Radio Veronica Anders Maaseik

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Veronica Anders
Logo van Radio Veronica Anders Maaseik
Logo van Radio Veronica Anders Maaseik
Volledige naam Radio Veronica Anders Maaseik
Lancering 1981
Einde 1991
Uitzendgebied
Land België
Uitzendgebied Nederlands-Belgische grensstreek, rond de stad Maaseik
Frequenties 105.6 MHz
Portaal:  Media

Radio Veronica Anders Maaseik (later onder de naam Lokale Radio Grafiek Maaseik) was een regionaal radiostation, dat van 1981 tot en met 1991 bekendheid genoot in de Nederlands-Belgische grensstreek, rond de stad Maaseik.

Geschiedenis[bewerken]

De opkomst van Radio Veronica Anders Maaseik volgde die van het in Nederland nationaal bekende Radio Veronica, dat startte in de illegaliteit, met uitzendingen vanaf open zee, om daarmee de Nederlandse ether-wetgeving te omzeilen (welke slechts de publieke omroep toestond). Aangejaagd door het mythische succes van het Nederlandse Radio Veronica, en mogelijk gemaakt door de soepelere Belgische wetgeving die radiostations met lokaal bereik toestond, genoot Radio Veronica Anders Maaseik haar eigen succes (op lokale schaal).

Wanneer Belgische wetgeving aangaande lokale radio's voorschrijft dat er geen twee radiostations mogen bestaan met dezelfde (of een gelijkaardige naam). Dit viel uit in het voordeel van Radio Veronieka in Deinze, en Radio Veronica Anders Maaseik veranderde haar naam in Lokale Radio Grafiek Maaseik in 1991.

Dit is was tevens een keerpunt. Veel luisteraars verwarden verschillende radiostations die van naam veranderd waren met elkaar, en Veronica Anders heeft ook gewoon het juiste momentum niet langer aan haar zijde. Het gaat dan bergafwaarts met het radiostation.

Uitzendingen[bewerken]

Het radiostation was 24 uur per dag te beluisteren. Een flink aantal uren per dag werden opgevuld door medewerkers, vooral in het weekeinde. De overige uren werden opgevuld met non-stop muziek, vaak zonder dat er een medewerker aan te pas kwam.

Muziek was het belangrijkste bestanddeel van de uitzendingen, verder was er veel sportnieuws, maar er werden ook veel doelgroepprogramma's uitgezonden, zoals: Gymnastiek voor Senioren, oproepen van luisteraars (advertenties), muziek en informatie gerelateerd aan carnaval (in Maaseik), etc.

Studio's[bewerken]

De radio had een eigen pand (gehuurd) aan de Bleumerstraat in Maaseik. Een lang, smal gebouw met drie verdiepingen en een kelder, dat al lange tijd in bijzonder slechte staat verkeerde.

Inkomsten[bewerken]

Inkomsten voor de eigen exploitatie kwamen uit verkoop van zendtijd voor reclames. Er werden typisch drie maal per uur reclamespots uitgezonden. De kosten voor het uitzenden van reclamespots liep van ca. 6 euro (lage frequentie) tot ca. 2,5 euro (jaarcontract)[1]. Uiteraard werd er in die tijd nog afgerekend in Belgische franken, Nederlandse guldens of Duitse marken.

Luisteraars[bewerken]

De volgende luistercijfers lijken nu wat aan de hoge kant, maar werden door het radiostation als volgt gerapporteerd[1] in de strijd om reclamezendtijd te verkopen:

Externe links[bewerken]