Portaal:Indonesië/Uitgelicht

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Januari[brontekst bewerken]

Stapel biljetten van 50000 roepia
Stapel biljetten van 50000 roepia

De roepia (Indonesisch: rupiah) is de munteenheid van Indonesië (valutacode IDR).

De volgende munten worden gebruikt: 50, 100, 200, 500 en 1000 roepia. Er zijn twee series munten in omloop: aluminiumbronzen en bimetalen munten uit 1991–1998 en lichtgewicht aluminium munten vanaf 1999.

De naam "roepia" (een variant van de naam roepie in India) werd voor het eerst geïntroduceerd tijdens de Japanse bezetting in de Tweede Wereldoorlog in plaats van "gulden"

Lees meer...

Februari[brontekst bewerken]

Nederlands-Indië, ook bekend onder de namen Nederlands Oost-Indië, Oost-Indië of Indië, was een Nederlandse kolonie (zie Nederlandse koloniën) die het gebied omvatte dat nu Indonesië is.

De Nederlandse aanwezigheid in Indië dateert van het eind van de 16e eeuw, kort voor de oprichting van de VOC, die onder meer op Java en in de Molukken een aantal eilanden, steden en gebieden bezat. Na de opheffing van de VOC in 1798 gingen die op de toenmalige Bataafse Republiek over. Na 1800 werden de gebieden officieel Nederlands-Indië. Deze naam komen we echter in stukken van de VOC in de jaren 1620-1622 al tegen als 'Nederlandsch-India'.

In het Maleis luidde de naam Hindia-Belanda; de term "(Ons) Indië" werd met Tanah Hindia weergegeven.

Lees meer...

Maart[brontekst bewerken]

Het Indonesisch (Bahasa Indonesia, letterlijk "taal van Indonesië") is de officiële taal van Indonesië en een van de werktalen van Oost-Timor. Indonesisch is een Austronesische taal en daarmee verwant aan de meeste talen van Oceanië, de Filipijnen en Maleisië en ook met een aantal talen van bergvolkeren in Vietnam, Cambodja, de oorspronkelijke talen van Taiwan en de Malagasitalen van Madagaskar.

Lees meer...

April[brontekst bewerken]

Korowaiman
Korowaiman

De Korowai, ook wel Kolufo genoemd, zijn een volk in zuidoost Papoea, het zuidoostelijke deel van westelijk Nieuw-Guinea. Naar schatting bestaat het volk uit circa 3000 personen. Tot de jaren '70 waren zij zich niet bewust van het bestaan van andere volken naast hun eigen groep en enkele volken in de directe omgeving. Volgens sommige bronnen behoort deze groep tot een van de weinige volken die ook vandaag de dag nog kannibalisme praktiseren. De term Korowai is een Maleise verbastering van de naam Kolufo, en slaat meer op een gemeenschappelijkheid qua taal, dan op een stameenheid.

Lees meer...

Mei[brontekst bewerken]

In Indonesië is de doodstraf de zwaarst mogelijke straf die een recher aan een veroordeelde kan opleggen. Indonesië kent de doodstraf voor onder meer de smokkel van verdovende middelen en moord. Volgens gegevens van Amnesty International wachtten eind 2007 ten minste 115 mensen op voltrekking van hun doodvonnis

Meestal vinden executies in het geheim plaats: de terechtstelling vindt op een geheime plek plaats en van tevoren wordt door de autoriteiten niet veel ruchtbaarheid aan de op handen zijnde executie gegeven. Executies worden voltrokken door middel van een vuurpeloton.

Lees meer...

Juni[brontekst bewerken]

De Agung (Indonesisch: Gunung Agung) is een matig actieve vulkaan op Bali in Indonesië, die de hoogste berg op het eiland vormt. Nederlanders noemden de berg vroeger de Piek van Bali. Gunung betekent berg en Agung betekent groots, verheven of hoofd-.

Agung is de meest heilige berg van Bali, te vergelijken met de Griekse berg Olympus.De bevolking van het eiland ziet Agung als de 'navel van de wereld', het geografische en religieuze centrum van de wereld.

Lees meer...

Juli[brontekst bewerken]

Indische Archipel
Indische Archipel

De Indische Archipel is een archipel van grote en kleine eilanden gelegen tussen het schiereiland Malakka, in Zuidoost-Azië en Australië.

Tot de Indische Archipel horen Grote Soenda-eilanden, de Kleine Soenda-eilanden, de Molukken en de eilanden van de Filipijnen. Nieuw-Guinea ligt op het continentale plat van Australië en wordt normaliter niet tot de Indische Archipel gerekend. De Indische Archipel vormt met Australië de grens tussen de Indische en de Grote Oceaan. De westelijke begrenzing van de archipel is Sumatra.

Lees meer...

Augustus[brontekst bewerken]

Het Maokegebergte (Indonesisch: Pegunungan Maoke; "besneeuwde bergen"), vroeger Centraal Gebergte genoemd, is de centrale bergrug van Papoea, het Indonesische (westelijke) deel van het eiland Nieuw-Guinea.

Het Maokegebergte strekt zich uit over een lengte van 692 kilometer van het westen naar het oosten en heeft een gemiddelde breedte van 150 kilometer. Het westelijk deel wordt Sudirmangebergte genoemd, het centrale deel Jayawijayagebergte en het oostelijke deel het Sterrengebergte (Bintanggebergte), dat doorloopt tot over de grens met Papoea-Nieuw-Guinea.

Lees meer...

September[brontekst bewerken]

De heuveltop van Imogiri
De heuveltop van Imogiri

Imagiri (ook Imogiri) is de koninklijke begraafplaats bij Jogjakarta op het Indonesische eiland Java. Het is de laatste rustplaats van de heersers van Mataram, de Soesoehoenans van Soerakarta, de sultans van Jogjakarta en van andere hoge Javaanse edelen. De naam komt uit het Sanskriet en betekent "Sneeuwberg" of "Himalajah".

De begraafplaats die vanuit de Kratons van Soerakarta en Jogjakarta wordt bestuurd en tot het keizerlijk en koninklijk domein van de vroegere heersers behoort is nog steeds in gebruik. Het is ook een pelgrimsoord, met name op nieuwjaarsdag (Satu Suro) en feestdagen in de Islamitische maankalender.

Lees meer...

Oktober[brontekst bewerken]

Jakarta (ook Djakarta, tot 1942 Batavia) is de hoofdstad en regeringszetel van de Republiek Indonesië. Het ligt op de noordwestkust van het eiland Java.

Het officiële inwonersaantal van Jakarta bedraagt 8.961.860 (2006). Het verstedelijkte gebied, waar Jakarta deel van uitmaakt heet Jabotabek en heeft ruim 23 miljoen inwoners. Jakarta is het politieke, economische en culturele centrum van Indonesië en de grootste metropool van Zuidoost-Azië.

De stad heeft een lange geschiedenis, waarin ze onder verschillende namen bekend stond: Sunda Kelapa (397-1527), Jayakarta (1527-1619), Batavia (1619-1942) en Djakarta (1942-1972) en sinds 1972 de huidige naam. Sinds Indonesië in 1949 onafhankelijk werd, is Jakarta de hoofdstad van het land.

Lees meer...

November[brontekst bewerken]

De Pakanbaru-spoorweg was een van de zogenaamde 'dodenspoorwegen' die in de Tweede Wereldoorlog in Azië gebouwd moesten worden in opdracht van de Japanse bezetter.

De spoorweg van Pekanbaru naar Muaro op Sumatra in Nederlands-Indië werd tussen september 1943 en augustus 1945 onder verschrikkelijke omstandigheden aangelegd door dwangarbeiders. In totaal werkten er aan de spoorweg bijna 50.000 arbeiders, de bouw kostte 26.000 van hen het leven. De spoorweg werd slechts éénmaal gebruikt. Dwangarbeid laten verrichten door krijgsgevangenen is een misdaad tegen het Landoorlogreglement; het mishandelen van hen is een misdaad tegen de menselijkheid.

Lees meer...

December[brontekst bewerken]

Het tempelcomplex Prambanan
Het tempelcomplex Prambanan

Het boeddhisme in Indonesië was tot en met de 15e eeuw een belangrijke religie op Sumatra en Java. Hierna overheerste de islam. Tegenwoordig is het boeddhisme in beperkte mate weer terug, vooral in Jakarta.

Het boeddhisme wordt sinds minimaal de 3e eeuw beoefend in Indonesië. Dit is te herleiden aan Boeddhabeelden uit die periode. Dit gebeurde echter nog in beperkte mate. Ook nog in 418, tijdens de reis van Fa Xian door het land, was het boeddhisme nog niet ver ontwikkeld. In de bloeiperiode tot en met de 7e eeuw was vooral het mahayanaboeddhisme de vooraanstaande school in Indonesië.

Lees meer...