Regionaal Historisch Centrum Limburg

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf RHCL)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Regionaal Historisch Centrum Limburg (RHCL)
Nieuwbouw RHCL en Oude Minderbroederskerk
Opgericht 1881 (fusie: 2005)
Locatie Maastricht
Type Regionaal Historisch Centrum
Collectie
Aantal 24 km archief
Personen
Directeur Lita Wiggers
Overig
Toegang publiek
Interieur Oude Minderbroederskerk met studieplekken
http://www.rhcl.nl
Portaal  Portaalicoon   Geschiedenis
Maastricht

Het Regionaal Historisch Centrum Limburg (RHCL) in Maastricht verzamelt, beheert en presenteert archieven en collecties van (overheids)instellingen en particulieren in de Nederlandse provincie Limburg. Het is een van de Regionale Historische Centra in Nederland.

Het RHCL is gehuisvest in het voormalige kloostercomplex van de Minderbroeders aan de Sint Pieterstraat in het Maastrichtse Jekerkwartier. Het complex omvat behalve het monumentale Oude Minderbroedersklooster enkele nieuwbouwvleugels. De op het terrein gelegen commandantswoning van de Sint-Pieterskazerne huisvest het aan het RHCL gelieerde Sociaal Historisch Centrum voor Limburg (SHCL).

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Rijksarchief in Limburg[bewerken | brontekst bewerken]

Het Rijksarchief in Limburg nam al in 1881 zijn intrek in de Oude Minderbroederskerk. Toen waren de restauratie- en verbouwingswerkzaamheden van de kerk - die tot die tijd in gebruik was geweest als opslagplaats van het garnizoen - zover gevorderd dat een gedeelte ervan in gebruik kon worden genomen. In die tijd moest de kerk nog met kolenkachels verwarmd worden - in verband met de brandveiligheid in een depot vol papier een verre van ideale situatie, die tot in de dertiger jaren van de twintigste eeuw zou duren.[1] In 1884 verhuisden ook het Stadsarchief- en -bibliotheek Maastricht van het Stadhuis naar de Sint Pieterstraat. De laatste vertrokken in 1915 naar het Generaalshuis op het Vrijthof. In 1919 kwam de nieuwe Tapijnkazerne in Maastricht gereed. Daarmee kwam de Sint Pieterskazerne - gehuisvest in de voormalige kloostergebouwen van de Minderbroeders, grenzend aan de Oude Minderbroederskerk - leeg te staan. Het zou (onder andere door bezuinigingen in de crisisjaren) tot 1939 duren voordat een verbouwing van het voormalige klooster kon beginnen. De werkzaamheden waren eind 1941 voltooid. Restauratie van de aan de oostzijde van de apsis gelegen Commandantswoning werd uitgesteld.[2] In de periode 1987 tot 1996 volgde wederom een reeks ingrijpende verbouwingen. Op 8 november 1996 werd het geheel verbouwde Rijksarchief in Limburg geopend door Prins Willem-Alexander.[3]

Gedenksteen voor dr. G. Panhuysen, rijksarchivaris in Limburg, 1933-1968

Lijst van rijksarchivarissen in Limburg[bewerken | brontekst bewerken]

 • 1881-1893: Jos Habets
 • 1893-1921: August Flament (vanaf 1919 met ziekteverlof)
 • 1922-1928: Pierre Doppler
 • 1929-1933: Willem Goossens
 • 1933-1968: Gerard Panhuysen (tot 1939 plaatsvervangend rijksarchivaris)
 • 1968-1981: Mart Smeets
 • 1981-1991: Jos Wieland
 • 1991-1997: Jo Jamar
 • 1997-eind 1999: Jacques van Rensch, plaatsvervangend rijksarchivaris
 • eind 1999-1 september 2003: Flip Maarschalkerweerd; tevens gemeentearchivaris Maastricht

Lijst van rijksarchivarissen in Limburg bij het RHCL / HCL[bewerken | brontekst bewerken]

 • 1 september 2003-29 april 2005: Jacques van Rensch, waarnemend rijksarchivaris
 • 29 april 2005-13 november 2019: Jacques van Rensch
 • 2019-  : Ingmar Koch

Lijst van gemeentearchivarissen van Maastricht bij het RHCL / HCL[bewerken | brontekst bewerken]

 • 2003-2017: Herman Ronner
 • 2017- ?  : Boy Gerrits
 • 2019-  : Ingmar Koch, tevens rijksarchivaris

Ontstaan RHCL en HCL[bewerken | brontekst bewerken]

Op 1 oktober 2004 fuseerden het Rijksarchief in Limburg (RAL) en het Gemeentearchief Maastricht (GAM) tot Regionaal Historisch Centrum Limburg (RHCL). De twee archieven werden tezamen ondergebracht aan de Sint Pieterstraat. De wettelijke functies van gemeente- en rijksarchivaris bleven bestaan, maar een directeur neemt sindsdien de verantwoordelijkheid voor de gecombineerde diensten. Vanaf 1 januari 2005-2009 was dat Douwe de Graaf. Na diens afzwaaien was Jacques Giessen waarnemend directeur. Sinds 1 april 2010 is Lita Wiggers directeur.

In de afgelopen jaren leidde zij het RHCL onder meer naar een fusie met Rijckheyt, het streekarchief van Heerlen en omgeving. Sinds 2019 heeft een nieuwe naamsverandering geleid tot het Historisch Centrum Limburg (HCL). De gemeenten Heerlen en Maastricht vormen samen met de Rijksoverheid de bestuurlijke partners in de Gemeenschappelijke Regeling HCL (2019). Het HCL is een openbaar lichaam op grond van deze gemeenschappelijke regeling en daarmee een publiekrechtelijke organisatie. Sinds 2012 heeft het RHCL ook de statische archieven van de Provincie Limburg in beheer en van de gemeenten Eijsden-Margraten en Valkenburg aan de Geul. Daarnaast bestaan tal van afspraken met andere gemeenten en diensten.


Collecties[bewerken | brontekst bewerken]

Het RHCL beheert 24 kilometer archief. Dat zijn allereerst de archieven van de rijksinstellingen in de provincie Limburg, de archieven van de provincie zelf, en die van de aangesloten gemeenten. Bovendien beheert het Regionaal Historisch Centrum Limburg een groot aantal particuliere archieven: van kerkgenootschappen, verenigingen, stichtingen, bedrijven en personen.

Deel van het Kruisherenarchief, in 2015 gedigitaliseerd in het kader van het project Metamorfoze

Die 24 kilometer archief zijn opgeslagen in de ondergrondse archiefdepots die in 1994 zijn aangelegd. Direct naast de Oude Minderbroederskerk zijn tot een diepte van 10 meter drie lagen depot gebouwd. De onderste depots liggen daarmee op een dieper niveau dan de bedding van de Jeker, die er boven langs stroomt. De capaciteit van de depots is 25,3 km. Er moet dus anno 2015 alweer worden nagedacht over nieuwe oplossingen voor de (nabije) toekomst.[4]

Overzicht 'schatkamer' met oudste en meest bijzondere objecten

Onder de bijzondere stukken bevinden zich:[5]

Partner: het Sociaal Historisch Centrum voor Limburg[bewerken | brontekst bewerken]

In de voormalige commandantswoning van de Sint-Pieterskazerne, onderdeel van het Minderbroederscomplex, is sinds 2008 het Sociaal Historisch Centrum voor Limburg (SHCL) gehuisvest. Het SHCL is een studie- en documentatiecentrum voor de geschiedenis van Nederlands Limburg. Het SHCL afficheert zichzelf als een kenniscentrum voor regionale geschiedbeoefening, waar wetenschappelijk onderzoek wordt verricht, een bibliotheek wordt beheerd, en archieven en documentatiemateriaal worden verzameld. Daarbij specialiseert het SHCL zich in de sociaal-economische en sociaal-culturele geschiedenis van Limburg in de 19e en 20e eeuw.[7]

Zie de categorie RHCL (Maastricht) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.