Resolutie 335 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Resolutie 335
Van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties
Datum 22 juni 1973
Nr. vergadering 1730
Code S/RES/335
Stemming
voor
15
onth.
0
tegen
0
Onderwerp Aanbeveling kandidaat VN-lidstaten
Beslissing Aanbeveling van Oost- en West-Duitsland als VN-lidstaat
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 1973
Permanente leden
Niet-permanente leden
Vlag van Australië Australië · Vlag van Oostenrijk Oostenrijk · Vlag van Guinee Guinee · Vlag van Indonesië Indonesië · Vlag van India India · Vlag van Kenia Kenia · Vlag van Panama Panama · Vlag van Peru Peru · Vlag van Soedan Soedan · Vlag van Joegoslavië (1943-1992) Joegoslavië
De Bondsrepubliek (groen) en de DDR (rood)

Resolutie 335 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd aangenomen op 22 juni 1973. De resolutie beval zowel de Duitse Democratische Republiek (DDR of Oost-Duitsland) als de Bondsrepubliek Duitsland (West-Duitsland) aan voor VN-lidmaatschap.

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

De DDR was ontstaan op 7 oktober 1949 met het van kracht worden van een grondwet, ruim vier maanden na de oprichting van de Bondsrepubliek Duitsland in de westelijke bezettingszones van Duitsland. Door de stichting van deze twee staten was de tweedeling van het naoorlogse Duitsland een feit.

In 1972 normaliseerden de Bondsrepubliek en de DDR hun betrekkingen in het Grundlagenvertrag. Beide landen besloten het lidmaatschap van de Verenigde Naties aan te vragen. De Veiligheidsraad besloot in datzelfde jaar om de aanvraag van beide landen samen voor te dragen.

Inhoud[bewerken | brontekst bewerken]

De Veiligheidsraad had apart de aanvragen van de Duitse Democratische Republiek en de Bondsrepubliek Duitsland bestudeerd, en beval de Algemene Vergadering aan om beide voornoemde landen toe te laten als VN-lidstaat.

Verwante resoluties[bewerken | brontekst bewerken]

Werken van of over dit onderwerp zijn te vinden op de pagina United Nations Security Council Resolution 335 op de Engelstalige Wikisource.