Palawanvlagstaartpapegaai

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Palawanvlagstaartpapegaai
IUCN-status: Kwetsbaar[1] (2012)
Blue-headed Racquet-tail Prioniturus platenae.jpg
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Psittaciformes (Papegaaiachtigen)
Familie: Psittaculidae (Papegaaien van de Oude Wereld)
Geslacht: Prioniturus (Vlagstaartpapegaaien)
Soort
Prioniturus platenae
W. Blasius, 1888
Palawanvlagstaartpapegaai op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vogels

De Palawanvlagstaartpapegaai (Prioniturus platenae) is een papegaai die alleen voorkomt in de Filipijnen.

In het Tagbanua heet deze vogel Kilit..

Algemeen[bewerken]

De Palawanvlagstaartpapegaai is een vlagstaartpapegaai van gemiddelde grootte. De twee geslachten verschillen enigszins van elkaar. Het mannetje heeft een geheel turquoiseblauwe kop. De rest van de bovenzijde is vaalgroen. De borst en het bovenste deel van de buik is donkergeel tot groen met wat turquoise blauw daardoorheen. Het onderste deel van de buik en de onderzijde van de staart zijn geelgroen. De vleugels en de staartveren zijn groen. De centrale veren hebben een verlengde schaft en hebben aan het eind een soort zwarte vlag. De buitenste staartveren zijn donkergroen en het onderste deel is turquoise blauw. De vliegveren zijn kobaltgroen met groene randen. Het vrouwtje heeft een minder felblauwe kop. De onderzijde van het vrouwtje is bovendien minder blauw. De snavel van de Palawanvlagstaartpapegaai is blauwachtig wit, de ogen zijn bruin en de poten donkergrijs.

Deze soort wordt, exclusief de 50 tot 75 centimeter lange staartveren, 23,5 centimeter en heeft een vleugellengte van 15,5 centimeter.

De Palawanvlagstaartpapegaai is, vooral tijdens het vliegen, een luidruchtige vogel.

Ondersoorten, verspreiding en leefgebied[bewerken]

Van de Palawanvlagstaartpapegaai zijn geen verschillende ondersoorten bekend. De soort komt alleen op het eiland Palawan en de volgende eilanden daaromheen: Balabac, Busuanga, Calauit, Culion en Dumaran. De Palawanvlagstaartpapegaai komt daar voor in de toppen van laaglandbossen, lage begroeiing, mangrove en nabijgelegen gecultiveerde gebieden. De soort leeft alleen, in paartjes of in kleine groepjes.

Voortplanting[bewerken]

Van de Palawanvlagstaartpapegaai is niets bekend over de voortplanting in het wild.

Literatuur[bewerken]

  • Kennedy, R.S., Gonzales P.C., Dickinson E.C., Miranda, Jr, H.C., Fisher T.H. (2000) A Guide to the Birds of the Philippines, Oxford University Press, Oxford.