Resolutie 339 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Resolutie 339
Van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties
Datum 23 oktober 1973
Nr. vergadering 1748
Code S/RES/339
Stemming
voor
14
onth.
0
tegen
0
Onderwerp Jom Kipoeroorlog
Beslissing Oproep tot naleving staakt-het-vuren
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 1973
Permanente leden
Niet-permanente leden
Vlag van Australië Australië · Vlag van Oostenrijk Oostenrijk · Vlag van Guinee Guinee · Vlag van Indonesië Indonesië · Vlag van India India · Vlag van Kenia Kenia · Vlag van Panama Panama · Vlag van Peru Peru · Vlag van Soedan Soedan · Vlag van Joegoslavië (1943-1992) Joegoslavië
De Syrische en Israëlische manoeuvres in de Golanhoogten.

Resolutie 339 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd aangenomen op de 1748e vergadering van de Raad op 23 oktober 1973. China was niet aanwezig bij de stemming. De resolutie riep de strijdende partijen in en om Israël op het met resolutie 338 besloten staakt-het-vuren in acht te nemen.

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Jom Kipoeroorlog voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Sinds het uitroepen van de staat Israël in 1948 had geen enkel Arabisch land Israël erkend, en velen verwachtten niet dat Israël nog erg lang zou blijven bestaan. Na de oorlogen van 1956 en 1967 onderhield men een staakt-het-vuren. Op 6 oktober 1973 – dat jaar Jom Kipoer (Grote Verzoendag), de heiligste dag van de joodse kalender – deden Syrië en Egypte een gecoördineerde verrassingsaanval op Israël.

Inhoud[bewerken | brontekst bewerken]

De Veiligheidsraad verwees naar resolutie 338 en bevestigde zijn besluit tot een staakt-het-vuren. Alle betrokken partijen werden opgeroepen om zich terug te trekken tot de bij het staakt-het-vuren vastgestelde grenzen. Secretaris-generaal Kurt Waldheim werd verzocht direct waarnemers in te zetten, hierbij gebruik makend van het VN-personeel uit de regio, liefst het personeel dat zich op dat moment in Caïro bevond.

Verwante resoluties[bewerken | brontekst bewerken]

Werken van of over dit onderwerp zijn te vinden op de pagina United Nations Security Council Resolution 339 op de Engelstalige Wikisource.