Paul Du Bois

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Voor artikelen van naamgenoten zie Paul Dubois.
Paul Du Bois
Persoonsgegevens
Geboren Aywaille, 23 september 1859
Overleden Ukkel, 12 augustus 1938
Nationaliteit Vlag van België België
Opleiding Koninklijke Academie voor Schone Kunsten van Brussel
Beroep(en) beeldhouwer, medailleur
Oriënterende gegevens
Leermeester Eugène Simonis, Charles Van der Stappen
Leerling(en) Dolf Ledel
Stijl(en) Art-nouveau Symbolisme
RKD-profiel
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Paul Du Bois (ook geschreven als Paul Dubois) (Aywaille, 23 september 1859Ukkel, 12 augustus 1938) was een Belgisch beeldhouwer en medailleur. Zijn werk wordt gerekend tot de art-nouveau-stijl. Hij was een van de elf oorspronkelijke oprichters van Les XX.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Du Bois was een leerling van Louis François Lefebvre, Eugène Simonis en Charles Van der Stappen. Hij studeerde van 1877 tot 1883 aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten van Brussel. In 1884 won hij de Godecharleprijs voor zijn standbeeld Hippomène. Du Bois was tegen het einde van de negentiende eeuw als kunstenaar actief in de moderne bewegingen binnen de artistieke expressie in België. Hij was een van de stichtende leden van de Brusselse avant-garde groep Les XX.

Na de eeuwwisseling werd hij professor aan de Academies van Bergen (1900-29), als opvolger van Charles Van Oemberg, en Brussel (1901-29)

Werken[bewerken | brontekst bewerken]

Du Bois maakte diverse portretbustes, kleine sculpturen, medailles, grotere openbare monumenten en grafsculpturen en werkte daarbij vaak in opdracht. Een bijzonder beeld dat De Bois maakte was Minerva (ook bekend als de Vrijheid) uit 1902 . Het werk bevindt zich in het Museum van de Stad Brussel en bestaat uit diverse kostbare materialen waaronder, ivoor, zilver en koper. Het wordt niet alleen gezien als een uiting van het art-nouveau maar ook als voorbeeld van het symbolisme.[1][2]

Enkele voorbeelden van zijn openbare werken zijn:

Een bekend voorbeeld van zijn werk als medailleur is zijn ontwerp uit 1919 voor de Overwinningsmedaille van België die aan de veteranen werd uitgereikt na de Eerste Wereldoorlog.

De Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België hebben diverse beelden van Du Bois in hun collectie.[3]

Galerij[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Paul Du Bois van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.