Rafflesia

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Zie artikel Voor de gelijknamige band, zie Rafflesia (band).
Rafflesia
Rafflesia 80 cm.jpg
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae (Planten)
Stam:Embryophyta (Landplanten)
Klasse:Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade:Bedektzadigen
Clade:'nieuwe' Tweezaadlobbigen
Clade:Fabiden
Orde:Malpighiales [Post APG II]
Familie:Rafflesiaceae
geslacht
Rafflesia
R.Br. (1821)
Afbeeldingen Rafflesia op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Rafflesia op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Rafflesia is een geslacht van parasitaire bloemplanten. Het geslacht is vernoemd naar Thomas Stamford Raffles. Het geslacht bestaat uit vijftien tot negentien soorten (inclusief vier nog niet beschreven soorten ontdekt door Dr. Willem Meijer in 1997). Het geslacht komt voor in Zuidoost-Azië op Malakka, Indonesië, Borneo, Sumatra en de Filipijnen.

De planten hebben geen bladeren en bijna geen stengel. Ze hebben gespikkelde bloemen met een diameter tot 106 cm en een gewicht tot 10 kg. Zelfs de kleinste soort, Rafflesia manillana heeft bloemen met een diameter van 20 cm. De bloemen ruiken naar rottend vlees zodat ze ook weleens aasbloem worden genoemd. De planten parasiteren op planten uit het geslacht Tetrastigma (Vitaceae) en groeien met hun wortels in deze planten. De vruchten worden gegeten door toepaja's en andere zoogdieren uit het regenwoud. Rafflesia is als plant een symbool voor Sabah, een deelstaat van Maleisië.

Soorten[bewerken]

Ongeverifieerde soorten

  • Rafflesia borneensis
  • Rafflesia ciliata
  • Rafflesia titan
  • Rafflesia witkampii

De soort Rafflesia arnoldii heeft de grootste, solitaire bloem van alle bekende plantensoorten. Deze soort is in 1818 in Indonesië in het regenwoud ontdekt door een Indonesische gids die werkte voor Dr. Joseph Arnold. Ter vergelijking: de parasolwaaierpalm (Corypha umbraculifera) heeft de grootste bloeiwijze en Amorphophallus titanum heeft de grootste, onvertakte bloeiwijze.

Externe link[bewerken]