is moeilijk. Ga eens kijken op paginas over andere mensen hoe het beter moet. En werk vooral verder aan het lemma op basis van secundaire bronnen. Ik help je een beetje op weg. Groeten uit Brussel, SvenDK (overleg) 28 jan 2022 21:33 (CET)Reageren
Beste Sven, ik had vorige week snel de pagina aangemaakt omdat ik op een andere Wikipedia pagina de naam van Herman Gillis zag staan, maar zonder link. Er bestond dus nog geen pagina voor Herman, en dat vond ik jammer. Ik heb echter bijzonder weinig tijd om alles regeltjes, conventies, enz. te lezen. Ik ben geen computer deskundige (wel een bioloog), maar kan wel teksten schrijven. Ik begrijp zelfs niet wat u bedoelt met "lemma op basis van secundaire bronnen". Wat is een lemma ? Wat zijn secundaire bronnen ?
Ik snap ook niet precies hoe ik een link kan maken. Ik had ook een foto proberen plaatsen (uit eigen computerbestand, zelf gemaakt), maar dat lukte ook niet.
Ik zie dat iemand (u?) de pagina intussen wat heeft aangepast, maar er staan fouten in (geboortedatum, schrijfwijze van bepaalde groepen). Hoe kan ik dat verbeteren ?
Staat er reklame (eigen promotie?) op de pagina ? Er staat weliswaar Sherman Filterbank op, een product dat nog gemaakt wordt. Maar het heeft een zodanige cultstatus dat ik toch denk dat het niet valt binnen de eigen promotie.
Alvast bedankt voor enige hulp ! Mieke Frere (overleg) 29 jan 2022 12:17 (CET)Reageren
Beste Mieke, persoonlijk vind ik het heel fijn dat je spontaan wou meewerken aan Wikipedia, een daar wil ik je dan ook in ondersteunen. Waar we als gemeenschap bij Wikipedia heel voor beducht zijn is copyrightproblemen (overnemen van andermans materiaal zonder toelating), eigen onderzoek (bv ik interview mijn oma en schrijf over de oorlog) en ongenuanceerde feiten (bv premier De Croo over zijn eigen regering laten schrijven en enkel de goede dingen vermelden) en natuurlijk reclame in de brede zijn van het woord dus ook naambekendheid opschroeven.
Fred, die de nominatie ingediend heeft is een oude rot in het vak en werkt heel veel aan kwaliteitsbewaking, en de vooral eruitgooien wat niet goed genoeg is. Ik ben niet dagelijks met Wikipedia bezig, en beperk me tot lemmas (onderwerpen in een encyclopedie) te redden waarvan ik vind dat het de moeite is omdat ik vind dat ze relevant zijn.
De oorspronkelijke tekst leek op reclame, omdat 1) Fred ontdekt had dat jij de vrouw van Herman zou zij, en dus betrokken partij. 2) De Sherman filter eerst kwam en dan het verleden (in een encyclopedie gaat het meestal andersom 3) omdat de bronnen dingen waren van jullie zelf
Dat is voldoende om het vermoeden van reclame te hebben, en dus nominatie voor verwijdering.
Zelf ben ik geboren in 1970 en heb de New-beat periode intens meegemaakt. Dus het encyclopedisch belang van Herman is mij duidelijk. Onze taak is om dat ook in het lemma naar buiten te laten komen voor de echte leek. In Wikipedia doen we dat met betrouwbare en verifieerbare secundaire bronnen. Dingen die onderen over Herman geschreven hebben dus. Een interview met Herman zelf of iets dat Herman of de schrijver van het lemma zelf geschreven/gepubliceerd hebben zijn primaire bronnen en een gevaar voor objectieve weergave. Als je schrijft over iets waar je zelf bij betrokken bent is dat dus een sterk aandachtspunt. Het is sterk afgeraden, maar niet verboden. Als er echte fouten in het lemma staan mag je die wel verbeteren (liefst met bron).
De cultstatus van de Filterbank moeten we dus aantonen om vermoeden van reclame te vermeiden (zover ben ik nog niet gegaan. Ik wou eerst dieper gaan over de carrière van Herman)
Laten we stap voor stap gaan. Ik ga ervanuit dat je webversie van Wikipedia gebruikt en niet de app of de oude desktopweergave. In alle gevallen echter zou je bovenaan ergens iets moeten vinden dat bewerken heet en waar je op kan klikken. Dan ga je naar bewerkmodus gaan en tekstuele aanpassingen doen. Je zei dat de geboortedatum verkeerd was (vond ik ergens op het web in wat ik dacht een betrouwbare bron te zijn). Pas die gerust aan in de vorm: (geboorteplaats, dag maand jaar)
Op eigen foto’s beslis jij over het copyright. Dat komt dus wel goed, maar daar heb ik het later over.
Groeten, SvenDK (overleg) 30 jan 2022 06:29 (CET)Reageren
Voor de foto denk ik dat het makkelijker is geworden doordat er nu een infobox op de pagina staat. Daardoor is er nu een link naar “voeg een zelfgemaakte foto toe”. Die brengt je dadelijk naar de uploadhulp. Probeer het eens. SvenDK (overleg) 30 jan 2022 15:11 (CET)Reageren
Beste Sven, hartelijk dank voor je bericht, je hulp, en voor het toevoegen van de externe links. Ik heb een paar aanpassingen gedaan (o.a. ook de naam van Jo Casters verbetert), ook in de infobox.
Helaas kon ik blijkbaar niet de geboortedatum op de hoofpagina corrigeren. Ik heb geprobeerd om 1963 in te geven, maar ik zie dat er nog steeds 1964 staat. In de infobox staat het nu wel correct.
Momenteel heb ik weinig tijd om verder details of andere externe links toe te voegen. Er zijn nog talloze andere interviews gedaan, en reviews over de Sherman Filterbank gebeurd. Maar dat is misschien te commerciëel. Het was bij het aanmaken van deze pagina helemaal niet de bedoeling om Wikipedia te gebruiken voor commerciële doeleinden, integendeel. Ik hoop dus dat de pagina kan blijven bestaan. Met vriendelijke groet. Mieke Frere (overleg) 31 jan 2022 12:36 (CET)Reageren
Beste Mieke, ik denk dat we goed zitten. Interviews toevoegen zou waarschijnlijk meer schaden dan goed doen.SvenDK (overleg) 1 feb 2022 04:14 (CET)Reageren