Piet Steenkamp

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Piet Steenkamp
Steenkamp, Piet - SFA002019716.jpg
Algemene informatie
Naam Petrus Antonius Josephus Maria (Piet) Steenkamp
Geboren 8 maart 1925
Partij CDA
Politieke functies
1965-1999 Lid Eerste Kamer
1983-1991 Voorzitter Eerste Kamer
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Nederland

Petrus Antonius Josephus Maria (Piet) Steenkamp (Uithoorn, 8 maart 1925) is een Nederlands voormalig politicus. Steenkamp is de 'geestelijk vader' van het Christen-Democratisch Appèl (CDA) en de eerste voorzitter van de Federatie CDA, vanaf 1973.

Biografie[bewerken]

Zijn middelbare school volgde hij in Amsterdam. Na zijn studie en promotie in de economische wetenschappen in Tilburg ging hij werken in een conservenfabriek in Uithoorn. In 1960 werd hij buitengewoon hoogleraar en later 'gewoon' hoogleraar aan de Technische Hogeschool Eindhoven (tegenwoordig Technische Universiteit Eindhoven). Steenkamp leidde vervolgens ook het Pastoraal Concilie van de Nederlandse Kerkprovincie over de vernieuwing van de Nederlandse Katholieke Kerk, na het Tweede Vaticaans Concilie.

Daarna was Steenkamp 34 jaar lid van de Eerste Kamer, van 1965 tot 1999. Eerst namens de KVP en later namens het CDA. Hij was voorzitter van de Eerste Kamer van 1983 tot 1991. In 1971 stond Piet Steenkamp als informateur aan de wieg van het kabinet-Biesheuvel I. Ook in 1982 was hij informateur, ditmaal bij het kabinet-Van Agt III.

Steenkamp heeft zich altijd sterk gemaakt voor de fusie van de ARP, de CHU en de KVP. Al in 1967 was hij lid van de 'Club van 18', die zich inzette voor een fusie van de drie partijen. Door zijn onvermoeibare inzet kwam het CDA in 1980 uit de fusie tot stand. Als eerste voorzitter van het CDA rondde hij de fusie af: hij trad af nadat de fusie een feit was.

Steenkamp hield in de jaren 70 vele honderden spreekbeurten in het land. Hij was bijzonder populair bij de achterban van de drie moederpartijen KVP, ARP en CHU. Vanwege zijn onmisbare rol bij de totstandkoming van het CDA werd hij tot erevoorzitter benoemd. Het opleidingsinstituut van het CDA is naar hem vernoemd, alsmede de jaarlijkse lezing die de partij rond de fusiedatum 11 oktober organiseert.

Trivia[bewerken]

Voorganger:
Th.L.M. (Theo) Thurlings
Voorzitter van de Eerste Kamer
1983-1991
Opvolger:
H.D. (Herman) Tjeenk Willink