Recaș

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Recaș
Plaats in Roemenië Vlag van Roemenië
Recaș (Roemenië)
Recaș
Situering
District (județ) Timiș
Historische regio Banaat
Coördinaten 45° 48′ NB, 21° 31′ OL
Algemeen
Inwoners
(2005)
8220
(37,41 inw./km²)
Politiek
Burgemeester Pașca Marinel
Overig
Netnummer(s) 0256
Belangrijke verkeersaders E70
Website [1]
Portaal  Portaalicoon   Roemenië

Recaș ontving in april 2004 stadstatus, en is daarmee, hoewel de nederzetting op zich al veel ouder is, een van de nieuwste steden van Roemenië. In de tijd van de Oostenrijks-Hongaarse dubbelmonarchie heette de stad Temereskas. De stad ligt in het westen van Roemenië, in de regio Banaat, en behoort tot het district Timiș. Recaș heeft 8560 inwoners waarvan er 78% boven de 60 jaar is.

Geografie[bewerken | brontekst bewerken]

Recaș heeft een oppervlakte van 22.988 ha, waarvan circa 1500 ha uit bos bestaat. Nabije plaatsen zijn Izvin, Bazoș, Petrovaselo, Herneacova, Stanciova en Nadăș. Recaș heeft een station en is bovendien te bereiken via de Europese weg E70 vanaf Timișoara en Boekarest. Op 20 km afstand ligt het internationale vliegveld van Timișoara waar vliegtuigen uit Duitsland, Oostenrijk, Italië, Hongarije, Spanje, Griekenland en Moldavië komen.

Cultuur[bewerken | brontekst bewerken]

Er is een cultuurhuis in Recaș, een bibliotheek (met 15.000 boeken, het dubbele van het inwonertal), een museum (over geschiedenis, etnografie, kunst en sport) en een school met 1250 leerlingen. Ook zijn er katholieke en oosters-orthodoxe kerken. Ieder jaar vinden er culturele en traditionele gebeurtenissen plaats, waaronder ook Servische en Duitse. In Recaș is ook een wijnwinkel en wijnproeverij, genaamd Cramele Recaș.

Bevolkingsgroepen[bewerken | brontekst bewerken]

De meerderheid bestaat uit Roemenen en minderheden zijn Hongaren, Serven, Kroaten, Duitsers en Roma's. Daarom wordt er in Recaș, op Roemeens na, vooral Hongaars, Servisch, Kroatisch en Duits gesproken. Ook wordt er als tweede taal Frans en Engels gesproken.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Recaș van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.