Naar inhoud springen

Overleg gebruiker:Sematsma

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 5 jaar geleden door Ronn in het onderwerp Regeltjes
Hallo Sematsma, en welkom op de Nederlandstalige Wikipedia!
Vlag van Verenigd Koninkrijk Welcome message in English

Hartelijk dank voor je belangstelling voor Wikipedia! We werken hier aan het ideaal van een vrij beschikbare, vrij bewerkbare, volledige en neutrale gemeenschapsencyclopedie. We waarderen het enorm als ook jij hieraan wilt bijdragen!

De Nederlandstalige Wikipedia is sinds 19 juni 2001 online en telt inmiddels 2.161.173 artikelen. In de loop van de jaren zijn er voor het schrijven of bewerken van artikelen en voor de onderlinge samenwerking een aantal uitgangspunten en richtlijnen geformuleerd. Neem die als nieuwkomer ter harte. Lees ook eerst even de informatie in dit venster voordat je aan de slag gaat. Geen van de richtlijnen heeft kracht van wet, want Wikipedia is en blijft vóór alles vrij bewerkbaar, maar een beetje houvast voordat je in het diepe springt kan nooit kwaad.

Deze pagina, die nu op je scherm staat, is trouwens je persoonlijke overlegpagina, de plaats waar je berichten van andere Wikipedianen ontvangt en ze kunt beantwoorden. Iedere gebruiker heeft zo'n pagina. Wil je een nieuw overleg met iemand anders beginnen, dan kan dat dus op zijn of haar overlegpagina. Sluit je bijdragen op overlegpagina's altijd af met vier tildes, dus zo: ~~~~. Een druk op de handtekeningknop (zie afbeelding) heeft hetzelfde effect: je bericht wordt automatisch ondertekend met je gebruikersnaam en de datum en tijd waarop je je boodschap voltooide. Versturen doe je met de knop "Wijzigingen publiceren".

Regeltjes[brontekst bewerken]

Hallo Sem, ik zag je bewerkingen op Jerre Hakse, ik heb deze teruggedraaid. Hoewel je geen toestemming hoeft te vragen om een artikel te bewerken, kennen we een aantal regels en richtlijnen op Wikipedia. Wikipedia is een encyclopedie en geen reclamezuil of verlengstuk van de website van een kunstenaar. Waar een kunstenaar "momenteel opereert en exposeert" is niet per definitie encyclopedisch relevant. Bovendien, wanneer is "momenteel"?

Op de Wikimedia-projecten mag alleen materiaal worden gebruikt dat onder een vrije licentie is vrijgegeven. Ik heb je geüploade bestanden met werk van Hakse op Commons gemarkeerd als mogelijke auteursrechtenschending. Ik hoop dat je kunt aantonen dat Hakse het werk onder een vrije licentie heeft vrijgegeven (dat blijkt nu niet uit diens website). Het OTRS-team kan je helpen die vrijgave vast te leggen, zodat we de foto's voor Wikipedia kunnen gebruiken.

Ik vind het leuk dat je wilt meedoen aan Wikipedia. Laat je vooral niet afschrikken door de regeltjes en vat deze niet persoonlijk op. Heb je nog vragen, dan kun je die stellen bij de Helpdesk, in een reactie op dit bericht (ik zet je overlegpagina op mijn volglijst) of op mijn overlegpagina. Vriendelijke groet, RONN (overleg) 21 jan 2019 20:50 (CET)Reageren

Hallo Ronn,
Ik heb inderdaad enkele bewerkingen van de Wikipedia pagina van Jerre Hakse gesuggereerd. Toevallig ben ik de kleinzoon van Jerre, ik wou zijn pagina enkel up-to-date maken. De reactie van reclamezuil begrijp ik niet geheel, met het bericht wou ik enkel aangeven waar Jerre zijn huidige leven en werk zich afspelen. Momenteel betekent ook wel "in deze tijd" of "heden". Ik had inderdaad een andere verwoording kunnen kiezen.
Bedankt voor de informatie over de licentie. Ik kwam niet geheel op de juiste toepassing van het plaatsen van de afbeeldingen en dus heb ik die selectie niet gemaakt. De foto's zijn door mij gemaakt maar de werken zijn uiteraard van Jerre Hakse. Ik wou de afbeeldingen graag plaatsen omdat deze meer representatief zijn dan de huidig geplaatste afbeeldingen. Zou je mij een tip kunnen geven over het correct plaatsen van de afbeeldingen?
Vriendelijke groet,
Sem
Hoi Sem, Ik begrijp dat je opa vooral schilder is en in mindere mate beeldhouwer (bij mijn opa was het net andersom). Bij beeldhouwers gaat het in Nederland qua fotomateriaal gemakkelijker dan bij schilders, omdat hun werk in de regel onder de panoramavrijheid valt. Als je echter schilderijen, tekeningen e.d. van een kunstenaar wilt verspreiden (op Commons wilt plaatsen), heb je daarvoor pp grond van de Auteurswet toestemming van de kunstenaar nodig. Ik denk dat je met deze instructie wel verder komt. Je kunt een mail sturen met de specifieke afbeeldingen (of links) en toestemming van Jerre naar permissions-nl-at-wikimedia.org. Dat je de foto's als eigen werk hebt geüpload is in dit geval correct, aangezien jij de fotograaf bent. Als de toestemming is vastgelegd, is er geen bezwaar tegen het gebruik van de foto's voor het artikel en kun je ze opnieuw uploaden (ik zag dat ze al op Commons zijn verwijderd).
Wat betreft je opmerking over het 'up-to-date maken', een encyclopedie beschrijft niet alleen de huidige situatie. Aanvullingen (actualisering) zijn welkom, maar ook de geschiedenis / ontwikkeling van een kunstenaar is relevant. Ik schreef over de 'reclamezuil' omdat ik vaker met (vertegenwoordigers/fans van) kunstenaars te maken heb gehad, die graag aandacht willen voor een expositie/atelier of een bepaald aspect van het werk van de kunstenaar. Of juist een bepaald werk niet meer willen tonen. Een kunstenaar bepaalt niet wat we in de encyclopedie schrijven.
We nemen als encyclopedie een neutraal standpunt in en verwachten dat ook van onze bewerkers. Vandaar dat we in de regel afraden om te schrijven over jezelf of zaken waarbij je nauw betrokken bent. De inhoud van een artikel moet kunnen worden geverifieerd in betrouwbare en onafhankelijke bronnen en mag niet het resultaat zijn van origineel onderzoek (feiten checken mag uiteraard wél). Gr. RONN (overleg) 21 jan 2019 23:40 (CET) PS Als je eenmaal je weg een beetje weet te vinden tussen alle regels, is werken aan de encyclopedie echt leuk hoor. LachReageren