Queyras

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Queyras (spreek uit Kèra) is een klein dal in de Franse Hautes-Alpes (regio Provence-Alpes-Côte d'Azur). Het gehele dal vormt een regionaal natuurpark, het Parc Naturel Régional du Queyras. Het is enkel bereikbaar via de Col d'Izoard, via de Col d'Agnel (vanuit Italië) of via de Combe du Queyras (vanuit Guillestre).

Fort Queyras uit de verte
Fort Queyras dichtbij
Het dorpje Abriès en uitzicht op het dal
De Guil

Dorpen[bewerken]

De Queyras bestaat uit acht gemeentes: Arvieux, Abriès, Aiguilles, Ceillac, Château-Ville-Vieille, Molines-en-Queyras, Ristolas en Saint-Véran.

Bergen[bewerken]

Onder meer:

Cols en dalen[bewerken]

Fauna[bewerken]

Voorkomende dieren zijn onder andere de wolf (buiten het hoogseizoen), de adelaar, diverse soorten kleine slangen, gems, steenbok maar vooral de alpenmarmot herkenbaar aan zijn hoge gepiep.

Rivier[bewerken]

Door het grootste gedeelte van het dal en de Combe de Queyras stroomt de rivier Guil. Deze smeltwaterrivier wordt in de loop van het dal steeds breder door bijkomende stroompjes en komt uit in de Durance. In het verleden (2000 en 2003) heeft de rivier voor flinke overstromingen gezorgd door smeltwater, in combinatie met heftige regenval, dat vanaf de Mont Viso de rivier instroomde.

Bergtoerisme[bewerken]

De mogelijkheid van bergwandelingen, zoals de Grande Randonnée du Queyras (onderdeel van de GR58) trekt veel vooral Franse en Belgische toeristen. De Mont Viso (ook wel Monviso) in Italië wordt wel beklommen vanuit de Queyras. Bij Ceillac, Abriès en Aiguilles zijn skipistes, skiliften en uitgebreide langlaufmogelijkheden. Ook is het mogelijk om in de rivier Guil (voor ervaren sporters) te raften of te kanoën.

Economie[bewerken]

De bevolking leeft voornamelijk van toerisme en bosbouw. Op beperkte schaal vormt ook de veehouderij (verschillende soorten schapen en runderen) en landbouw een bron van inkomsten.

Geschiedenis[bewerken]

Hannibal stak mogelijk hier met zijn olifanten de Alpen over.

Externe links[bewerken]