Pompeblêd

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Pompeblêd

Pompeblêd is de Friese benaming voor het blad van de gele plomp, ofwel het plompeblad.

De naam wordt gebruikt om de zeven rode leliebladvormige bladen op de Friese vlag aan te duiden. De zeven rode 'pompeblêden' (bladeren van de gele plomp en de witte waterlelie) verwijzen naar de middeleeuwse Friese 'zeelanden': zelfstandige landstreken langs de kust van Alkmaar tot de Wezer. Er zijn nooit precies zeven van deze bestuurseenheden geweest, het getal zeven heeft waarschijnlijk de connotatie 'veel'. Sommige bronnen gaan wel uit van zeven Friese landen: West-Friesland, Westergo, Oostergo, Hunzingo, Fivelingo, Emsingo en Jeverland.

Waarschijnlijk zijn de pompeblêden afgeleid van de wapenschilden van Zweedse koningen. Ook al waren deze blauwwitte schilden getooid met rode harten of rode leliebloemen. Ook de harten in het oude wapen van Denemarken zijn afkomstig van Zweedse koninklijke familie door een huwelijk tussen beide koningshuizen. Lange tijd hadden de rode harten een plek in het Zweedse rijkswapen, dat was afgeleid van het middeleeuwse wapen van het koningsgeslacht Folkunge. Net als in het Friese wapen bestond dit wapen uit een leeuw op een veld van blauwe en witte banen, waarop de rode harten waren geplaatst. Dit is goed te zien bij het wapen van koning Magnus III van Zweden]. Het is waarschijnlijk dat dit wapen van invloed is geweest op het ontstaan van het Friese wapen.

Trivia[bewerken]

  • De thuistenues van sc Heerenveen zijn sinds begin jaren dertig van pompeblêden voorzien.
  • Het logo van de busmaatschappij FRAM (1971 t/m 1996), bestond uit drie Friese pompeblêden.
  • De autobussen van Arriva die tot 14 december 2008 in Zuidoost-Friesland reden, waren aan de voor- en achterzijde voorzien van drie Friese pompeblêden.
  • De autobussen van Qbuzz in Zuidoost-Friesland zijn aan alle kanten voorzien van een aantal Friese pompeblêden.
  • De Blauhúster Dakkapel draagt sinds de jaren zeventig Friese vlag kielen met pompeblêden.

Zie ook[bewerken]