Naar inhoud springen

Ram (sterrenbeeld)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door 84.195.254.208 (overleg) op 29 feb 2020 om 10:29. (Niet goed berepen: er is een verschl tussen astronomische en astrologische positie in de dierenriem)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Deze pagina gaat over de astronomische betekenis. Voor de astrologische betekenis, zie Ram (astrologie)
De kaart van het sterrenbeeld Ram.

Ram (Aries, afkorting Ari) is een sterrenbeeld aan de noordelijke hemelkoepel tussen rechte klimming 1u44m en 3u27m en tussen declinatie +10° en +31°. De ecliptica loopt door het sterrenbeeld, het maakt dus deel uit van de dierenriem. De zon staat in dit sterrenbeeld van 19 april tot 14 mei.

Sterren

(in volgorde van afnemende helderheid)

Bezienswaardigheden

  • V Arietis (CGCS 327) is een koele koolstofster (Cool Carbon Star) op 2:15 / +12°13', en is daarmee een van de meest roodkleurige sterren waarneembaar m.b.v. amateurtelescopen.
  • ΣI 5 (30 Arietis) is een dubbelster op 2:37 / +24°40' waar een opvallend kleurcontrast in te zien is. In de Sky Catalogue 2000.0, Volume 2 zijn de kleuren van beide componenten beschreven als: Yellow / Pale Lilac.
  • Dolidze-Dzimselejsvili 1 is een open sterrenhoop op een halve graad zuidwestelijk van de ster π Arietis. Op nog minder dan een graad ten westen van π Arietis staat de variabele ster T Arietis (spectrum M6).

Wanneer het best te zien?

De verschillende constellaties zijn slechts waarneembaar wanneer ze vanaf de Aarde gezien niet in dezelfde richting staan als de Zon. Omdat de Aarde in een jaar tijd rond de Zon reist, is er voor elk sterrenbeeld dus een periode waarin het beter kan worden waargenomen. Op het noordelijk halfrond is Ram te observeren vanaf september tot februari.

Musca Borealis

  • De sterren 33, 35, 39, en 41-c Arietis vormden vroeger het sterrenbeeld Musca Borealis (Noordervlieg), maar om verwarring te vermijden met het reeds bestaande sterrenbeeld Ram (Aries) werd de benaming Musca Borealis door de I.A.U. (Internationale Astronomische Unie) afgevoerd.

Aangrenzende sterrenbeelden

(met de wijzers van de klok mee)

Mythologie

Het sterrenbeeld werd geïdentificeerd met de Egyptische god Amon, en in de Griekse mythologie met de ram met het gulden vlies. Op de ram gezeten vluchtte Phrixus, de zoon van koning Athamas, van Thessalië naar Colchis, waar hij de ram offerde aan Zeus die het in de hemel als het sterrenbeeld Ram plaatste. Het Gulden Vlies van de ram werd gevonden door Jason, leider van de Argonauten.