Portaal:Steden/Uitgelicht stad BNL/7

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ridderzaal
Ridderzaal

Den Haag ('s-Gravenhage) is de hoofdstad van de Nederlandse provincie Zuid-Holland met 468.711 inwoners per 1 juni 2005 (CBS). Het is tevens de regeringszetel van Nederland, dus de zetel (of residentie) van de regering en het parlement met de koningin (of het staatshoofd), maar niet de hoofdstad van Nederland, want dat is Amsterdam.
De gemeente Den Haag maakt ook deel uit van het kaderwetgebied Haaglanden.

De naam Den Haag (oorspronkelijk Die Haghe) is de oudste en de officiële benaming. De deftigere variant 's-Gravenhage, die in de twintigste eeuw nog als officiële benaming gold, wordt sinds 1639 gebruikt naar analogie van bijvoorbeeld 's-Hertogenbosch, alias Den Bosch.

Den Haag bestaat sinds 1230, toen graaf Floris IV van Holland op de plek waar reeds een hofstede stond van Vrouwe Meilindis van Wassenaer, een bescheiden kasteel bouwde. In 1248, liet graaf Willem II van Holland, tevens Rooms Koning geworden, een meer passend kasteel bouwen aan het duinmeer, de huidige Hofvijver. Zijn zoon Floris V zorgde er na Willems voortijdige dood voor dat de Ridderzaal voltooid werd. De Ridderzaal was voorzien van verguld (!) dak en torenspitsen.

De Ridderzaal, het Binnenhof, werd versterkt, maar het dorp eromheen kreeg nooit stadsrechten, al bleef Den Haag residentie van de graven van Holland en hun opvolgers. Den Haag kon groeien als compromis tussen de Hollandse steden, maar diezelfde steden zorgden ervoor dat Den Haag geen vestingstad werd.

In de 20e eeuw heeft Den Haag gebieden geannexeerd wegens ruimtegebrek. De voormalige gemeente Loosduinen werd in 1923 als eerste samengevoegd met Den Haag. Met ingang van 1 januari 2002 zijn de nieuwbouwwijken Leidschenveen en Ypenburg als gevolg van grenscorrecties toegewezen aan Den Haag, ten koste van Leidschendam, Pijnacker, Rijswijk en Voorburg.