Physcia

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Physcia
Physcia millegrana met apothecia
Physcia millegrana met apothecia
Taxonomische indeling
Rijk:Fungi (Schimmels)
Stam:Ascomycota
Klasse:Lecanoromycetes
Orde:Teloschistales
Familie:Physciaceae
Geslacht
Physcia
(Schreb.) Michaux (1803)
Apothecium van het korstmos geslacht Physcia. A = hymenium met asci, B = merg (mycelium), C = algenlaag. Schaal = 0,2 mm.
Apothecium van het korstmos geslacht Physcia.
A = hymenium met asci, B = merg (mycelium), C = algenlaag. Schaal = 0,2 mm.
Afbeeldingen Physcia op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Physcia op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Schimmels

Physcia is een geslacht van korstmossen behorend tot de familie Physciaceae van de ascomyceten.[1] Het geslacht telt 73 soorten.[2] De korstmossen van het geslacht Physcia komen voor op stenen, de bast van bomen en struiken en op dood hout.

De 2 - 8 cm grote thallus is bladachtig, gelobd, onregelmatig gevormd, rozetvormig of uit een geheel bestaand. Soms vloeien de kolonies samen. De bovenkant is groenachtig grijs of lichtgrijs tot donkergrijs, gewoonlijk bedekt met een witte laag (pruina).

Het vruchtlichaam van de schimmel is een bruin tot zwart, hol tot vlak of iets bol apothecium. Het epihymenium, de laag boven het hymenium, is lichtbruin. Het hymenium en hypothecium zijn kleurloos. De parafysen zijn onvertakt of aan de toppen spaarzaam vertakt. De lichtbruine top van de parafyse is knuppelvormig met een dunne donkerbruine kap. De goed ontwikkelde medulla (merg) is wit of deels geel.

De sporenzakjes zijn cilindrisch tot knuppelvormig en hebben acht ascosporen. De grijsbruine tot bruine of donkerbruine, spoelvormige, dikwandige ascosporen hebben een tussenwand.

Soorten[bewerken]

Externe links[bewerken]