Panthera gombaszoegensis

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Panthera gombaszoegensis
Fossiel voorkomen: Pleistoceen
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Mammalia (Zoogdieren)
Orde:Carnivora (Roofdieren)
Familie:Felidae (Katachtigen)
Geslacht:Panthera
Soort
Panthera gombaszoegensis
Kretzoi, 1938
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Zoogdieren

Panthera gombaszoegensis of Europese jaguar is een uitgestorven katachtige uit het geslacht van de panterkatten. Deze soort leefde tijdens het Pleistoceen in Europa en westelijk Azië. Panthera gombaszoegensis wordt ook wel beschouwd als ondersoort van de jaguar (Panthera onca).

Vondsten[bewerken | brontekst bewerken]

Panthera gombaszoegensis werd in 1938 door Miklos Kretzoi beschreven als Leo gombaszoegensis op basis van een fossiel uit het Vroeg-Pleistoceen bij Gombaszogin in Hongarije. De oudste vondsten zijn gedaan in het Nederlandse Tegelen en dateren van 2,4 tot 1,7 miljoen jaar gelden. Vondsten uit het Midden-Pleistoceen zijn gedaan in Duitsland, Frankrijk, Engeland, Spanje, Georgië en Tadzjikistan.

Panthera gombaszoegensis leefde tijdens het Vroeg- en Midden-Pleistoceen samen met concurrerende katachtigen zoals Acinonyx pardinensis, Lynx issiodorensis en de sabeltandkatten Homotherium en Megantereon. Ongeveer 500.000 jaar geleden stierf Panthera gombaszoegensis uit, mogelijk door concurrentie met de leeuw, die circa 600.000 jaar geleden in Europa verscheen.

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

Panthera gombaszoegensis was met zwaargebouwde panterkat en met een gewicht van 70 tot 210 kilogram was de soort groter dan de hedendaagse jaguar. Vermoedelijke prooidieren waren hertachtigen zoals Cervus rhenanus en wilde zwijnen.