Pardus

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Pardus Linux
Pardus 2007.2 met KDE
Pardus 2007.2 met KDE
Ontwikkelaar Scientific and Technological Research Council of Turkey
OS-familie GNU/Linux
Bronmodel FOSS
Laatste uitgave 19.1 (20 november 2019)
Kerneltype Monolithische kernel
Licentie GPL
Status Actief
Website (en) Projectpagina
Portaal  Portaalicoon   Informatica

Pardus Linux is een van oorsprong Turkse Linuxdistributie. Het wordt ontwikkeld door TÜBİTAK-UEKAE. Het doel van het project is het ontwikkelen van een distributie die aan alle verwachtingen van "digibeten" voldoet.

Het Pardus-project wordt ontwikkeld door TÜBİTAK (Wetenschappelijke en Technische onderzoeksraad van Turkije) in een van haar instituten, UEKAE (Nationaal Onderzoeksinstituut voor Elektronica en Cryptologie). Pardus heeft als ambitieus doel een volledige Linux-oplossing voor de publieke sector in Turkije te ontwikkelen. Het bleek echter dat Pardus makkelijk aangepast kan worden aan andere talen, vandaar dat Pardus er ook is in het Nederlands.

Pardus bevat bij een standaard installatie allerlei programma's zoals een kantoorsuite (OpenOffice.org), browsers, een e-mailprogramma en ook closed source multimediacodecs.

Bijzonderheden[bewerken | brontekst bewerken]

Pardus heeft veel programma's zelf ontworpen, zoals:

  • PiSi (Packages Installed Successfully as Intended), is de speciaal voor Pardus ontworpen pakketbeheerder. Het is het belangrijkste programma om programma's te updaten, installeren en verwijderen. "Pisi" is een Turks woord dat "kat" betekent.
  • ÇOMAR COnfiguration MAnageR): Het eigen raamwerk dat verschillende services en programma's in staat stelt met elkaar samen te werken
  • Tasma: Het eigen configuratieprogramma voor KDE.
  • Mudur: Een zelf ontworpen Init systeem dat het opstarten van het systeem versnelt.
  • YALI (Yet Another Linux Installer); het programma dat Pardus op de harde schijf installeert. Het doel van YALI is om snel en eenvoudig te zijn en de belangrijkste systeemconfiguratie zelf al uit te voeren.
  • Kaptan Desktop is een klein programma dat verschijnt als een pas geïnstalleerd Pardus-systeem opstart. Kaptan stelt gebruikers in staat om een aantal basiszaken te configureren, zoals hoe de muis gebruikt wordt, het uiterlijk van de desktop en het netwerk.

Pardus wordt verdeeld in de vorm van een LiveCD en een installatie-cd.

Schermafdrukken[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]