Naar inhoud springen

Ptyctodontida

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Edoderoobot (overleg | bijdragen) op 24 jul 2019 om 17:45. (→‎Kenmerken: https://onzetaal.nl/taaladvies/een-van-beiden/, replaced: één van de → een van de met AWB)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Ptyctodontida
Fossiel voorkomen: Devoon
Campbellodus
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Onderstam:Vertebrata (Gewervelden)
Klasse:Placodermi † (Placodermen)
Orde
Ptyctodontida
Gross, 1932
Fossiel van Ctenurella
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Ptyctodontida op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Ptyctodontida is een orde van pantservissen die in het Devoon leefden. De Ptyctodontidae is de enige familie binnen de Ptyctodontida.

Fossiele vondsten

Fossielen van Ptyctodontida zijn gevonden in Europa, Noord-Amerika, Zuid-Afrika (Witteberggroep) en Australië. De vondsten met de beste kwaliteit, waarbij ook weke delen bewaard zijn gebleven, zijn gedaan in de Gogo-formatie in West-Australië.

Kenmerken

De ptyctodonten waren kleine pantservissen. De kleinste soorten behoren tot de geslachten Ctenurella en Rhamphodopsis en waren circa vijftien centimeter lang. Campbellodus was met een lengte van dertig tot veertig centimeter een van de grootste ptyctodonten. Bij de Ptyctodontida was het pantser beperkter dan bij andere pantservissen. Ze hadden een grote kop, grote ogen, een lang lichaam, een lange rugvin en een zweepachtige staart. De tandplaten waren geschikt voor het kraken van de schalen van bijvoorbeeld garnaalachtigen en nautilussen. Vondsten in de Gogo-formatie hebben seksueel dimorfisme, levendbarendheid en inwendige bevruchting aangetoond bij de Ptyctodontida. Onder meer een embryo met navelstreng bij Materpiscis en "claspers", uitwendige mannelijke geslachtsorganen, zijn gevonden.