Pseudo-efedrine

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Esculaap Neem het voorbehoud bij medische informatie in acht.
Raadpleeg bij gezondheidsklachten een arts.
Pseudo-efedrine
(+)-Pseudoephedrin.svg
(1S,2S)-2-methylamino-1-fenylpropan-1-ol
Farmaceutische gegevens
Metabolisatie hepatisch (10–30%)
t1/2 9–16 uur
Uitscheiding 70-90% renaal
Gebruik
Toediening oraal
Risico met betrekking tot
Zwangerschapscat. B2 (AU)
Databanken
CAS-nummer 90-82-4
ATC-code R01BA02
PubChem 7028
DrugBank APRD00634
Chemische gegevens
Molaire massa 165,23 g/mol
Portaal  Portaalicoon   Geneeskunde

Pseudo-efedrine is een vasoconstrictor en een sympathicomimeticum. Het komt in vele geneesmiddelen voor die zonder voorschrift te verkrijgen zijn, als een zout: pseudo-efedrinehydrochloride of pseudo-efedrinesulfaat.

Werking[bewerken]

Pseudo-efedrine is een afgeleide van adrenaline en een diastereomeer van efedrine. Het is een vasoconstrictor, dit betekent dat het zorgt voor een vernauwing van de bloedvaten.

Indicaties[bewerken]

Het geneesmiddel wordt in het algemeen gebruikt bij sinusitis en rinitis, als Vasocedine Pseudoephedrine. Het komt ook voor in combinatiepreparaten zoals Actifed, Cirrus, Clarinase, Reactine Pseudoephedrine, Sinutab en NioCitran (beide combinatie van pseudo-efedrine en paracetamol).

Bepaalde artsen schrijven magistrale bereidingen voor op basis van pseudo-efedrine voor patiënten die wensen te vermageren. De doeltreffendheid van pseudo-efedrine als anorecticum is echter niet bewezen.

Ongewenste bijwerkingen[bewerken]

Hoewel pseudo-efedrine in vergelijking met soortgelijke stoffen als amfetamine en efedrine een zwak psychostimulans is, kunnen ernstige ongewenste bijwerkingen optreden, zoals cardiovasculaire effecten (hypertensie, aritmieën...) en centrale effecten (hallucinaties, convulsies...). Zeker bij kinderen is dit risico hoog.

Pseudo-efedrine gaat zwak over in de moedermelk.

Toepassingen[bewerken]

De gebruikelijke dosis pseudo-efedrinehydrochloride voor volwassenen en kinderen vanaf 12 jaar is 60mg, 2 tot 4 maal per dag. Langdurig gebruik wordt sterk afgeraden. Pseudo-efedrine staat ook bekend als precursor van het stimulerende middel methylamfetamine.

In de Verenigde Staten vindt, om de handel van pseudo-efedrine in de gaten te houden, bij verkoop registratie van persoonsgegevens plaats.