Pelycosauria

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Pelycosauria
Fossiel voorkomen: Laat-Carboon - Laat-Perm
Edaphosaurus
Edaphosaurus
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia
Stam:Chordata
Onderklasse:Synapsida
Orde
Pelycosauria
Cope, 1878
Afbeeldingen Pelycosauria op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Pelycosauria op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

De orde Pelycosauria behoorde tot de Synapsida. De term duidt een parafyletische groep aan, een die niet alle afstammelingen bevat. Het is dus geen natuurlijke groep maar een verzamelbegrip voor allerlei niet onderling verwante basale Synapsida. In de moderne paleontologie wordt de term niet meer gebruikt maar het begrip komt vaak nog voor in populair-wetenschappelijke boeken over het onderwerp.

De orde Pelycosauria werd in 1878 bedacht door de Amerikaanse paleontoloog Edward Drinker Cope.

Kenmerken[bewerken]

Ze konden een lengte bereiken van 400 cm. De kaken waren krachtig gebouwd. Een opvallend kenmerk was het lange, tot 1 m hoge, doornachtige uitsteeksel op elke wervel, dat vaak onderling was verbonden door dwars verlopende beenderen.

Ontwikkeling[bewerken]

De "Pelycosauria" verschenen tijdens het Laat-Carboon en waren de vroegste "zoogdierreptielen". Er ontwikkelden zich meerdere groepen die de dominante diersoorten van het Vroeg-Perm waren. Ook tot in het Laat-Perm kwamen er soorten voor die naast hun afstammelingen, de Therapsida leefden. voorbeelden van deze late "Pelycosauria" waren de varanopsiërs Elliotsmithia en Heleosaurus en de caseasauriërs Angelosaurus en Caseopsis. Bij de massa-extinctie op de overgang naar het Trias verdwenen de "Pelycosauria".

Taxonomie[bewerken]