Podophyllum

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Podophyllum
Podophyllum peltatum
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae (Planten)
Stam:Embryophyta (Landplanten)
Klasse:Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade:Bedektzadigen
Clade:'nieuwe' Tweezaadlobbigen
Orde:Ranunculales
Familie:Berberidaceae (Berberisfamilie)
Geslacht
Podophyllum
L. (1753)
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Podophyllum op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Podophyllum is een geslacht van zes soorten overblijvende kruiden uit de berberisfamilie.

De planten komen van nature voor in Oost-Azië (5 soorten) en oostelijk Noord-Amerika (1 soort, nl Podophyllum peltatum). Het zijn bosplanten, die vaak in kluiten groeien en uit een enkele wortel ontsprongen zijn.

De stengels zijn een 30-40 cm hoog. De handvormig gelobde paraplu-achtige bladeren zijn 20-40 cm in doorsnede en bestaan uit 3 tot 9 diep ingesneden lobben. De planten produceren verschillende stengels vanuit een wortelstok. Sommige stengels dragen een enkel blad en produceren geen bloemen of vruchten, terwijl bloeiende stengels een paar of meer bladeren hebben met 1 tot 8 bloemen in de oksels van de apicale bladeren. De bloemen zijn geel, wit of rood, 2-6 cm groot en bestaan uit 6 tot 9 kroonbladen. De volwassen 2-5 cm lange vruchten zijn groen, geel of rood.

Met uitzondering van de vruchten zijn alle delen van de plant giftig. En zelfs de minder giftige vruchten kunnen indigestie veroorzaken. De stof podofyllotoxine wordt gebruikt tegen genitale wratten; afgeleide stoffen als etoposide worden gebruikt als chemotherapie. Vroeger werd het ook als braakmiddel gebruikt. Ze worden ook vanwege hun aantrekkelijke bloemen en bladeren gekweekt.

Soorten
Podophyllum peltatum
Zie de categorie Podophyllum van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.