Rein Dool

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Rein Dool
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Persoonsgegevens
Volledige naam Reinier Arie Dool
Geboren 3 februari 1933
Geboorteland Nederland
Beroep(en) Kunstschilder, beeldhouwer
Oriënterende gegevens
Jaren actief 1951 - heden
RKD-profiel
officiële website
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Rein Dool (Leiden, 3 februari 1933) is een Nederlandse kunstenaar die schilderijen, sculpturen en keramiek maakt. In 1958 won hij de tweede prijs van het Van Collemfonds en in 1989 ontving hij de Jeanne Oosting Prijs voor zijn aquarellen.

Artistieke ontwikkeling[bewerken | brontekst bewerken]

Dool volgde een opleiding aan de Amsterdamse Grafische School. Hij leerde modeltekenen bij het Leidse schildersgenootschap Ars Aemula Naturae, waar hij lid van was. Vanaf de jaren 80 werkte hij steeds meer met gouache en aquarel, en werd zijn werk meer en meer gekenmerkt door vereenvoudiging en stilering. Vorm en kleur zijn sindsdien belangrijker in zijn werk dan herkenbare beelden.

In 1979 werd hij benoemd tot docent tekenen en lithografie (later ook schilderen) aan de Kunstacademie in 's-Hertogenbosch. Hij werkte onder meer in het Europees Keramisch Werkcentrum in 's-Hertogenbosch en was tussen 1979 en 1989 als docent verbonden aan de Koninklijke Academie voor Kunst en Vormgeving in die stad. Rein Dool exposeerde sinds de jaren 50 in verschillende Nederlandse galerieën en musea. Het Letterkundig Museum in Den Haag kocht een deel van de door Dool geschilderde portrettenreeks van bevriende schrijvers. Tot die reeks behoren portretten van Maarten 't Hart, Maarten Biesheuvel en Ed Leeflang.

Bronnen, noten en referenties[bewerken | brontekst bewerken]