Resolutie 337 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Vlag van de Verenigde Naties
Resolutie 337
Van de VN-Veiligheidsraad
Datum 15 augustus 1973
Nr. vergadering 1740
Code S/RES/337
Stemming
voor
15
onth.
0
tegen
0
Onderwerp Arabisch-Israëlisch conflict
Beslissing Veroordeling kaping vliegtuig door Israël.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 1973
Permanente leden
Vlag van China CHN Vlag van Frankrijk FRA Vlag van Verenigd Koninkrijk GBR Vlag van de Sovjet-Unie van 1955-1980 URS Vlag van Verenigde Staten USA
Niet-permanente leden
Vlag van Australië AUS Vlag van Oostenrijk AUT Vlag van Guinee GUI Vlag van Indonesië INA Vlag van India IND
Vlag van Kenia KEN Vlag van Panama PAN Vlag van Peru PER Vlag van Soedan SUD Vlag van Joegoslavië YUG
Een vliegtuig van Iraqi Airways anno 2008.
Een vliegtuig van Iraqi Airways anno 2008.

Resolutie 337 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd unaniem door de VN-Veiligheidsraad aangenomen op 15 augustus 1973.

Inhoud[bewerken]

De Veiligheidsraad:

  • Heeft de agenda overwogen.
  • Neemt akte van de brief van Libanon.
  • Heeft de verklaringen van Libanon over de schending van haar grondgebied en de kaping van een aan Iraqi Airways geleaset burgervliegtuig door de Israëlische luchtmacht.
  • Is erg bezorgd omdat dergelijke daad het internationale vliegverkeer hindert en het Handvest van de Verenigde Naties schendt.
  • Erkent dat de levens en veiligheid van passagiers en bemanning en de internationale luchtvaartveiligheidsvoorschriften in het gedrang komen.
  • Herinnert aan de resoluties 262 en 286.
  1. Veroordeelt Israël voor de schending van de Libanese soevereiniteit en territoriale integriteit en de kaping van een Libanees vliegtuig boven Libanees grondgebied.
  2. Overweegt dat deze daden het Libanees-Israëlisch wapenstilstandsakkoord uit 1949, de staakt-het-vuren-resoluties van de VN uit 1967, het VN-Handvest, de internationale conventies over burgerluchtvaart en de internationale wetten schenden.
  3. Vraagt de Internationale Burgerluchtvaartorganisatie (een VN-organisatie) rekening te houden met deze resolutie als maatregelen worden genomen om de burgerluchtvaart tegen dergelijke daden te beschermen.
  4. Roept Israël op Libanon's soevereiniteit niet langer te schenden en de luchtvaart niet langer in gevaar te brengen en waarschuwt dat anders verdere stappen zullen worden overwogen.

Verwante resoluties[bewerken]

Logo Wikisource
Bronnen die bij dit onderwerp horen, kan men vinden op de pagina United Nations Security Council Resolution 337 op de Engelstalige Wikisource.