Passiflora yucatanensis

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Passiflora yucatanensis
Passiflora yucatanensis
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae (Planten)
Stam:Embryophyta (Landplanten)
Klasse:Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade:Bedektzadigen
Clade:'Nieuwe' tweezaadlobbigen
Clade:Fabiden
Orde:Malpighiales
Familie:Passifloraceae (Passiebloemfamilie)
Geslacht:Passiflora (Passiebloem)
Ondergeslacht:Passiflora
Supersectie:Decaloba
Sectie:Decaloba
Soort
Passiflora yucatanensis
Killip (1930)
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Passiflora yucatanensis op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Passiflora yucatanensis is een passiebloem die is vernoemd naar het schiereiland Yucatán in Mexico, maar die endemisch is op Cozumel, een eiland dat 20 km uit de kust van Yucatán ligt.

De plant kan glad of enigszins behaard zijn. De stengels zijn hoekig en in de lengte gegroefd. De bladstelen zijn tot 2 centimeter lang. De bladeren lijken op die van Passiflora biflora. Ze zijn twee- of drielobbig met een klein middenlobje, gaafrandig en 2,3–5 bij 4,8–8 centimeter groot. Langs de middennerf zitten nectarklieren. De tot 4 centimeter lange bloemstelen staan in paren in de bladoksels. De bloemen zijn circa 3 centimeter breed en wit gekleurd met een korte gele en rode corona. De kelkbladeren zijn tot 2,5 bij 0,8 centimeter groot. De kroonbladeren zijn tot 2 bij 0,7 centimeter groot. De corona bestaat uit twee rijen. De buitenste rij is 0,7–1 centimeter lang, rood of paarsachtig rood in de onderste helft en helder geel in de bovenste helft. De binnenste rij is 0,3–0,5 centimeter lang en paarsachtig rood. De androgynofoor is tot 1,6 centimeter lang. De vruchten zijn ovaal en paars.

Passiflora yucatanensis kan in België en Nederland in de zomer buiten worden gezet. De plant bloeit meestal op afhangende scheuten en kan in hangmanden worden gekweekt. In de winter kan de plant in de vensterbank worden gezet of in de gematigde kas worden gehouden. De plant kan niet tegen temperaturen beneden de 10 °C.