Campbells dwerghamster

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Phodopus campbelli)
Ga naar: navigatie, zoeken
Campbells dwerghamster
Campbells dwarf.jpg
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Mammalia (Zoogdieren)
Orde: Rodentia (Knaagdieren)
Onderorde: Myomorpha
Superfamilie: Muroidea
Familie: Cricetidae
Geslacht: Phodopus
soort
Phodopus campbelli
Thomas, 1905
Afbeeldingen Campbells dwerghamster op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Campbells dwerghamster op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Zoogdieren

De Campbells dwerghamster of Campbelli-dwerghamster (Phodopus campbelli) behoort tot de onderfamilie van de hamsters (Cricetinae).

Leefwijze[bewerken]

Net als de Russische dwerghamster wordt Campbells dwerghamster als huisdier gehouden. Campbells dwerghamsters zijn vooral in de schemering actief. Overdag slapen ze meestal in hun zelfgegraven hol. Campbells dwerghamsters leven in kleine groepjes en herkennen elkaar aan de geur. Het gezichtsvermogen en gehoor is minder goed ontwikkeld.

Voortplanting[bewerken]

Campbells dwerghamster is een van de weinige hamsters die er een enigszins monogaam leven op na houdt. Een eenmaal gevormd paartje blijft doorgaans bij elkaar en verzorgt samen de jongen. Gedomesticeerde dieren zijn geslachtsrijp op een leeftijd van ongeveer 6 weken. De draagtijd ligt rond de 18 dagen, waarna de jongen geheel naakt en blind ter wereld komen. De gemiddelde nestgrootte is 5. De jongen hebben een gewicht van ongeveer 2 gram. Na ongeveer 2 weken zijn ze al behaard, zijn de ogen open en eten ze al wat vast voedsel. Campbells dwerghamsters worden 2 tot 3 jaar oud.

Verwantschap[bewerken]

Campbells dwerghamsters zijn nauw verwant aan de veel als huisdier gehouden Russische dwerghamster. Men heeft zelfs een tijdje gedacht dat het om een en dezelfde soort ging, omdat de dieren evenveel chromosomen hebben en onderling bastaarden. In de natuur overlappen hun leefgebieden elkaar niet. Hoewel het aantal chromosomen gelijk is, zijn er toch chromosoomverschillen tussen beide dieren aangetoond.

Verspreiding[bewerken]

Deze hamstersoort komt voor in Noord-Mongolië, Noord-China, Mantsjoerije, Altaj en Tuva.