Playmobil

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Playmobil logo.svg
Playmobil-figuur

Playmobil is een omvangrijke speelgoedlijn, bestaande uit een groot aantal plastic poppetjes met bijbehorende accessoires. Playmobil is bedoeld voor kinderen van vier tot twaalf jaar. Het wordt geproduceerd door de Duitse firma Brandstätter, dat het hoofdkantoor in Zirndorf heeft. Het speelgoed wordt sinds 1974 geproduceerd en is sindsdien een groot succes in de hele wereld.

Geschiedenis[bewerken]

Brandstätter bracht de eerste Playmobil in 1974 op de markt. De poppetjes zijn een uitvinding van Hans Beck, hij baseerde ze op de inmiddels niet meer populaire tinnen soldaatjes. Een aantal eigenschappen van het speelgoed bedacht hij, nadat hij het gedrag van spelende kinderen bestudeerde. De figuurtjes kregen genoeg bewegende delen om van houding te veranderen, maar niet zo veel dat het speelgoed te ingewikkeld wordt. De lachende gezichtjes hebben geen neus, omdat die ook op kindertekeningen vaak ontbreekt.

Oliecrisis[bewerken]

De geringe omvang van de Playmobilfiguren (hoogte 7,5 cm) komt niet alleen voort uit de maat van een kinderhand, maar is ook een gevolg van de oliecrisis. De gestegen olieprijs had ook plastic duurder gemaakt. Brandstätter, dat destijds vooral plastic producten zoals emmers en hoolahoops vervaardigde, had uitdrukkelijk gevraagd om klein speelgoed.

Eerste thema's en verdere ontwikkeling[bewerken]

Woonkamer met pianomuziek in het Playmobil speelpoppenhuis (2004)

De eerste Playmobilcollectie was opgebouwd rond drie thema's: de bouw, het Wilde Westen en de riddertijd. Vooral in Nederland was het speelgoed direct succesvol. In de loop der jaren werd de collectie dan ook snel uitgebreid. Vanaf 1975 verschenen ook vrouwelijke poppetjes en rond 1980 verschenen ook de eerste kinderfiguurtjes. Deze zijn iets kleiner, ongeveer 5,5 centimeter.

De eerste jaren bestond het assortiment enkel uit Playmobilpoppetjes met bijhorende accessoires. Vanaf 1976 maakte Playmobil een grote ontwikkeling door in het aanbod, want er werden dat jaar voertuigen zoals een kleine brandweerladderwagen, een politiewagen en een huifkar uitgebracht, het bleef dus niet bij de drie klassieke thema's. Het westernthema werd verrijkt met 8 verschillende gebouwen waaronder een saloon, een bank, een hotel, sherrif's office, enzovoort. Het allereerste western soldatenfort zag in 1976 ook het licht: fort Union, waarvoor in 1977 een apart hoofdkwartier uitgebracht werd. 1977 was ook een belangrijk jaar voor het thema ridders, want Playmobil kwam met een nieuw bouwsysteem voor kastelen en middeleeuwse gebouwen, steck of stecksystem geheten. Het principe bestond uit bouwelementen (muren, ramen, deuren,...), die middels uitstekende tabs in een volgend element met uitsparingen zoals verbindingsstukken werden geschoven. Op deze modulaire manier konden naar wens gebouwen in allerlei vormen worden gebouwd. Het aanbod bestond onder andere uit een groot kasteel, een bakkerij, een smidse, een gevangenistoren, een stadsmuur, een schuur, een gemeentehuis, een naaihuis, een stadswacht en een herberg. Tot op de dag van vandaag zijn deze gebouwen heel populair op de tweedehands markt bij verzamelaars en hobbyisten.

Productie[bewerken]

Inmiddels werden er miljarden poppetjes geproduceerd met nog veel meer accessoires. Tegenwoordig worden de figuurtjes geproduceerd in Malta, en de fabriek voor alle accessoires staat in Dietenhofen, niet ver van Zirndorf. Vrijwel alle onderdelen worden gemaakt van ABS kunststofgranulaat in diverse kleuren dat onder hoge druk in gietvormen wordt gespoten. Per jaar gebruikt de fabriek in Dietenhofen ca 17.000 ton granulaat of 600 goederentreinwagons om Playmobilonderdelen te maken.

Concurrentie[bewerken]

De firma BIG probeerde vanaf 1975 met Playmobil te concurreren met het eigen Play-BIG, een grotendeels met Playmobil te vergelijken systeem met grotere poppetjes. In 1980 verdween dit systeem van de markt.

Themaparken[bewerken]

Er zijn, naast het speelgoed, ook vijf Playmobil FunPark-themaparken.

 1. Vlag van Duitsland Duitsland - Zirndorf
 2. Vlag van Frankrijk Frankrijk - Fresnes - Parijs
 3. Vlag van Malta Malta - Hal Far
 4. Vlag van Griekenland Griekenland - Kato Kifissia - Athene
 5. Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten - Florida - Palm Beach Gardens

Vlag van Duitsland Duitsland : Zirndorf[bewerken]

Playmobil-Funpark in Zirndorf, Duitsland

Het Playmobil FunPark van Zirndorf, in de deelstaat Beieren in Duitsland, was één van de eerste themaparken van Playmobil en werd in de zomer van 2000 geopend. In 2000 was dit park echter nog erg klein en bevatte nog niet veel onderdelen. vanaf 2000 de nieuwe onderdelen:

 • 2000: Piratenschip, ridderburcht, indianen, ruïne, golfbaan, waterspeelplaatsen, speeltuinen, Playmobil-store.
 • 2002: Playmobil-Inn, het Playmobil Aparthotel op 50 meter afstand van de ingang.
 • 2003: Boerderij, goudmijn.
 • 2005: Indoorspeeltuin (5000 m² indoor). HOB-Center
 • 2006: Wilde Westen-thema, boomhuis, minigolf (de grote golfbaan uit 2000 verdween hiervoor).
 • 2007: De ark van Noach met waterspeelplaatsen.
 • 2008: Winterspeelbereik.
 • 2009: Activiteitenpark, riddertoernooibaan.
 • 2010: Dinosaurusthema, bouwthema (met kraan en grote bouwput).
 • 2013: Power Paddlebootjes.
 • 2015: Skelterbaan met politiebureau, balanceerparcours
 • 2016: Reuze springkussen en trampolines

Inmiddels beslaat het Playmobil-Funpark in Zirndorf meer dan 90.000 vierkante meter.

Games[bewerken]

Van Playmobil zijn ook diverse computerspellen uitgebracht. De games zijn bedoeld voor kinderen vanaf 4 jaar en hebben allen een speels karakter. Er zijn spellen verkrijgbaar voor diverse platforms: PC, Nintendo DS en Nintendo Wii.

Trivia[bewerken]

 • De uitvinder van Playmobil, Hans Beck is op 30 januari 2009 op 79-jarige leeftijd overleden.
 • Een Playmobilpoppetje wordt in fankringen Klicky genoemd. Vroeger stond op de voorkant van elke doos het aantal poppetjes dat de set bevatte weergegeven (bijv. '5 Klickies'). In Spanje maakte men zelfs onderscheid tussen Click (mannelijke poppetjes) en Clack (vrouwelijke poppetjes).
 • De firma Big Spielwarenfabrik GmbH & Co. KG bracht ook op Playmobil gebaseerde poppetjes uit onder de naam Play-BIG. Het grote verschil met Playmobil was dat de poppetjes van Play-BIG iets groter waren dan het poppetje van Playmobil. Ook kon, in tegenstelling tot Playmobll, het Play-BIG poppetje beide benen en voeten onafhankelijk van elkaar bewegen.

Films & televisie[bewerken]

Sinds 2014 bestaat de televisieserie Super 4. In deze digitale animatieserie worden verschillende thema's van Playmobil gecombineerd. In 2009 kwam de DVD The Secret of Pirate Island uit. Dit was een interactieve animatiefilm over het piratenthema. In 2017 zal de animatiefilm Playmobil: Robbers, Thieves & Rebels uitkomen.

Externe links[bewerken]