Klein dooiermos

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Polycauliona polycarpa)
Klein dooiermos
Klein dooiermos in Finland
Taxonomische indeling
Rijk:Fungi (Schimmels)
Stam:Ascomycota (Zakjeszwammen)
Klasse:Lecanoromycetes
Orde:Teloschistales
Familie:Teloschistaceae
Geslacht:Polycauliona
Soort
Polycauliona polycarpa
(Hoffm.) Frödén, Arup & Søchting (2013)
Synoniemen

Physcia parietina var. polycarpa
Xanthoria polycarpa

Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Schimmels

Het klein dooiermos (Polycauliona polycarpa) is een korstmos uit de familie Teloschistaceae. Het groeit vooral op zure schors, van met name de eik, en ook op houten paaltjes. Het kan ook voorkomen op bomen met een voedselrijke bast, zoals sleedoorn, meidoorn, es, populier, vlier en wilg en leeft in symbiose met de alg Trebouxioid.

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

Klein dooiermos is een gele, bladvormige soort. Het thallus is licht gebogen en geel tot grijsgeel van kleur, met een diameter is 1 tot 3 cm. Het is in het geheel bezet met oranjegele apothecia. De apothecia zijn laminaal, 4,5 mm in diameter, en oranje van kleur (donkerder dan het thallus). De apotheciumrand is glad, maar soms gekarteld. Het heeft de volgende kenmerkende kleurreactie: K+ (paarsrood), C-, KC-, P-.

De ascus heeft acht ascosporen. De sporen zijn ellipsoïde, polariloculair, hyaliene en de grootte ervan is 11-15 × 5-8 µm.

Verspreiding[bewerken | brontekst bewerken]

Afgezien van in het uiterste noorden, is klein dooiermos algemeen in Europa en zeldzaam in het Middellandse Zeegebied. In Nederland komt het algemeen voor. Het is niet bedreigd en staat niet op de rode lijst.

Foto's[bewerken | brontekst bewerken]