Resolutie 508 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Vlag van Verenigde Naties
Resolutie 508
Van de VN-Veiligheidsraad
Datum 5 juni 1982
Nr. vergadering 2374
Code S/RES/508
Stemming
voor
15
onth.
0
tegen
0
Onderwerp Libanese Burgeroorlog
Beslissing Oproep tot stoppen van de militaire activiteit.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 1982
Permanente leden
Vlag van China China · Vlag van Frankrijk Frankrijk · Vlag van Sovjet-Unie (1980-1991) Sovjet-Unie · Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk · Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Niet-permanente leden
Vlag van Spanje Spanje · Vlag van Guyana Guyana · Vlag van Ierland Ierland · Vlag van Jordanië Jordanië · Vlag van Japan Japan · Vlag van Panama Panama · Vlag van Polen Polen · Vlag van Togo Togo · Vlag van Oeganda Oeganda · Vlag van Zaïre Zaïre
Een controlepost ten tijde van de Libanese Burgeroorlog. (foto: 1982)
Een controlepost ten tijde van de Libanese Burgeroorlog. (foto: 1982)

Resolutie 508 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd unaniem door de VN-Veiligheidsraad aangenomen op 5 juni 1982.

Achtergrond[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Libanese Burgeroorlog voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

De Libanese burgeroorlog begon in 1975 en zou nog tot 1990 voortduren. Tussen augustus 1981 en mei 1982 was een staakt-het-vuren van kracht. Voor Israël gold dit staakt-het-vuren enkel in het zuiden van Libanon en volgens de Palestijnse PLO had het betrekking op heel Libanon. Daarbuiten gingen de oorlogsdaden gewoon door. Daarnaast bleef Israël ook gewoon de Libanese territoriale wateren en het luchtruim gebruiken, wat een schending van het staakt-het-vuren was.

Op 3 juni 1982 vond een moordpoging plaats op de Israëlische ambassadeur in Londen. Hoewel de PLO niet verantwoordelijk was antwoordde Israël met een luchtaanval op de PLO in Beiroet. Die reageerde met raket- en artillerie-aanvallen op Israël. Resolutie 508 riep op deze militaire activiteit te stoppen, maar in plaats daarvan viel Israël op 6 juni Libanon binnen. In de daaropvolgende wekenlange oorlog kwamen naar schatting 20.000 mensen om.

Inhoud[bewerken]

De Veiligheidsraad:

  • Herinnert aan de resoluties 425, 426 en opvolgende, in het bijzonder resolutie 501.
  • Neemt nota van de brieven van Libanon.
  • Is erg bezorgd om de verslechterende situatie in Libanon en de Libanees-Israëlische grensstreek, en de gevolgen voor de vrede in de regio.
  • Is erg bezorgd om de schending van de territoriale integriteit, onafhankelijkheid en soevereiniteit van Libanon.
  • Herbevestigt en steunt de verklaring van zijn voorzitter en leden en de dringende oproep van de secretaris-generaal.
  • Neemt nota van het rapport van de secretaris-generaal.
  1. Roept alle partijen op alle militaire activiteit in Libanon en de Libanees-Israëlische grensstreek om op zondag 6 juni 1982 omstreeks 06:00 uur onmiddellijk en gelijktijdig stop te zetten.
  2. Vraagt alle lidstaten hun invloed aan te wenden.
  3. Vraagt de secretaris-generaal al het mogelijke te doen om deze resolutie uit te voeren en binnen de 48 uren te rapporteren.

Verwante resoluties[bewerken]