Epimedium

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Epimedium
Epimedium pinnatum
Epimedium pinnatum
Taxonomische indeling
Rijk: Plantae (Planten)
Stam: Embryophyta (Landplanten)
Klasse: Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade: Bedektzadigen
Clade: 'nieuwe' Tweezaadlobbigen
Orde: Ranunculales
Familie: Berberidaceae (Berberisfamilie)
Geslacht
Epimedium
L. (1753)
Afbeeldingen Epimedium op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Epimedium is een geslacht van ongeveer 25 soorten kruidachtige planten uit de berberisfamilie (Berberidaceae). In het Nederlands worden ze ook aangeduid als Elfenbloem.

De planten komen van nature voor in Zuid-Europa en Midden-, Zuid en Oost-Azië.

Epimedium-soorten zijn taaie overblijvende planten. Ze hebben 'spinachtige' bloemen met vier kroonbladen in het voorjaar of de vroege zomer.

Gebruik[bewerken]

Veel soorten zouden geslachtsdriftopwekkende eigenschappen hebben. Volgens overlevering zou dit ontdekt zijn door een Chinese geitenherder, die verhoogde seksuele activiteit bij zijn dieren waarnam nadat ze van deze planten gegeten hadden. De Chinese naam voor de Elfenbloemblaadjes is yin yang huo, wat letterlijk 'Geil geitenkruid' betekent. Het wordt als voedingssupplement verkocht, gewoonlijk als onverwerkt kruid of als pil, apart of samen met andere supplementen.

Cultuur[bewerken]

Veel hybriden en cultivars worden voor hun decoratieve waarde gekweekt. Ze hebben waarde als bodembedekker in de halfschaduw. Ze doen het vaak ook in de droge schaduw, mits de grond humus bevat. Een tuinier heeft keuze uit maar weinig andere kandidaten die het daar willen doen. De groenblijvende soorten zijn effectief omdat ze onkruid weinig kans geven op te komen. De bladverliezende soorten hebben vaak opvallend gekleurde bladeren in het voorjaar. Om de vroege, kleine bloempjes beter te doen uitkomen, is het aan te raden eventueel nog resterend oud blad weg te knippen.

Taxonomie[bewerken]

Er zijn ongeveer 25 soorten, waaronder:

Externe links[bewerken]

Lezenswaardig[bewerken]

  • William T. Stearn, The Genus Epimedium, revised edition 2002, ISBN 0881925438