Portaal:In het nieuws/Scheikunde/2006

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Nieuwsfeiten met betrekking tot scheikunde.

2006[brontekst bewerken]

22 november[brontekst bewerken]

  • In Parijs hebben de regeringsleiders van een 30-tal landen een akkoord getekend voor het ontwerp en de bouw van de experimentele fusiereactor ITER. In deze reactor van het tokamak-type zal onderzoek gedaan worden naar de optimalisatie van de technologie en de haalbaarheid van kernfusie voor de energieproductie. De installatie zal gebouwd worden in het Zuid-Franse Cadarache en zal zo'n 5 miljard euro kosten. Zie ook: website iter.org.

6 oktober[brontekst bewerken]

  • Kernenergie is terug in opmars voor de energievoorziening. Voor in Zuid-Amerikaanse landen en in Rusland en China is men van plan om nieuwe kerncentrales te bouwen als alternatief voor fossiele brandstoffen die bijdragen tot het broeikaseffect. Zie ook de website van het IAEA
  • Er is een lek ontstaan in een van de naftatanks van de vroegere Fina-raffinaderij (het huidige Total) in de Antwerpse haven. De oorzaak is wellicht te vinden in een, door zware regenval, afgebroken buis van 3 meter lang. Na het aanbrengen van een schuimtapijt tegen brand- en explosiegevaar, wordt de nafta overgepompt naar een opslagtank in de directe omgeving.

8 september[brontekst bewerken]

  • De bedrijven Chevron, Statoil en Devon hebben in de VS in Louisiana langs de kustlijn een groot olieveld ontdekt. Het olieveld zou ongeveer dezelfde capaciteit hebben als de velden onder de natuurgebieden in Alaska.
  • Het gemeentelijk Havenbedrijf van Antwerpen wenst Antwerpen verder uit te bouwen voor de biochemische industrie. Dit gegeven staat in verband met het streven van de EU om tegen 2010 5,75% hernieuwbare brandstoffen te gebruiken voor het wegverkeer. Er zou vraag zijn naar gronden bijvoorbeeld omwille van de centrale ligging van Antwerpen in Europa.

14 juli[brontekst bewerken]

  • De Vlaamse overheid maakt bekend dat ze een actieplan start om de chemische industrie te ondersteunen die in Vlaanderen 160.000 mensen tewerkstelt. Het plan houdt in dat in bepaalde omstandigheden de loonlasten op ploegenarbeid met maximaal 10,7% zouden dalen. Bijkomend komt er ondersteuning voor het energiebeleid en innovatie.
  • Exxon-Mobil maakt een investering van 200 miljoen euro bekend voor onder andere een warmtekrachtkoppelings centrale voor de gelijktijdige productie van elektriciteit en stoom. Het volledige geplande investeringspakket komt een rationeler en duurzamere omgang met grondstoffen ten goede.

14 mei[brontekst bewerken]

  • Fedichem en de chemische industrie in Vlaanderen organiseren in samenwerking met universiteiten en hogescholen de Zondag van de chemie. Dit initiatief wordt georganiseerd om mensen meer vertrouwd te maken met de chemie en het belang van de chemische sector in het dagelijkse leven. Tegelijk worden ook job- en studiemogelijkheden toegelicht. Fedichem

10 mei[brontekst bewerken]

  • Fedichem maakte bekend dat de investeringen in de chemie de laatste jaren stelselmatig achteruit gaan. Dit kan een hypotheek leggen op de toekomstige prestaties van de chemische industrie. Als er niet snel iets gedaan wordt, kan dit zorgen voor massaal jobverlies in de chemische industrie in de lage landen. Verdere belangrijke zorgen zijn de (dikwijls) weinig positieve houding van de autoriteiten ten opzichte van de industrie, een instabiel milieubeleid van overheidswege en een desinteresse van jongeren voor scheikunde en wetenschap in het algemeen.

2 mei[brontekst bewerken]

  • Onderzoekers van Oregon University hebben aangetoond dat waterdruppels omhoog kunnen vloeien op een heet oppervlak. De benodigde energie wordt uit de hitte gehaald en produceert zo een dunne laag stoom waarop de druppel zweeft. Zie ook [1].

24 april[brontekst bewerken]

  • Onderzoekers van de universiteit van Southern Carolina in de VS hebben vorige week in Nature gepubliceerd over onderzoek naar organische lichtdioden of OLEDs. De OLEDS die de onderzoekers gemaakt hadden, waren in staat om licht dat zeer goed gelijkt op natuurlijk daglicht (in tegenstelling met bijvoorbeeld gloeilampen en TL-buizen). Bovendien zouden deze organische lampen tot 20000 uur meegaan (veel langer dan spaarlampen) en veel minder energie gebruiken dan de verschillende lichttechnologieën die nu gebruikt worden. Met verdere optimalisaties aan het systeem hopen de onderzoekers nagenoeg alle elektriciteit om te zetten in licht door gebruik te maken van een speciale combinatie van polymeren, halfgeleiders, fluorescerende en fosforescerende materialen.

11 april[brontekst bewerken]

  • De Europese ruimtevaartorganisatie ESA heeft met succes een sonde in een baan rond Venus gebracht. De sonde zal gebruikt worden om de samenstelling en de processen in de atmosfeer van Venus te onderzoeken. Deze informatie zal de mens in staat stellen om bijvoorbeeld de processen in verband met het weer op aarde beter te begrijpen. Meer info op [2].

11 april[brontekst bewerken]

  • Rafsanjani, voormalig president van Iran heeft bekend gemaakt dat zijn land erin geslaagd is om Uranium te verrijken.

22 maart[brontekst bewerken]

  • BASF heeft een investering voor de installaties op de site in Antwerpen aangekondigd van ongeveer 1 miljard EUR. Het betreft de bouw van nieuwe installaties voor de productie van aniline, nitrobenzeen, salpeterzuur, waterstofperoxide, propeen en acrylzuur. Bovendien is er een bijkomende uitbreding van de kraker en de installatie voor de productie van het polymeer SAP. Voor de aangekondigde werken zijn er zo'n 3000 personen nodig gedurende 3 jaar. Deze investeringen komen vooral ten goede van de divisie schuimstoffen van BASF en zal uiteindelijk zo'n 100 man tewerkstellen op lange termijn. Air Liquide heeft aangekondigd om eveneens een tweede fabriek voor de productie van waterstofgas te bouwen op de site van BASF. Meer info op de site van BASF.

7 maart[brontekst bewerken]

  • Umicore en Solvay richten een 50/50 joint-venture onderneming op voor de productie van samengestelde membraanelektroden voor gebruik in brandstofcellen. Deze nieuwe onderneming zal zal SolviCore heten en opgericht worden op de site van Umicore in Hanau.

4 maart[brontekst bewerken]

  • Onderzoekers van de universiteit te Jeruzalem stellen in het Duitstalige vakblad Angewandte Chemie een biologische computer voor. Met behulp van twee eiwitten kan het systeem eenvoudige berekeningen uitvoeren. Omdat de computer niet snel is (een optelling kan verschillende minuten duren) zal hij niet gebruikt worden voor massaberekeningen. Het systeem is echter wel implanteerbaar zodat het gebruikt kan worden voor gezondheidscontrole of voor gecontroleerde afgifte van medicijnen.

21 februari[brontekst bewerken]

  • De Europese commissie heeft een voorstel klaar om kwik te verbieden voor het gebruik in meetapparatuur om de afgifte van kwik in het milieu te verminderen. Kwik wordt tot nog toe nog zeer vaak gebruikt in thermometers, omdat dit de meest nauwkeurige en betrouwbare thermometers zijn. Jaarlijks wordt er zo'n 33 ton kwik gebruikt, waarvan 25 tot 30 ton in thermometers. Meer info op: [3], [4] en [5]
  • Air Liquide maakt een grote investering bekend van zo'n 80 miljoen euro voor de bouw van een nieuwe productie-eenheid van waterstofgas. Deze installatie zal een capaciteit hebben van 100000 m³ per uur en zal gebouwd worden op de terreinen van BASF Antwerpen en wellicht eind 2007 in gebruik genomen worden. Hierdoor wordt het gas dichtbij de verbruiker geproduceerd, wat economisch en ecologisch efficiënter is dan bij de bouw van een installatie elders in Europa. Het waterstof kan onder andere gebruikt worden voor de ontzwaveling van aardolieproducten, het harden van vetten in de voedingsindustrie en voor de productie van methanol.

7 februari[brontekst bewerken]

  • Akzo Nobel maakt bekend dat het concern wordt opgesplitst in twee onafhankelijke ondernemingen: Coatings/Chemicals en Pharma. De nieuwe farmaceutische onderneming zal gaan bestaan uit Organon en Intervet. Akzo Nobel verwacht door een goede pijplijn van de farmacie divisie een sterke groei van het nieuwe bedrijf. Akzo Nobel wil zich sterkere mate richten op de Coatings en Chemicals en hier de groei te versnellen door gerichte investeringen.

1 februari[brontekst bewerken]

  • Begin deze week werden sporen van dioxines gevonden in veevoeder door het Nederlandse voedselagenschap. In samenwerking met het Belgische federale voedselagentschap (FAVV) werd de oorsprong van de vervuiling getraceerd: via Profat (het vroegere vetsmelterij Verkest) werd met dioxine vervuild veevoeder verspreid. De dioxines bleken afkomstig van Tessenderloo Chemie. Het aandeel kende dan ook een vrij grote koersdaling. Honderden kippen- en varkensbedrijven werden uit voorzorg geblokkeerd, alhoeveel nog geen dioxinesporen in het vlees werden aangetroffen.

31 januari[brontekst bewerken]

  • Door een aanvaring met een andere boot, maakte de tanker Ece slagzij in de Noordzee. De lading van 10000 ton fosforzuur (bestemd voor de haven van Gent) lekt in zee. Hierbij is er geen gevaar voor de volksgezondheid of het marine milieu, vanwege het oplossend karakter van fosforzuur.

25 januari[brontekst bewerken]

  • Alhoewel de chemische sector vrij aantrekkelijk is, goed betaald en veel mensen tewerkstelt, is er is een groot tekort aan scheikundigen in Vlaanderen. Vooral hooggeschoolde laboranten zijn gewenst. De Federatie van de chemische industrie - Fedichem - luidt de alarmbel.