Paulus Jansen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Paulus Jansen
Jansen in 2012.
Algemene informatie
Volledige naam Paulus Fredericus Cornelius Jansen
Geboren 2 maart 1954
Partij SP
Titulatuur ir.
Politieke functies
1995-2003 Lid Provinciale Staten Utrecht
2001-2006 Lid gemeenteraad Utrecht
2003-2005 Algemeen secretaris SP
2006-2014 Lid Tweede Kamer
2014-2018 Wethouder van Utrecht
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Nederland

Paulus Fredericus Cornelius Jansen (Roermond, 2 maart 1954) is Nederlands politicus namens de Socialistische Partij (SP) en voormalig directeur van de Woonbond (2018-2020).

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Jansen werd na zijn gymnasium B opleiding aan het R.K. Bisschoppelijk College te Roermond civiel ingenieur. Hij studeerde bouwkunde aan de Technische Universiteit Eindhoven. Hij werkte van 1978 tot 1997 bij een uitvoerend bouwbedrijf (Nevanco Groep) en bij ingenieursbureau DHV. Jansen woont sinds 1987 in de Utrechtse wijk Lunetten. Hij is gehuwd en heeft drie kinderen.

Politieke carrière[bewerken | brontekst bewerken]

Jansen werd tijdens zijn studie aan de TUE lid van de SP. Hij werd begin jaren negentig landelijk algemeen secretaris van deze partij. Van 1995 tot 2003 was hij lid van de Utrechtse Provinciale Staten waar hij fractievoorzitter was. In 1997 werd hij fractiemedewerker van de Tweede Kamerfractie. Daarnaast was hij van 2001 tot 2006 gemeenteraadslid en fractievoorzitter in de gemeente Utrecht, als opvolger van Bob Ruers die de raad verliet om senator te worden.

Voor de Tweede Kamerverkiezingen 2006 stond Jansen op de 18e plaats van de kandidatenlijst [1]. Hij haalde 716 voorkeurstemmen.

Jansen hield op 12 december 2006 zijn maidenspeech in de Tweede Kamer over de begroting van het ministerie van VROM.

Hij was tot 2010 SP woordvoerder voor volkshuisvesting, energie/klimaat en water. Sindsdien is hij woordvoerder bouw- en woningmarkt, bouwregelgeving en koopsector.

Sinds 2014 is hij wethouder (van wonen, ruimtelijke ordening, vastgoed, dierenwelzijn, sport, wijk Zuidwest) in de gemeente Utrecht. In verband hiermee verliet hij op 13 mei 2014 de Tweede Kamer.

In 2018 werd Jansen algemeen directeur van de Woonbond, op 1 mei 2020 werd hij opgevolgd door Zeno Winkels.

Speerpunten[bewerken | brontekst bewerken]

Paulus Jansen wilde via zijn werk als politicus de situatie in achterstandswijken verbeteren. Hij wil de sociale huursector weer onder maatschappelijke controle brengen. Jansen ondersteunt bewonersorganisaties, bijvoorbeeld bij kwesties omtrent de huur of de servicekosten en bij stadsvernieuwingsprojecten.

Op de weblog van Jan Marijnissen staat een interview[2] door Marijnissen met Jansen. Het interview is gepubliceerd op 19 december 2006.

Jansen gaf in zijn werk in de Tweede Kamer veel aandacht aan het milieu, waaronder geluidhinder. Op 3 november 2008 diende Jansen een motie in voor regelgeving op het gebied van laagfrequent geluid. De reden hiervan was dat gebrek aan normering een belemmering vormt voor de plaatsing van windturbines. Ook was Jansen initiatiefnemer van een aantal aangenomen moties bij de behandeling van nieuwe geluidwetgeving voor rijksinfrastructuur, sinds juli 2012 opgenomen in Hoofdstuk 11 van de Wet milieubeheer. Onder andere bereikte hij daarmee dat kinderdagverblijven voortaan in de Nederlandse geluidwetgeving beschermd worden tegen geluidsoverlast. Vanwege zijn grote kennis van het ingewikkelde geluidsdossier krijgt Jansen veel waardering van geluidsdeskundigen. Dit kwam in november 2012 tot uiting in een nominatie voor de Gouden Decibel, een prijs van de Stichting Innonoise, ondersteund door onder meer de Nederlandse Stichting Geluidshinder en het Nederlands Akoestisch Genootschap.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Paulus Jansen van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.