Pedaalklavechord

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Pedaalklavechord
Pedaalklavechord
Pedaalklavechord

Het klavechord (Engels “clavichord”, Duits “Klavichord”, Frans “Clavichorde”) is een toetsinstrument. In de 16e tot en met de 18e eeuw was dit instrument bij uitstek geschikt als oefen-, les- en huiskamerinstrument. Sommige klavechorden waren voorzien van een pedaalklavier waarop men met de voeten kan spelen. Het diende ter vervanging van het kerkorgel. Zodoende is er sprake van een pedaalklavechord.

De Stichting Pedaalclavichord (2001-2011)[bewerken]

De Stichting Pedaalclavichord had als doel om meer musicologisch onderzoek te doen naar het pedaalklavechord en zo een gat op te vullen in de kennis van de 17e-eeuwse muziekgeschiedenis. In 1991 heeft klavechordmaker Dick Verwolf een kopie van het pedaalklavechord van Gerstenberg gemaakt. Het Conservatorium van Amsterdam heeft deze kopie nu in bruikleen. In 2002 heeft Dick Verwolf een reconstructie van een 17e-eeuws pedaalklavechord gemaakt.

De Stichting Pedaalclavichord deed musicologisch onderzoek naar het Pedaalklavechord, publiceerde documentatiemateriaal, bracht cd's uit, organiseerde lezingen, concerten en workshops.

Externe link[bewerken]

http://www.youtube.com/watch?v=AV246jxDTd0

http://www.youtube.com/watch?v=zkxNL1W9Od0&feature=related