Partij voor Mens en Spirit

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Partij voor Mens en Spirit
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Geschiedenis
Opgericht 11 maart 2008
Algemene gegevens
Actief in Nederland
Ideologie Spiritualisme
Website Partij voor Mens en Spirit
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Nederland

De Partij voor Mens en Spirit (MenS) is een Nederlandse politieke partij die sinds de oprichting in 2008 een zetelloos bestaan leidt. MenS baseert zich op brede modern-spirituele grondslagen.

Geschiedenis[bewerken]

De Partij voor Mens en Spirit werd opgericht op 11 maart 2008.[1] Sinds december 2008 is de partij ingeschreven bij de kiesraad.[2] Oprichter en partijvoorzitter was de astrologe Lea Manders. Zij was sinds 1998 namens de lokale partij Zuid Centraal lid van de gemeenteraad van Arnhem.

Verkiezingen[bewerken]

MenS nam bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2010 deel in de gemeenten Amsterdam en Eindhoven. Met respectievelijk 0,3 en 0,5 procent van de stemmen werden bij deze verkiezingen geen zetels gehaald.

Onder aanvoering van Manders werd deelgenomen aan de Tweede Kamerverkiezingen 2010. Met 0,28 procent van de stemmen werd geen zetel gehaald.[3] Bij de verkiezing van Provinciale Staten van Gelderland van 2 maart 2011 behaalde MenS 2681 stemmen (0,3 procent, geen zetel).

Bij de Tweede Kamerverkiezingen 2012 kreeg MenS lijst 12 toegewezen[4] en behaalde 18.310 stemmen (0,2%, geen zetel).

In 2014 nam MenS deel aan de herindelingsverkiezingen Gemeente Alkmaar, tezamen met de Basisinkomen Partij (geen zetel).

In 2015 nam MenS deel aan de waterschapsverkiezingen in Noorderzijlvest, in Noordhollands Noorderkwartier, Rijnland, en Amstel- Gooi & Vecht (geen zetels). Ook nam zij deel aan de verkiezingen voor Provinciale Staten in Gelderland en Groningen (geen zetels).

Bij de Tweede Kamerverkiezingen 2017 deed MenS mee als onderdeel van een gezamenlijke lijst met de Basisinkomen Partij en de partij Vrede en Recht. Deze lijst kreeg lijstnummer 27 toegewezen. Petra Busio kreeg de kans om de partij te presenteren in het programma Jinek.[5] Heel succesvol verliepen de verkiezingen niet: de combinatie deed in slechts twee kieskringen mee en behaalde 726 stemmen (0,01% van de stemmen), wat te weinig was om een zetel te behalen.

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]