Pierre-Denis Plumier

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Preekgestoelte (detail), Kapellekerk in Brussel
De Schelde, Stadhuis van Brussel

Pierre-Denis Plumier of Pieter-Denis Plumier (Antwerpen, 1688Londen, 1721) was een Vlaamse beeldhouwer.

Leven en werk[bewerken | brontekst bewerken]

Peeter-Denys Puymier, zoals hij oorspronkelijk heette, was een zoon van Franciscus Puymier en Anna Schobbens[1]. Hij ging in 1699 bij de beeldhouwer Louis Willemsen in Antwerpen in de leer. Tussen 1700 en 1713 verbleef hij eerst in Parijs, waar hij in 1708 de eerste prijs kreeg van de Académie Royale de Peinture et de Sculpture, en vervolgens in Rome. In 1713 is hij teruggekeerd naar Brussel, waar zijn eerste opdracht een portretbuste van Goswin de Wynants was. In hetzelfde jaar maakte hij voor de markies de Mérode-Westerlo twee marmeren werken voor het kasteel van Enghien in de provincie Henegouwen: Enlèvement de Proserpine en Enlèvement des Sabines. Beide werken bevinden zich thans in het Egmontpaleis in Brussel.

Het werk van Plumier wordt gerekend tot de School van Brussel. Twee bekende leerlingen zijn Laurent Delvaux en Theodoor Verhaegen. In 1721 ging Plumier, gevolgd door Delvaux, naar Londen waar hij korte tijd later, op 33-jarige leeftijd, overleed. De door hem verworven opdracht voor een grafmonument in de Westminster Abbey voor John Sheffield, 1st Duke of Buckingham werd in 1722 opgeleverd door Delvaux en de reeds in Londen werkzame Pieter Scheemakers. Plumier ligt begraven op het kerkhof van het Londense district Westminster.

Werken (selectie)[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

  • Alain Jacobs, “ Pierre-Denis Plumier (Anvers 1688- Londres 1721) ”, Revue belge d'Archéologie et d'Histoire de l'Art, LXVIII, 1999, p. 113-170.
  • Alain Jacobs, « Plumier, Pierre-Denis », dans Nouvelle Biographie Nationale, tome 7, 2003, p. 291-293.
  • Grove Dictionary of Art:Pierre-Denis Plumier