Puccinia thaliae

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Puccinia thaliae
Uredosporen van de Puccinia thaliae. De schaalbalk is 10 micrometer
Taxonomische indeling
Rijk:Fungi (Schimmels)
Stam:Basidiomycota
Klasse:Pucciniomycetes
Orde:Pucciniales
Familie:Pucciniaceae
Geslacht:Puccinia
Soort
Puccinia thaliae
Dietel (1899)
Uredosori op Canna indica
Uredinium met uredosporen
Teleutosorus met teleutosporen
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Puccinia thaliae op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Schimmels

Puccinia thaliae (cannaroest) is een schimmel uit de familie Pucciniaceae, die op Canna-soorten voorkomt. De schimmel tast bij planten de bladeren en stengels aan.

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

Op de bladeren ontstaan geelachtige sporehoopjes, de uredinia, waarin de uredosporen gevormd worden. De uredinia kunnen zowel verspreid als samen geclusterd voorkomen op de bladeren. De goudkleurige uredosporen zijn 28 tot 40 micrometer lang en 20 tot 25 micrometer breed en de vorm varieert van eivormig tot peervormig.[1] Later in het seizoen worden er in de teleutosori teleutosporen gevormd.

Verspreiding[bewerken | brontekst bewerken]

Van oorsprong komt Puccinia thaliae voor in Noord-, Midden- en Zuid-Amerika. In de jaren vijftig en zestig van de twintigste eeuw bleek echter dat de schimmel zich verspreid had naar Nieuw-Caledonië en Indonesië. Vanaf de jaren zeventig komt de soort ook voor in de Amerikaanse staat Hawaï. Na 1981 werd echter bekend dat de schimmel zich verder verspreid had. De schimmel wordt nu ook aangetroffen in Zuidoost-Azië en dan specifiek in de landen China, India, Japan, Singapore, Taiwan en Thailand. In 1984 werd de schimmel ook waargenomen in Nigeria waarna de schimmel vervolgens in het jaar 2005 werd aangetroffen in Zuid-Afrika. Tevens zijn er monsters genomen van deze schimmel in het Pacifische gebied. In 2012 is de soort voor het eerst aangetroffen in Nieuw-Zeeland.[2]

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]

  1. PaDIL, Canna rust. 1 februari 2011. Geraadpleegd op 20 juni 2014.
  2. Mahajabeen Padamsee & Eric H. C. McKenzie (2012). First report of Puccinia thaliae on canna lily in New Zealand and in some Pacific island countrie. Australasian Plant Disease Notes 7 (1).